VUČIĆ I MIŠEL OBIŠLI NAUČNO-TEHNOLOŠKI PARK Potpisan ugovor o zajedničkom projektu (VIDEO)
Foto: Tanjug

Vučić i Mišel obišli su kompanije u Naučno-tehnološkom parku i potpisuju ugovor o zajedničkom projektu.

Obilsaku prisustvuju premijerka Ana Brnabić, ministri Jadranka Joksimović i Branko Ružić, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. Trenutno su u toku razgovori sa predstavnicima kompanija u Naučno-tehnološkom parku.

Nakon obilska potpisan je sporazum o zajedničkom projektu, odnosno finansiranju srpske istraživačke i startap zajednice u ukupnom iznosu od 84,5 miliona evra.

Od ukupne vrednosti projekta, EU će donirati 41,5 miliona evra, dok će Svetska banka dati kredit u iznosu od 43 miliona evra.

Projekat će biti realizovan u saradnji sa Fondom za nauku Repulike Srbije i Ministarsrstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Četiri kompanije koje posluje u NTP Beograd biće finansirane ovim sredstvima, a to su: Charge&Go, Anoris tehnology, Pirate Art i Design.

Vučić poželeo mladima ono što je ostvario Nikola Tesla

Vučić je, tokom obraćanja po obilasku, rekao da je Srbija, na početku procesa digitalizacije pre tri, četiri godine, imala godišnji izvoz u tom sektoru oko 500 miliona evra, dok je taj izvoz sada prevaziđen već u prvom kvartalu.

- To je ogromna i fantastična promena u odnosu na prethodnih tri ili četiri godine - rekao je Vučić.

VUČIĆ I MIŠEL OBIŠLI NAUČNO-TEHNOLOŠKI PARK Potpisan ugovor o zajedničkom projektu (VIDEO)

Foto: Tanjug

 

Predsednik je potom citirao najvećeg srpskog naučnika i poslao poruku mladima.

- Video sam na dva mesta ovde u Naučno-tehnološkom parku reči Nikole Tesle koji je rekao: "Mislim da nema većeg uzbuđenja nego kada čovek vidi kreaciju svog uma." Želeo bih svim mladim inženjerima da se kreacije njihovog uma ostvare, kao Nikoli Tesli - rekao je Vučić.

Predsednik je naglasio da sada u Naučno-tehnološkom parku ima mnogo više kompanija.

- Kada sam pre pet godina bio ovde bilo je 20 kompanija sada ima stotinu i dvadeset kompanija.

Vučić i Mišel

Za 16 časova planiran je sastanak Vučića i Mišela u Generalnom sekretarijatu predsednika Republike, a zatim će u 17 sati uslediti izjave za medije dvojice zvaničnika.

Predsednik Vučić je u nedelju rekao da sa Mišelom očekuje dobre razgovore o evropskoj budućnosti Srbije.

- Šarl Mišel je iskreni prijatelj naše zemlje, to stvarno mislim, i pomogao nam je sa derogacijom pravila za treće zemlje, i on i Ursula Fon Der Lajen. Hvala im na tome - kazao je tada Vučić.

Mišel je u sredu predložio formiranje Evropske geopolitičke zajednice koja bi doprinela približavanju i jačanju saradnje evropskih zemalja, uključujući i Zapadni Balkan, na rešavanju zajedničkih izazova, promociji mira, stabilnosti i bezbednosti na zajedničkom kontinentu.

- Zemlje Zapadnog Balkana, zemlje koje se pridružuju iz našeg istočnog partnerstva i druge evropske zemlje sa kojima imamo bliske odnose su prve na koje ovde mislim. Lideri zemalja koje koje bi učestovale u ovom projektu sastajali bi se najmanje dva puta godišnje, a spoljna politika bi bila najvažnija oblast saradnje u okviru te zajednice - poručio je Mišel.

Posetom Srbiji Mišel će otpočeti balkansku turneju, tokom koje će 20. maja iz Beograda otputovati Albaniju, a zatim i u BiH, gde će biti do 21. maja.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading