VUČIĆ O MAĐARSKOJ POMOĆI U SKLADIŠTENJU GASA: Time bi osigurali snabdevanje za najteža tri meseca čak i da neko iseče linije snabdevanja
Foto: Alo.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je od suštinskog značaja za Srbiju prijateljstvo sa Mađarskom, i da te dve zemlje ne moraju da brinu za hranu, ali upozorava da neće biti lako na zimu, jer "ludilu i histeriji nema kraja“.

Vučić je, u izjavi za TV Pink, rekao da Srbija ima u u svojim skladištima u Banatskom dvoru 162 miliona, a u ruskim 123 miliona kubnih metara gasa i da se na dnevnom nivou iz tih skladišta može povući pet miliona kubnih metara, što je nedovoljno, pošto tokom zimskih meseci trošimo 15 miliona kubnih metara.


"Zato je važno da imamo drugo mesto gde možemo da pohranimo i ukladištimo gas. A pošto nije jednostavno napraviti skladišno mesto, pre nego što ga izgradimo, važno je što nam premijer Mađarske Viktor Orban omogućava da uskladištimo između 300 i 500 miliona kubnih metara gasa“, objasnio je on.

Vučić je kazao da bi time osigurali snabdevanje za najteža tri meseca čak i da neko iseče linije snabdevanja.

Ukazao je da je gas važan i za proizvodnju struje, imajući u vidu da je cena uglja skočila za četiri puta u samo par meseci, i da postaje problem sve što utiče na cenu struje.

Istakao je da sve ono što doprinosi većoj proizvodnji struje, naftnih derivata, gasa, postaje problem, politički i logistički.

Kada je reč o hrani, rekao je da su visoke cene na svetskim berzama pšenice i kukuruza.

Vučić kaže da Srbija i Mađarska nemaju razloga da brinu za hranu, ali da moraju pažljivo i odgovorno da se odnose prema tom pitanju.

Upitan za prinos koji se očekuje u Srbiji Vučić je rekao da bi voleo da ima više kiše, posebno u Vojvodini.

"Nadamo se još jednoj kiši narendih dana. U svakom slučaju, videli ste Orbana da je rekao da je važno da se držimo zajedno jer će predstojeća zima biti teška, jer ludilo kraja nema. Mi moramo da preduzmemo sve mere i uradimo sve što možemo da za naš narod obezbedimo da prođe sa što manje posledica“, naglasio je on.

Osvrćući se na probleme rekao da, kada stigne milion tona ukrajinske pšenice u luku Konstancu, onda se skloni 200.000 tona srpske i bugarske.

Ponovio je da su Mađari iskreni prijatelji Srbije i jedini koji smeju da izgovore nešto u EU.

Upitan za izjave da je Rusija opasan prijatelj, Vučić je kazao da ne bi da se upušta u takve rasprave, i da su i Rusi naši prijatelji.

"Suviše smo mi mali da bismo sebi dozvoljavali da bi nazivali velike sile neprijateljskim. Mi mali ako možemo da se izvučemo, da čuvamo naše reke, a oni neka rade šta hoće sa svojim velikim interesima“, poručio je on.

Na pitanje da prokomentariše izjavu Vuka Jeremića da treba odluke o sankcijama institucionalizovati i ograničiti cene goriva, jer, tvrdi, ne zavise od Ukrajine, Vučić je kazao da nema ništa protiv institucionalizacije odluka, ali je dodao da ni dan danas nije čuo odgovor protiv ni za sankcija.

„Naše je da se borimo za svoju zemlju, da se pridržavamo odluka Nacionalnog saveta za bezbednost. Štitimo svoj interes i bezbednost“, kazao je on kritikujući navijački pristup u Srbiji.

Ukazao je na primer Rumunije, koja je izašla na tržište dolarskih obveznica, dodajući da se radi o zemlji koja ima dobru stopu rasta, koja je članica EU, uvela sankcije protiv Rusije, a koja je tražila tri milijarde dolara, a dobila samo 1,7 milijardi na pet godina po kamati od 5,1 do 5,2 odsto, a dugoročno po kamati od 6,2 odsto.

„Pre šest meseci mogli ste dobiti novac na tržišti po kamati od 1,5 do 1,9 odsto. Nema više keša, niko ne daje pare. Orban mi je rekao kako se oni snalaze da nabave pare. Mi se isto snalazimo, jer treba da obnavljate kredit“, dodao je on.

Vučić je kazao da je Srbija po prvi put dobila dozvolu za izvoz jabuke u Egipat i Indoneziju što je, kaže, veoma bitno zbog potencijalnih problema na drugim tržištima.

"Za svu hranu koju budemo imali, možemo da obezbedimo tržišta. Svi se spremaju za zimu, iako mislim da neće moći svi da se spreme. Postoji veliki minus proizvodnje pšenice u Ukraijini i biće nestašica, pa je naše da se snabdevamo svim i da gledamo kako da inflaciju smanjimo", objasnio je on.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading