ISPRAVKA Medvedev nije rekao da će se desiti direktni sukob Rusije i NATO pakta, već da postoji rizik od toga
EPA

Analizom portala raskinkavanje.ba utvrđeno je da naslov na našem portalu Alo! predstavlja klikbejt i prenošenje dezinformacija, tako što smo u svom naslovu o upotrebi nuklearnog oružja pisali kao nečem što će se zasigurno desiti i time doveli u zabludu naše čitaoce.

Šta su činjenice?

O potencijalnoj upotrebi nuklearnog oružja od Rusije govorio je zamenik ruskog saveta za nacionalnu bezbjednost Dmitrij Medvedev, o čemu su izvestili skoro svi regionalni mediji. Naime, on je na svom Telegram nalogu 12. maja poručio da snabdevanje Ukrajine oružjem poveća verovatnoću za sukob između Rusije i NATO saveza te naglasio da “uvek postoji rizik da se takav sukob pretvori u potpuni nuklearni rat”.

I dok je Medvedev govorio o “povećavaju verovatnoće direktnog i otvorenog sukoba između NATO-a i Rusije” naš portal mu je u svom naslovu stavio da će se nuklearni rat zasigurno desiti, što on nije izgovorio.

Naslov članka i svi sporni elementi su promenjeni.

Portal Alo! se izvinjava svojim čitaocima na greški.

Pumpanje Ukrajine oružjem povećava verovatnoću za sukob između Rusije i NATO, koji veoma lako može da se pretvori u nuklearni rat, upozorio je zamenik ruskog saveta za nacionalnu bezbednost i jedan od najbližih saradnika Vladimira Putina Dmitrij Medvedev.

Ova izjava, koja je juče izazvala pravi politički zemljotres širom zapadnog sveta, usledila je nakon što je Finska saopštila da će bez odlaganja podneti zahtev za ulazak u NATO.

Kako je poručio Medvedev, pokušaji NATO zemalja da preplave Ukrajinu oružjem, da treniraju ukrajinsku vojsku zapadnom opremom, da pošalju plaćenike i održavaju vežbe u blizini ruskih granica samo povećavaju šanse za direktan i otvoren sukob između Rusije i NATO, umesto postojećeg posredničkog rata.

„Postoji rizik da se takav konflikt pretvori u totalni nuklearni rat. To će biti katastrofalan scenario za sve“, napisao je Medvedev na društvenoj mreži Telegram, koju koristi većina visokih ruskih zvaničnika.

NEKOLIKO SLUČAJEVA

Medvedev je ranije izjavio da postoji nekoliko slučajeva u kojima Rusija ima pravo da upotrebi nuklearno oružje i svi su navedeni u ukazu predsednika - to govori o odlučnosti zemlje da zaštiti svoj suverenitet, ali da su u teškim situacijama pregovori najbolji i najispravniji način.

Najavu iz Finske komentarisao je i portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Takvi koraci su za žaljenje i predstavljaju razlog da se odgovori adekvatno - kazao je Peskov.

Komentarišući sve ovo za Alo!, Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije kaže da Zapad neprestano stvara neku vrstu takmičenja u nameri da iscrpljuje Rusiju. 

- S moje tačke gledišta, nije iznenađujuće da Rusija, budući da ne vidim da ima klasična vojna rešenja, napravi scenario u kom bi bila moguća upotreba taktičkog nuklearnog oružja. To se teško može izbaciti kao jedan od mogućih scenarija. Ono što je vrlo opasno je to što se sve manje priča o miru, a sve više o tome ko će koga prevladati. Opasnost po svetski mir će biti sve veća i u tom kontekstu i pozicija Srbije složenija. Ali, mislim da da mi imamo jednu principijelnu politiku, koja može biti izazvana od pojedinih strana, ali ne može biti neutralisana ili negirana nekom činjenicom - navodi naš sagovornik.

NA PRAVOJ STRANI

Darko Obradović, istraživač Centra za strateške analize, konstatuje da je ruska agresija na Ukrajinu prvi regionalni sukob u kom se preti nuklearnim ratom, što je presedan za bezbednosnu arhitekturu Evrope.

- U ovom trenutku Rusija stoji jako loše, ne znamo koji su krajnji ciljevi Vladimira Putina i moguće je da će posegnuti za ograničenim nuklearnim udarom na ukrajinske položaje, što bi automatski značilo da NATO mora da se uključi u sukob i zauzda Rusiju dok ne napravi neki veći problem ili katastrofu na istoku Evrope. Što se tiče Srbije, Srbija se jasno odredila glasanjem u UN. U ovom trenutku za Srbiju je važno da bude na pravoj strani istorije kako bi sačuvala ekonomski razvoj, ali i ponudila neku bolju budućnost svojim građanima - zaključuje Obradović.  

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading