ALO! OTKRIVA Ovo je pozadina (ne)očekivane odluke vaseljenskog patrijarha: Vartolomej otima pare od SPC
Alo!

A taj interes ogleda se u tome što će Patrijaršija sa sedištem u Istanbulu preuzeti sve makedonske eparhije u dijaspori i, samim tim, novac koji se tako sliva.  

Kako objašnjava istoričar Aleksandar Raković, radi se o želji da se proširi kontrola.

- Reč je o pretenzijama Carigradske patrijaršije da proširi kontrolu i uspostavi model za buduća preuzimanja eparhija - navodi Raković.

Kako za naš list na istu temu kaže analitičar Branko Radun, ako se Makedonci budu vezali za Carigrad, on će im isporučiti uslove da im preotme dijasporu, a ako budu sa nama pravili dogovor, mi nemamo takve pretenzije, srpska crkva je otvorena i tolerantna.

ALO! OTKRIVA Ovo je pozadina (ne)očekivane odluke vaseljenskog patrijarha: Vartolomej otima pare od SPC

Alo

 

- Carigrad želi da preuzme dijasporu, čak i srpsku: srpsku crkvu u Americi, kao i rusku crkvu. Imaju pretenziju da naprave američku pravoslavnu crkvu koja bi bila pod jurisdikcijom Carigrada. Direktno se konfrontiraju svim, da tako kažem, nacionalnim crkvama sa njihovim interesima: hoće i srpsku, i rusku, i gruzijsku, i bugarsku, i rumunsku dijasporu da preuzmu. Time šire svoj uticaj i dobijaju više novca. A u kontekstu rata u Ukrajini, Amerika će to podržati, žele da ruska crkva u Americi ne bude više pod uticajem Ruske pravoslavne crkve, nego pod kontrolom Grka - objašnjava Radun.

Kako ističe naš sagovornik, s druge strane stoji činjenica da SPC želi da reši problem s Makedonijom. 

ALO! OTKRIVA Ovo je pozadina (ne)očekivane odluke vaseljenskog patrijarha: Vartolomej otima pare od SPC

Alo

 

- Makedonska crkva nije priznata jer se na nelegalan način odvojila od SPC. Sadašnji patrijarh želi da reši to u najboljem interesu i srpske i makedonske crkve i da im damo maksimalnu autonomiju, a u perspektivi i autokefalnost. Ali Grci, pošto misle da samo oni mogu da budu arbitri, pokušavaju da se ubace i kažu da srpska crkva ne donosi odluku, već da je samo potpisuje, a da oni odlučuju. Mislim da srpska crkva treba da donese odluku, a čak da se razmisli i o autokefalnosti - naglašava Radun, i navodi da treba biti realan i podržati mudru odluku patrijarha Porfirija i SPC da se ide na rešavanje problema i da ostanemo u bratskim odnosima s Makedoncima.

Patrijarh Porfirije pod Ostrogom

Patrijarh Porfirije služiće danas Svetu arhijerejsku liturgiju u Manastiru Ostrog, na praznik Svetog Vasilija Ostroškog. U proteklih nekoliko dana poglavar SPC je prvo u Manastiru Mileševa, u okolini Prijepolja, prisustvovao obeležavanju 425. godišnjice spaljivanja moštiju Svetog Save. Potom je obišao Pljevlja, gde se obratio hiljadama vernika na obližnjoj lokaciji Guke. Porfirije je posetio i Trebinje, a nakon današnje liturgije u Manastiru Ostrog, predvodiće svetovasilijevsku litiju u Nikšiću. Porfirije će tako obići sve tri eparhije koje pokrivaju Crnu Goru.

Opasnost i od Vatikana

 

Prema rečima Raduna, inicijativu da se problem reši dogovorom SPC i makedonske crkve treba podržati i zbog druge opasnosti.

- Postoji rizik od vatikanskog delovanja, pa da Makedonci postanu unijati ako u pravoslavnom svetu ne budu priznati - upozorava naš sagovornik.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Rada

12.05.2022 09:30

Pohlepa se vidi u ocima njegovim. Zar se tako Hristova vera propoveda ? Prazna dusa jednog starca a dzepovi puni .Boze smiluj se i oprosti gresniku .