OPREZNO SA ZAKLJUČCIMA Stručnjaci za bezbednost objašnjavaju da je istraga o dojavama komplikovana: Teroristi zatiru tragove
Alo!/Masanori Jošida

U tom slučaju krivili bismo i Poljsku kao deo NATO i Švajcarsku kao neutralnu državu, ali i Rusiju s obzirom na to da je deo pretnji došao preko ruskog provajdera. Nije slučajno što pretnje dolaze sa više strana, pošto se tako bolje zavarava trag i otežava otkrivanje pravog naručioca. Isto je i sa izborom meta. Šablona nema da bi se sprečio preventivni pregled lokacija i da bi se fizički iscrpele ekipe MUP Srbije.

Ovako Ilija Životić, ekspert za bezbednost, komentariše za Alo! informaciju da su dojave poslate sa ukupno 19 imejl-adresa - 18 adresa Gmail servisa i jedne imejl-adrese servisa ProtonMail. Utvrđeno je da je osam takvih pretnji stiglo iz Poljske, četiri iz Gambije, po dve iz Irana i Nigerije i po jedna iz Ukrajine, Slovenije i Rusije.

Kako naglašava Životić, kao posledica ovih dešavanja doći će do pojačane kontrole prilikom ulaska u mnoge objekte, a istovremeno će se više raditi  na preventivnim pregledima objekata pre početka radnog vremena. 

- Na taj način sinhronizovanim i preventivnim merama može se značajno podići sigurnost građana - objašnjava stručnjak za bezbednost.

Talas dojava koji je zapljusnuo Srbiju poslednjih dana, inače, nezabeležen je dosad.

- Ovako masovan elektronski napad na zemlju koja je u miru, dakle nije u ratnom stanju, nikada nije viđen - konstatuje kriminolog Zoran Radovanović sa Kriminalističko-policijskog univerziteta.

Radovanović je rekao da sve slučajeve dojava treba rešavati mudro i biti operativan kroz antiterorističko delovanje i bezbednosnu kulturu.

- Verujem da je reč o organizovanoj akciji, ali da li je u pitanju neka organizacija ili grupa pojedinaca veštih u sajber-prostoru, videćemo. Verujem da će u narednih nekoliko dana stvari biti jasnije - naveo je kriminolog.

Juče evakuisan glavni poštanski centar

 

Zbog dojave o postavljenoj bombi juče je evakuisan glavni poštanski centar u Zemunu. Policija je odmah sprovela kontradiverzionu proveru, međutim, rad strateški važnog poštanskog čvorišta morao je privremeno da bude obustavljen.

Nije slučajno što prednjače Poljaci

 

Kako ocenjuju stručnjaci, nije čudno što je najveći broj dojava stigao iz Poljske. Podsećaju, naime, da su i prve dojave o navodno postavljenim bombama u avionima „Er Srbije“ na letovima za Rusiju stigle iz te zemlje, o čemu je govorio i predsednik Vučić. Razlog, kažu, nije neka posebna mržnja prema Srbima, već činjenica da Poljska prednjači u zahtevima da se protiv Rusije maltene uđe u otvoreni rat, zbog čega su, uostalom, zaoštrili ranije dobre odnose čak i sa Mađarskom i Viktorom Orbanom, iako je ta država članica EU.

Odakle su stizale dojave

 

- Poljska 8

- Gambija 4

- Iran 2

- Nigerija 2

- Ukrajina 1

- Slovenija 1

- Rusija 1

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading