DEFILE SVETSKIH ZVANIČNIKA U ABU DABIJU! Ovo je moć Emirata, Vučić pravi prijatelj!
Buducnost srbije

Američka potpredsednica Kamala Haris predvodila je delegaciju u kojoj su bili Antoni Blinken državni i sekretar odbrane, kao i direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Brns, kao i visoki zvaničnici Bele kuće.

Predsednik Džo Bajden poslao je u ponedeljak visoku američku delegaciju u Ujedinjene Arapske Emirate da izraze saučešće povodom smrti njihovog vladara, u očiglednom pokušaju da popravi narušene veze sa saveznicima iz Zaliva. Ali, nisu samo amerikanci stajali u redu u želji da pokažu svoju solidarnost sa novoizabranim vladarom Emirata - šeikom Muhamedom bin Zajedom.

EPA//EFE/ UAE MINISTRY OF PRESIDENTIAL AFF

 

I veliki broj drugih svetskih zvaničnika "okupirali" su Abu Dhabi , što je pokazalo globalnu moć rukovodstva UAE. Ističući veliki uticaj Abu Dabija u zapadnim i arapskim prestonicama, veliki broj predsednika, premijera i prinčeva stigao je tokom vikenda u Abu Dabi da oda počast pokojnom šeiku Kalifi, pohvali novoizabranog predsednika UAE - šeika Mohameda i učvrsti veze sa najmoćnijom zemljom Zaliva . Francuski predsednik Emanuel Makron, predsednik Nemačke Frank Valter Štajnmajer, britanski premijer Boris Džonson bili su prvi evropski zvaničnici koji su došli u glavni grad UAE.

EPA//EFE/WAM HANDOUT

 

Sledili su zatim britanski princ Vilijam, belgijski kralj, predsednici Izraela, Egipta, Palestine, Italije...i mnogi drugi bliski saveznici UAE, ali i suparnici, kao što su Iran i Izrael, Indija i Pakistan, Katar i Egipat, što pokazuje moćnu ulogu ove zemlje u regionu.

EPA//EFE/WAM HANDOUT

 

Želja Vašingtona za poboljšanjem odnosa sa zalivskim monarhijama pojačana je nakon ruske invazije na Ukrajinu, koja je u prvi plan izbacila važnost proizvođača nafte u Zalivu jer Evropa želi da smanji svoju energetsku zavisnost od ruskog gasa. Zemlje Zaliva su dosad odbijale da zauzmu stranu u ukrajinskom sukobu. Osnivači OPEC-a, Saudijska Arabija i UAE takođe su se usprotivili pozivima za povećanje proizvodnje kako bi pomogli smanjenju cene sirove nafte koje su, nakon početka invazije u Ukrajini, izazvale inflaciju u celom svetu. Početkom marta svetski mediji su javljali da je šeik Muhamed bin Zajed odbio pozive američkog predsednika Bajdena, istakavši da UAE odbija da proizvodi više nafte nego što je dogovoreno u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Printscreen

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sačekao je da dugački redovi svetskih zvaničnika, koji su se iznenada setili neophodnosti veza sa Emiratima, prođu i otišao je poslednjeg dana da svom bliskom, dugogodišnjem prijatelju, zbog čijeg prijateljstva je do skoro, u Srbiji, ali i Evropi, često kritikovan, izrazi saučešće i čestita imenovanje na funkciju predsednika UAE.

Foto: Instagram/printscreen

 

Na svom Instagram nalogu @buducnostsrbijeav napisao je: "Vreme pred nama biće teško, ali zajedničkim snagama, ujedinjeni, uspećemo da prevaziđemo sve teškoće".

 

Komentari (0)

Loading