POČELA SEDNICA SAVETA ZA NACIONALNU BEZBEDNOST Predsednik Vučić predsedava (FOTO)
Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predsedavaće danas sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost.

Sednica počinje u 11.00 časova u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika republike, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika republike.

 

 

Podsećamo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je upozorio da će tzv. Kosovo podbeti zahtev za članstvo u Savet Evrop, što se juče i dogodilo.

"Neće ići tako lako onima koji misle da mogu da nas ucenjuju i da vrše pritiske", rekao je on.

Kada je reč o sadašnjem zahtevu Prištine da bude primljena u članstvo Saveta Evrope, pošto je Ruska Federacija napustila ovu organizaciju kako ne bi bila isključena, zbog napada na Ukrajinu, Vučić je najavio oštar odgovor.

On je u obraćanju javnost 6. maja, nakon što je prethodne večeri u Berlinu, razgovarao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom, najavio nastavak akcije Beograda na povlačenju priznanja kosovske nezavisnosti.

U tom obraćanju je prvi put javno izgovorio da je poziciju Srbije otežao ruski predsednik Vladimir Putin.

Vučić je ocenio je da je Putin svojom izjavom da je slučajem Kosova napravljen međunarodni pravni presedan koji može biti primenjen i u Ukrajini (za Donjeck i Lugansk), doprineo pojačanom pritisku Zapada na Beograd da prizna Kosovo.

Prema Vučićevim rečima, to priznanje od strane Srbije trebalo bi da posluži Zapadu kao dokaz da ono što se desilo sa Kosovom, nije isto što se dešava sada sa Ukrajinom, jer Putin "nema sporazum".

Vučić je nagovestio mogućnost da će Srbija kao odgovor insistirati na tome da je Priština prekršila i Briselski i Vašingtonski sporazum.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Богданка

13.05.2022 10:50

Верујем да ће на овој Седници да се смисли право решење за тренутну ситуацију у Приштини.

stevo

14.05.2022 08:13

Pristisci na Srbiju, zbog sankcija prema Rusiji rastu,ali mi necemo podleci pritisku zopada,to sigurno