SASTALI SE PREDSEDNIK VUČIĆ I PATRIJARH PORFIRIJE Ukrajina je sukob sistema vrednosti, sukob civilizacija (VIDEO)
Foto: Tanjug

 

- Želim da se zahvalim što ste prihvatili da budete naši gosti i da razgovaramo o različitim i važnim pitanjima za srpski narod. U razgovorima sa vama mnogo toga naučimo i dobijemo novu nadu i energiju, veru da ozbiljnošću i odgvornošću možemo da menjamo našu budućnost - rekao je Vučić.

Predsednik je naveo da Srbiju očekuju teška vremena i kako kaže "gradonosni oblaci".

- Imali smo mnogo stanaka što se tiče priprema za zimu, teško da će biti dovoljno struje, gasa, nafte. Razgovarao sam sa mnogo svetskih lidera prethodnih dana i mnogi predviđaju mnogo teže stanje nego u vreme pred ili čak tokom Drugog svetskog rata.

Govorim na nivou celog sveta, posebno Afrike i Evrope. Što se nas tiče, mi vršimo sve pripreme da uradimo sve što možemo. Nalazimo se i u specifičnoj situaciji oko KiM i ako smem da iskažem zahvalnost vladiki Teodosiju i tu će biti sve teže sačuvati naše interese jer će pritisci biti sve žešći.

- Od dana kada je predsednik Rusije rekao na čemu zasniva svoj upad u Ukrajinu u formalno-pravnom i političkom smislu, od tada sve zapadne sile rade na tome da se ubrzano reši KiM čvor da se izbije iz ruke argument ruskom predsedniku - rekao je predsednik Vučić

Vučić je rekao da o tome sluša na svakom mestu.

- Rusi su pronašli njihove greške iz prošlosti i sada to koriste, za nas je to sve samo dodatni teret i muka. Na sve to, jedini smo u Evropi koji nismo uveli sankcije Rusiji i nalazimo se pod ogromnim pritiskom. To nam pravi velike probleme i biće sve veći. Potrebno nam je da čujemo i vaše stavove - obratio se predsednik patrijarhu i garantovao mu da će ga uvek obavestiti o svim odlukama kao i da će pokušati da sačuva mir, budućnost Srbije, decu i život u Srbiji istorvremeno pokušavajući da sačuvamo moralno vrednosti i nacionalni interes.

- Da će biti lako neće, ovo u svom životu nisam video ni sanjao. Bio sam svedok velikih pritisaka oko Briselskog sporazuma, suočavamo se sa neviđenim pritiskom i pretnjama, diplomatija više ne postoji. U tim uslovima naše je da pokušamo da sačuvamo zemlju i narod. Moja molba za vas je da nam pomognete da svi ljudi razumeju tešku poziciju Srbije.

Predsednik je pozvao na jedinostvo naroda i najavio da nam od jeseni sledi najteže vreme od Drugog svetskog rata.

Patrijarh Porfirije

Potom se obratio i patrijarh Porfirije.

Patrijarh Porfirije najpre se zahvalo na pozivu, kao i na toplim rečima dobrodošlice. Takođe, zahvalio se na precizno izloženom opisu stanja na globalnom planu, ali i poziciji Srbije.

- Svakoga dana budimo se sa pitanjem kada će doći do kraja sukoba u Ukrajini, da li to neko zna. Taj sukob je mnogo dublji, to nije samo geopolitički sukob, već sukob sistema vrednosti. Sukob civilizacija, sukob koji i nas dovodi u poziciju da moramo imati svoj stav - rekao je Porfirije.

Kako kaže, stav crkve je stav molitve Bogu za mir.

Najbolji mogući put da se sa Bogom mirimo i tom procesu nikada nema kraja, jeste upravo put molitve. Zato i mi kao Sabor i kao crkva, pojedinci i episkopi, trudimo se da se obraćamo Bogu u svakoj prilici. Čovek ne može sam da uspostavi mir.

Patrijarh je istakao da se mole da mir što pre dođe na sve ljude sveta, na prostore Ukrajine, da se jezik oružja se što pre zaustavi, a da započne razgovor i dijalog.

- Sukob na malom, sigurno je uvek i sukob na velikom - rekao je patrijarh.

On se zahvalio predsedniku na svemu što čini sa svoje pozicije, kao i na tome što se trudi da građanima Srbije ova kriza bude što blaža.

- U svakoj državi sveta ima i naših vernika i koliko je to do nas, mi se trudimo da pomognemo našem narodu - rekao je patrijarh srpski.

- Mir je nešto što je najdragocenije i najvažnije. Od našeg odnosa prema Bogu, smirenja, mira, zavisiće i naši odnosi međusobno. Mi kao Srpska pravoslavna crkva smo 55 godina imali raskol sa braćom iz Makedonije... Dao je Bog da uspostavimo jedinstvo, da se braća iz Makedonije vrate u jedinstvo sa nama. To vidim kao jedno čudo, zato smo blagodarni Bogu na tome. Crkva će biti uvek otvorena za svaku vrstu saradnje - kazao je patrijarh.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading