SPONZOR MUDŽAHEDINA PRETI SRBIJI Šefik Džaferović besni zbog presude za zločine nad Srbima
Foto: Printscreen

Džaferović, kako prenosi Fena, tvrdi da je Srbija u presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde presuđena da je učestvovala u međunarodnom sukobu na teritoriji Bosne i Hercegovine i da, kako je naveo, "kao država agresor nema kredibilitet da proceusira građane Bosne i Hercegovine".

Iznoseći ovu tvrdnju Džaferović se pozvao na sudove u Londonu i Beču u slučajevima Jovana Divjaka i Ejupa Ganića kada su, kako kaže, "jasno rekli da se pred pravosudnim organima Srbije ne može očekivati objektivan proces".

Dovodeću u sumnju krivicu Mujanovića, Džaferović kaže da "ako postoji osnova" mogao mu je suditi samo Sud BiH.

- Pošto je Srbija sve vreme to odbijala, ova presuda suda u Beogradu nije ništa drugo nego politički motivisan progon - naveo je Džaferović.
 
Džaferović je za ovu presudu rekao da je licemerna s obzirom na to da su, kako je kazao, zvaničnici Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, najavljivali da će okončati ovu praksu.

- Sasvim je jasno da je cilj države Srbije da putem svog represivnog aparata zastrašuje i politički progoni državljane Bosne i Hercegovine, što ne može ostati bez posledica na odnose između dve države - naveo je bošnjački član Predsedništva BiH.

Najavio je da BiH institucije komunicirati sa institucijama Evropske unije o tome da Srbija, kao kandidat za EU, "pruža zaštitu osuđenim ratnim zločincima".

Kao primere je naveo Novaka Đukića, odugvlačenje u suđenju za ubistvo muslimana u Kravici i "pruža zaštitu od suđenja" visokim oficirima pri Glavnom štabu VRS-a Svetozaru Kosoriću, Radoslavu Jankoviću, Milomiru Savčiću i Brani Pećancu koji se, kako tvrdi, terete za "genocid u Srebrenici".

Srbija, prema njegovim rečima, time najbolje pokazuje kontinuitet svojih namera prema BiH i bošnjačkom narodu.

Mujanović je osuđen da je kao upravnik vojničkog pritvora tzv. snaga Armije RBiH u mestu Hrasnica u Sarajevu držao zatvorene oko 30 civila srpske nacionalnosti, bez zakonskog osnova i odluke nadležnog organa i da je prema njima postupao nečovečno i nanosio im teške duševne patnje, tako što im nije obezbedio minimum uslova za život.

U optužnici se navodi da su noću muški zatvorenici odvođeni u atomsko sklonište i prebijani usled čega je šest preminulo, a da su ostali zatvorenici, zatvoreni u garažama čuli jauke onih koji su bili prebijani.

Mujanović se tereti i da je tukao jednog zatvorenika u svojoj kancelariji. Mujanović je tokom suđenja tvrdio da nije kriv. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Maodung

09.05.2022 17:59

Nepravedan, baš nepravedan sud u Beogradu! Umesto četrdeset godina zatvora oni ga osudili na deset! A tebe poturice treba na doživotnu, mada i to nije adekvatno tvojim zločinima.

Risto

09.05.2022 18:36

Šta ćete, tako to rade preparirani i zamrznuti u vremenu i prostoru! Džaferović i njemu slični jednostavno su slepi za istinu i protok vremena, zaslepljeni i zarobljeni u sopstvenom hadu...