STVARI MOGU DA SE OTMU KONTROLI Lazanski na vreme upozorio Kijev - Ukrajina ne može dobiti rat protiv Rusije, a NATO ne želi rat s Rusijom!
Foto: Ilustracija

Tako je Lazanski upozoravao da rat u Ukrajini ne može značiti ništa dobro za Kijev, a govorio je i o pripajanju Krima Rusiji.

- Dajte da vidimo kako je Krim 1954. dospeo pod kontrolu Ukrajine? Odlukom, samostalnom odlukom Nikite Hruščova u čast 200 godina zajedničke države Rusije i Ukrajine. Pa je Nikita, inače Ukrajinac, odlučio da povodom tog velikog jubileja časti Ukrajinu poklonom, doneo je odluku da Krim pripada Ukrajini. Kao da mu je tata ostavio Krim u lično vlasništvo, pa može da ga poklanja. Na Krimu oko toga, te 1954. nije bilo referenduma naroda, šta misle stanovnici Krima o toj odluci. Sada, 2014, je bio referendum, i ljudi su rekli šta misle. Na Krimu Rusi čine oko 68 posto stanovništva i glasali su za Rusiju - govorio je Lazanski za dnevnik.hr.

STVARI MOGU DA SE OTMU KONTROLI Lazanski na vreme upozorio Kijev - Ukrajina ne može dobiti rat protiv Rusije, a NATO ne želi rat s Rusijom!

EPA/STRINGER

 

Vojno-politički komentator je na vreme upozorio Ukrajinu da ne nastavlja rat u Donbasu.

- U sadašnjim granicama, naravno bez Krima, jer to je završena priča, moguća je Ukrajina samo s nekakvim specijalnim statusom Donbasa. Ukoliko Kijev nastavi sa ratom, moguć je raspad Ukrajine kao države. Ukrajina ne može dobiti rat protiv Rusije, a NATO ne želi rat s Rusijom. U svakom slučaju Ukrajina će morati ići na bolne kompromise. Ali, sve zavisi od toga hoće li Kijev pristati na neutralan vojni status ili će stremiti ka članstvu u NATO-u. To je i koren sadašnje krize, Ukrajina u sadašnjim granicama neće moći u NATO. To Rusija neće dozvoliti, jer NATO rakete na njenim granicama u Ukrajini ugrožavaju raketni ofanzivni sistem Rusije. To je isto kao što je nekada SSSR postavio rakete na Kubi. Kenedi je reagirao pomorskom blokadom Kube i SSSR je povukao rakete. Zašto? Zato što one sa Kube do Njujorka i Vašingtona stižu za tri do pet minuta. Isto toliko treba američkim raketama, ukoliko budu stacionirane na ukrajinsko-ruskoj granici, do Moskve. To je logika odbrane. Zapad tragično greši gurajući NATO što bliže Moskvi. Zašto se to radi iako Sovjetskog Saveza više nema, Varšavski pakt više ne postoji, a Rusija je kapitalistička zemlja? Nema više komunizma.Ta politika vojne ekspanzije NATO-a vrlo je rizična, stvari mogu da se otmu kontroli - upozoravao je Miroslav Lazanski.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading