UDAR NA SPC Vartolomej će sad priznati i Miraševu sektu!
Alo

Ovo objašnjavaju sagovornici našeg lista, komentarišući informaciju koja je objavljena preksinoć da je Sveti sinod Vaseljenske patrijaršije sa sedištem u Istanbulu, na čijem je čelu patrijarh Vartolomej, priznao takozvanu makedonsku crkvu, i to pod imenom Ohridska arhiepiskopija.

Istorijski problem

Kako je saopšteno, priznaje se crkvena jerarhija, predvođena arhiepiskopom Stefanom, za kanonsku i validnu u celom pravoslavnom svetu i uspostavlja se kanonsko i liturgijsko jedinstvo s njom i vernicima. Navodi se i da se priznaje naziv ove crkve kao Ohridska (što znači područje njene jurisdikcije samo u granicama teritorije države Severne Makedonije) i isključuje upotrebu termina makedonska, kao i bilo koje izvedenice iz tog termina (što je ustupak Grcima čiji je patrijarh Vartolomej sunarodnik).

UDAR NA SPC Vartolomej će sad priznati i Miraševu sektu!

Alo

 

 

SPC se ovim povodom zasad nije oglasila, dok je Ruska pravoslavna crkva (RPC) saopštila da priznaje isključiva kanonska prava SPC u Severnoj Makedoniji.

Kako za Alo! objašnjava verski analitičar Željko Injac, ovde nije reč o autokefalnosti, nego o kanonskom jedinstvu s ostalim pravoslavnim crkvama.

- Ohridska arhiepiskopija je svakako i kroz istoriju unutar SPC imala određenu vrstu autonomije, međutim, od raskola 1967. do danas nije priznata niti ima kanonsko jedinstvo s ostalim pravoslavnim crkvama. Koliko čujem, Makedonci slave uveliko, misle da je to priznanje autokefalnosti, ali nije. O tome konačno odlučuje SPC, i to ćemo videti 15. maja na Saboru - naglašava Injac, koji na pitanje da li iza svega stoje Amerikanci, s kojima je Vartolomej blizak, odgovara odrično.

Samo sekta

Injac dodaje da ovo vidi kao čisto političku, namernu i ishitrenu odluku vaseljenskog patrijarha s ciljem da sebe postavi kao nadležnog za stvari za koje nije nadležan: 

- Tako se mešao i u Ukrajini. Crna Gora je sledeća na redu. Kad god je vaseljenski patrijarh rekao da se neće mešati, obavezno se mešao. S tim da u Crnoj Gori ne postoji raskolnička crkva, postoji samo sekta Miraša Dedeića, koja nema ni vernike ni sveštenike. 

UDAR NA SPC Vartolomej će sad priznati i Miraševu sektu!

Alo

 

 

Inače, makedonski premijer Dimitar Kovačevski zahvalio je vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju jer je „napravio veliko delo i pokazao veliku pažnju za jedan veliki pravoslavni narod“.

Stavovi stručnjaka za verska pitanja

 

*  Zoran Čvorović, profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu: Samo SPC ima pravo da dodeli autokefalnost nekom svom organizacionom delu. Vartolomej je razbojnički upao na kanonsku teritoriju SPC.

* Aleksandar Raković, istoričar: Ovo je samovoljan i lukav potez učinjen u momentu kada su SPC i makedonska crkva bile blizu zajedničkog rešenja o statusu makedonske crkve.

* Dr Jovan Janjić, stručnjak za verska pitanja: Ovom odlukom Carigradska patrijaršija umešala se u jurisdikciju SPC.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading