PREMIJERKA BRNABIĆ: Od Kvinte očekujem da ne podrži zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope
Tanjug

Brnabić kaže da se aplikacija Prištine za članstvo u Savetu Evrope dešava nakon što su političari u Prištini ukinuli osnovna ljudska prava Srbima na Kosovu, onda kada su Srbima zabranili da glasaju 3. aprila, a pre toga da učestvuju na referendumu 16. januara, a koji se odnosio na međunarodno pravo.

"Prijavljuju se u instituciju čiji je vrhovni cilj poštovanje ljudskih prava, zaštita demokratije i vladavine prava. To je vrhunac cinizma, a ne kršenje sporazuma jer smo na to navikli. Već su rekli da nemaju nameru da poštuju Briselski sporazum, a uz pomoć 'prijatelja Kosova' prijavljuju se u Savet Evrope oni koji su poništili sva prava Srba sa KiM. Posebno mi je zanimljivo da vidim kako će zemlje Kvinte odgovoriti",  kaže premijerka.

Ističe da su zemlje Kvinte dale izuzetno oštru izjavu nakon što je Priština zabranila glasanje Srbima na Kosovu i pita ako su tada dali oštru izjavu, kako će podržati članstvo Kosova u Savetu Evrope.
 
"Nemoguće je, je l da? Jedva čekam da vidim šta će reći, a ako podrže pitala bih kako te dve stvari idu zajedno? Ne podržavaju kršenje ljudskih prava, a podržavate ih da postanu član institucije koja štiti ljudska prava", navodi Brnabić.
 
Ocenjuje da SAD imaju iskreniji stav prema situaciji, prema kršenju Briselskog sporazuma, iako SAD nisu njegov garant. 

"SAD više kritikuju Prištinu, za razliku od EU koja je zadužena za implementaciju Briselskog sporazuma", rekla je Brnabić

Dodaje, da nije bilo administracije Donalda Trampa, da bismo i dan danas imali takse na robu iz centralne Srbije. Evropska unija je, kaže, samo deklarativno osuđivala ovu odluku, ali ništa više od toga. 

"Priština nije trpela nikakve posledice i zahvaljujući SAD povučene su ove takse. Od tada SAD imaju proaktivnu ulogu, čak su uskratile određenu podršku tzv. Kosovu, pa čak i u smislu vojne podrške. I sada imamo oštra saopštenja iz Evrope, Kvinta je 16. januara i 3. aprila poslala oštra saopštenja, a ona ničemu nisu služila. Priština je posle toga rešila da se prijavi za članstvo u Savetu Evrope, a sada čekamo da vidimo šta će Kvinta uraditi. Ako podrže aplikaciju, sve je jasno i svako saopštenje je mrtvo slovo na papiru i paradiranje rečima koje ništa ne znače. Očekujem od Kvinte i zemalja članica G7 da ne podrže zahtev tzv. Kosova za članstvo u Savetu Evrope", kaže premijerka.

PREMIJERKA BRNABIĆ SE SASTALA SA ŠEIKOM AL MAKTUMOM Prvi susret sa vladarskom porodicom Dubaija (FOTO)

Sve ovo što se dešava u svetu i što smo videli u prethodnih desetak dana, prema rečima Brnabić, jeste ogoljeno licemerje i stoga je pozicija Srbije još teža i frustrirajuća. Ističe da Srbija gotovo jedina poštuje principe međunarodnog prava i da se oni ne menjaju od situacije do situacije, već su takvi kakvi jesu.

"Sve što vidimo drugo iz dana u dan, i sa istoka i sa zapada, jeste neko licemerje i svako tumači međunarodno pravo kako mu odgovara. S druge strane spočitavaju drugima, najviše nama, da nešto ne poštujemo, iako smo jedini koji međunarodno pravo poštujemo", kaže premijerka Srbije. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading