SLEDI RAZGOVOR VUČIĆA I PUTINA Bitka za najbolju cenu gasa
EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, predsednici Srbije i Ruske Federacije, imaće sledeće nedelje telefonski razgovor koji će biti presudan kada je reč o gasnom aranžmanu između dve države.

Od ishoda ovog razgovora zavisiće koliku cenu za plavo gorivo će ubuduće plaćati naša država i na koliko će ugovor biti oročen.

Aktuelni desetogodišnji aranžman ističe 31. maja. Pregovori dveju strana na nivou kompanija su započeti, ali se očekuje da dvojica državnika stave pečat i da preciziraju uslove pod kojima će Srbija dobijati gas, imajući u vidu da svet potresa jaka energetska kriza zbog rata u Ukrajini i sankcija koje je protiv Moskve uveo Zapad.

To ovom razgovoru daje dodatnu težinu jer Beograd s jedne strane trpi ogromne pritiske evropskih zemalja i SAD da se pridruži kaznenim merama protiv Rusije, a s druge strane naša država je stoprocentno zavisna od gasa koji stiže iz Ruske Federacije.

Srbija je do sada važan energent plaćala 270 dolara za 1.000 kubika, ali procene su da je takav aranžman nemoguće zadržati, imajući u vidu enormni skok cena na svetskim berzama.

SLEDI RAZGOVOR VUČIĆA I PUTINA Bitka za najbolju cenu gasa

EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV

 

Predsednik Aleksandar Vučić više puta upozoravao je da će zima koja dolazi biti najteža u poslednjih 70 godina, a juče je potvrdio da će u sredu ili četvrtak pričati sa Putinom i otkrio šta očekuje.

-  Prvo očekujem pristojan i kulturan razgovor, a postoje tri aspekta tog razgovora. Najvažniji za nas su količine, cena i sigurnost snabdevanja. Prva dva aspekta su ključna, a treći ne zavisi samo od Rusa i od nas već i od Bugara - rekao je on i naveo da će građani Srbije uprkos teškim vremenima i velikim cenama, imati dovoljno hrane i energenata.

- Ozbiljni ljudi se spremaju za teška vremena i preduzimaju radnje, a ne kao oni koji sve ovo olako doživljavaju. Naše je da radimo i sve ćemo da uradimo da imamo dovoljno hrane i energenata - rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da je sve poskupelo i da nikad nije bilo skuplje, ali da će država uspeti sve da obezbedi.

SLEDI RAZGOVOR VUČIĆA I PUTINA Bitka za najbolju cenu gasa

Foto: Alo.rs

 

- Neće biti lako, niti ćemo lako sve to finansirati - naveo je Vučić.

On je rekao da je čak jedna zemlja EU juče izašla s kratkoročnim evroobveznicama, i to s kamatom većom od pet odsto, ali da je opet dobila jedva pola od onog koliko je očekivala.

Vučić je naveo da treba pokriti i budžetski deficit koji je neminovan u uslovima svetskog rata kakav je ovaj u Ukrajini.

Predsednik o sankcijama Rusiji: Moj posao je da brinem o Srbiji, ne o EU

 Predsednik Srbije je juče istakao da se naša zemlje od 23 deklaracije protiv Rusije nije pridružila nijednoj. Na pitanje da prokomentariše zahtev da se Srbija uskladi i s tim delom politike EU, Vučić je rekao da ima mnogo zahteva, ali i naših potreba i da je njegov posao da brine o Srbiji, a ne o EU.

- Brinućemo i o EU kada postanemo njen član. I mnogo nam je važno da imamo dobre odnose i da se nalazimo na evropskom putu, kao i da obezbedimo dovoljno hrane i energenata i brinemo o našem integritetu i ustavu, i da vodimo računa o svojoj zemlji i narodu. I mislim da to radimo na veoma dobar način - poručio je Vučić.

SRBIJA I MAĐARSKA, UVEK TU JEDNA ZA DRUGU

Predsednik Srbije rekao je na svečanom otvaranju Sajma poljoprivrede u Novom Sadu, kojem je prisustvovao mađarski premijer Viktor Orban, da Mađarska i Srbija imaju partnerski odnos vidljiv i u rezultatima i delima, i dodao da je dogovoreno da će, ako Mađarskoj nedostaje bilo šta, Srbija biti tu, a ako Srbiji nešto nedostaje, prvi poziv koji ćemo uputiti biće Budimpešti.

On je preneo da je pitao Orbana da li možemo da čuvamo neke energente u Mađarskoj jer nemamo skladišne kapacitete u Srbiji, i da mu je šef mađarske vlade bez oklevanja i priča da mora da vidi sa svojim timom, odmah odgovorio: Nema problema, rešeno je.

SLEDI RAZGOVOR VUČIĆA I PUTINA Bitka za najbolju cenu gasa

Foto: Alo.rs

 

- Večeras ću mirnije spavati jer smo time jedan od 30 problema koje imamo uspeli da rešimo zahvaljujući Mađarskoj - naglasio je Vučić.

Podsećajući da je i Vučić pobedio na izborima u Srbiji 3. aprila, kao i on sam u Mađarskoj istog dana, Orban je rekao da bi obojica u normalnim okolnostima trebalo da budu na medenom mesecu, ali da poslednji meseci nisu onakvi kakvi bi trebalo da budu zbog galopirajuće inflacije, rasta cena, gladi u nekim mestima u svetu, sukoba u Ukrajini…

- Predsednik Vučić me je uverio da ako imamo bilo kakvih problema u Mađarskoj, možemo da računamo na Srbiju. Ja sam se obavezao da Srbija može da računa na Mađarsku, što znači da su naše dve zemlje bezbedne bilo da se radi o gasu ili prehrambenim proizvodima - poručio je Orban.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Iva

22.05.2022 11:56

Verujem da će se razgovor dva predsednika uspešno završiti i sklopiti dogovor oko cene gasa.