PREDSEDNIK SRBIJE SA PRVIM ČOVEKOM EVROPSKOG SAVETA Upoznao sam predsednika Mišela sa našim stavom prema Rusiji (VIDEO)
TV Pink/Printscreen

Njih dvojica su zatim održali sastanak, kao što je "Alo!" već preneo.

Nakon toga, Vučić i Mišel obišli su kompanije u Naučno-tehnološkom parku i potpisali ugovor o zajedničkom projektu.

Pošto je sa najvišim srpskim zvaničnicima obišao Naučno-tehnološki park na Zvezdari, Mišel je novinarima rekao da ta ustanova pokazuje da Srbija i EU "imaju zajedničku budućnost".

Zatim je usledilo obraćanje uživo.

Obraćanje Aleksandra Vučića

- Poseta Šarl Mišela je u ovom trenutku veoma značajna za našu budućnost. Predsedniku Mišelu sam zahvalan jer je uvek spreman da čuje argumente srpske strane, i zato što je uvek pokazivao želju da Zapadni Balkan brže ide ka EU - rekao je predsednik Vučić na početku obraćanja.

On je dodao da je postignut dogovor o izgradnji novog naučno-tehnološkog parka u Srbiji.

Vučić je rekao da je tokom sastanka istakao da mu je cilj Srbija na evropskom putu.

- To nije samo emocionalno pitanje, već pitanje razuma. Ja ću da odgovorim onome od čega svi beže, i mene nije ni malo sramota da kažem koliko je značanjna saradnja sa EU. 31 milijardu evra iznosi robna razmena koju smo imali prošle godine - istakao je Vučić.

On je istakao da za prva tri meseca ove godine imamo veću trgovinsku razmenu sa EU nego u celoj protekloj godini.

- To govori o značaju EU, o razmeni, uvozu, a najveći su nam i izvoz i uvoz odatle. EU učestvuje sa investicijama u Srbiju sa nekih 67 odsto ukupnih investicija. Treba da pokažemo poštovanje i prema novcu i prema svemu što EU ulaže ovde. Govorili smo i o KiM i rekao sam - mi smo uvek za dijalog. Hvala im na suštinskim i strukturalnim promenama koje su doneli našoj zemlji - rekao je Vučić.

On je naveo da mu je Mišel rekao da bi Srbija trebalo da radi na vladavini prava, i rekao da je razumeo sve reči brige sa kojom se Šarl Mišel suočava.

PREDSEDNIK SRBIJE SA PRVIM ČOVEKOM EVROPSKOG SAVETA Upoznao sam predsednika Mišela sa našim stavom prema Rusiji (VIDEO)

Tanjug

 

- Predsednik Mišel je pokazao izuzetno snažnu želju i očekivanja EU da se Srbija priključi sankcijama Ruskoj Federaciji, ja sam ga upoznao sa našim političkim stavovima - kazao je Vučić u nastavku.

- Verujem da uz podršku predsednika Mišela možemo da postignemo velike i važne stvari. Razgovarali smo i energentima i tržištu u Srbiji, i možemo da očekujemo podršku EU po tom pitanju - otkrio je Vučić.

Predsednik Srbije se zahvalio Šarlu Mišelu na tome što je došao u našu zemlju, i rekao da mi naročito cenimo kada neko pokaže poštovanje prema našoj zemlji.

- To što ste došli, to što imamo radnu večeru, to što provodite vreme u Beogradu - mi smo zahvalni. 

Obraćanje Šarla Mišela

Predsednik Saveta Evrope je na početku obraćanja čestitao Vučiću na pobedi na predsedničkim izborima.

- Prvo ću reći da treba već sada da počnemo sa Srbijom da radimo na integraciji u EU. Situacija u Ukrajini je posle kovida unela mnogo nemira u globalna dešavanja. Moram da naglasim da je vaša budućnost naša budućnost i da smo povezani, ekonomijom pre svega. Ovaj rat ima dramatičan uticaj na snabdevanje energentima širom Evrope. EU je pozvala Zapadni Balkan da se pridruži našoj novoj strategiji za snabdevanje tečnim gasom. Hvala vam, dragi Aleksandre - rekao je Šarl Mišel.

PREDSEDNIK SRBIJE SA PRVIM ČOVEKOM EVROPSKOG SAVETA Upoznao sam predsednika Mišela sa našim stavom prema Rusiji (VIDEO)

Tanjug

 

- Imamo priliku da razmenimo stavove danas sa vama u Beogradu. Ovo šalje snažan signal za saradnju Srbije i EU. Upravo smo šposetili naučno-tehnološki park, i pokazali koliko znači kada Evropa uloži u istraživanje. Mi zapravo ulažemo u srpski narod - rekao je Mišel.

On je dodao i da će konektor preko Bugarske diversifikovati snabdevanje naše zemlje gasom.

Pitanja novinara

Na pitanje novinarke da pojasni prethodnu izjavu o stvaranju geopolitičke zajednice, Mišel je rekao:

- Imam dve poruke. Potrebno je da otvorimo dodatna poglavlja u pregovorima. Ja sam bio jasan - to bi bio prioritet - da lideri u regionu imaju platformu odmah, kako bismo se odmah uhvatili u koštac sa pitanjima sa kojima se suočavamo - naglasio je Mišel.

On kaže da usled konflikta u Ukrajini nikad nismo bili pred ovakvim geopolitičkim izazovima.

- Naš cilj je da razgovaramo kako bismo izgradili platformu za lidere, kako bi odlučili, možda na sastancima dva puta godišnje, i da odredimo agendu u budućnosti. Za sve koji žele da se priključe EU, ja mislim da će to nnjima pomoći - rekao je Šarl Mišel i zaključio da je potrebno pronaći snažniju zajedničku ambiciju u cilju bezbednosti, prosperiteta i stabilnosti.

PREDSEDNIK SRBIJE SA PRVIM ČOVEKOM EVROPSKOG SAVETA Upoznao sam predsednika Mišela sa našim stavom prema Rusiji (VIDEO)

Tanjug

 

Vučić je rekao da je o istoj temi razgovarao sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

- Da budem otvoren, nemam ništa protiv, ne vidim zavereničke teorije. Uvek će biti onih koji će da pronalaze dlaku u jajetu. Nezavisno od situacija, svake godine bismo imali priliku da prisustvujemo velikim samitima 27 lidera i da tamo govorimo.

- Verujem da ćemo se, posle razgovora sa Vladom, tome sa zadovoljstvom prikloniti. Dakle, ovo što je pokrenuo predsednik Mišel trebalo bi značajno da nam pomogne i videćemo na tom samitu 23. juna kada se sastanemo. Meni je važna Srbija - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je, na pitanje novinara da li pojačano pristupanje Evropi donosi potencijalne probleme, npr. oko Kosova, rekao da očekuje da će biti gladi u svetu, ali i problema kod nas.

- Ljudi u našoj zemlji su naučili da mi imamo sve i da nema veze šta se zbiva oko nas. Biće teška zima. Mogli bismo da dobijemo podršku EU, za nabavku energenata, za druge stvari. Suočavamo se sa hiljadama problema na dnevnom nivou.

- Mi ne znamo kakve će biti nove sankcije EU Rusiji, šta će sadržati novi paket. Mi od Rusije uvozimo većinu energenata. Moramo da budemo fer prema sebi, odavno smo priznali da želimo da budemo deo EU, da to tražimo, ali takođe je njihov zahtev bilo postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom. Obavestili smo ljude o tome i mi, i pre nas neki, milion puta. Potrebno je da razgovaramo češće i više, da ne postoje samo komande od strane Eu, a sa naše strane mora da postoji da nečemo samo pare, već i da imamo određene obaveze prema EU.

Vučić se još jednom zahvalio predsedniku Saveta Evrope na poseti i našalio se da je ovo prva delegacija koja se ni na šta nije žalila tokom posete.

Šarl Mišel danas boravi u Beogradu na početku turneje po Zapadnom Balkanu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
mare

19.05.2022 20:06

Lepo je što EU podržava Naučno- tehnološki park, finansira razvoj startap i naučne zajednice, u ne malom novčanom iznosu.