DODIK PODSETIO NA JEZIVE REČI MEDLIN OLBRAJT Putin je još 2007. godine upozorio Zapad, nisu hteli da ga slušaju
Foto: Printscreen/RTS

Dodaje da rat u Ukrajini treba što pre prekinuti i da Srpska i dalje zadržava svoj neutralni stav.

On je govoreći o energetskoj krizi i globalnim previranjima podsetio na riječi bivše američke državne sekretarke Meldin Olbrajt.

– Rusija greši ako misli da prirodni resursi koja ona ima pripadaju samo Rusiji, već pripadaju čovčečanstvu – rekla je Olbrajtova, podsetio je Dodik.

– To što su zapadne sile odlučile da naoružaju samo jednu stranu, govori o njihovim strateškim ciljevima. Njima je u interesu da taj sukob traje. Oni žele da se Rusi i Ukrajinici kao bratski narodi raziđu, i da bi na taj način Zapad svoje strateške potencijale, raketne i vojne ciljeve približio Moskvi. To ne znači da treba da budemo prepaduti i da treba da se povinujemo njihovim stavovima, rekao je Dodik.

Dodik je ukazao da zapadne zemlje, pre svega Amerika, od siromašnih zemalja kao što je Venecuela, jeftino uzima naftu, ostavljajući te zemlje u rasulu.

– Oni žele da imaju pogodne sirovine, naftu, na jeftin način, a mi ostali da je imamo na komercijalan način. Najjeftinje gorivo je uvijek bilo u Americi. Sada se to menja, i sada se dešava sukob velikih moći oko naftih derivata. Naročito u Sibiru, koji pripada Rusiji, rekao je.

Putin je još na Minhenskoj konferenciji 2007. godine rekao da se moraju prepakovati strateški odnosi među velikim zemljama, a oni to nisu hteli da slušaju, podsetio je Dodik.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading