VUČIĆ SE OBRATIO IZ BERLINA: "Ne menjamo evropski kurs, ali ni naš jasan stav o neuvođenju sankcija Rusiji"
TV Pink/Printscreen

Aleksandar Vučić je u Berlinu gde je imao sastanak sa premijerom Nemačke Olafom Šolcom. Ovo je prvi sastanak dvojice državnika otkad je Šolc nasledio Angelu Merkel na mestu kancelara Nemačke. 

VUČIĆ SE OGLASIO NA INSTAGRAMU Ovo su bile teme razgovora sa kancelarom Šolcom (FOTO)

Obraćanje predsednika Srbije pratite uživo na našem portalu.

VUČIĆ SE OBRATIO IZ BERLINA:

TV Pink/Printscreen

 

Prvi se obratio kancelar Šolc.

- Predsednik Vučić i ja smo se ranije jednom sastali već, ali dok sam ja bio gradonačelnik Hamburga. U interesu Nemačke je da sve države zapadnog Balkana budu u Evropskoj uniji - počeo je obraćanje Šolc.

- Ekonomska saradnja se intezivirala. To je pozitivan razvoj koji želimo pospešiti. Nemačka vlada izričito potvrđuje evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana. Podržavamo proces oridruživanja Srbije EU. Ta perspektiva Srbije je nešto što treba da uspe, iz toga treba da izraste realnost i želim da to bude obećanje koje ćemo održati - rekao je Šolc. 

- Smatram da je važno da svi šaljemo istu poruku po pitanju rata koji Rusija vodi protiv Ukrajine. Važno je da Srbija ostane na putu sprovođenja reformi - rekao je nemački kancelar. 

Ključna tema razgovora je bio nastavak dijaloga Beograda i Prištine. 

- Napredak u dijalogu je od ogromnog značaja. Sa Vučićem sam razgovarao o tome koliko je važan dijalog. Sve dogovorene obaveze moraju biti ispoštovane - rekao je Šolc. 

Obraćanje Vučića

- Zahvaljujem se kancelaru Šolcu na gostoprimstvu. Zajednički smo konstatovali veliki uspon u našim bilateralnim odnosima, pre svega ekonomskim. Nemačka je naš najveći partner u trgovinskoj razmeni. Srbija je Nemačkoj najveći partner na Zapadnom Balkanu. Razgovarali smo i o odnosu prema ratu u Ukrajini, naš stav je jasan, osudili smo rat, ali nećemo uvoditi sankcije Rusiji. Mi smo prvi bili pod sankcijama i znamo šta one znače. 

- Najvažnije što teba da primimo znanju jeste da je Srbija jasno podržala stav EU da se o radi o napadu na Ukrajinu i da je to neprihvatljivo. Ne slažemo se u svakom detalju, ali ne treba prevideti takav stav i ponašanje Srbije - naveo je Šolc.

- Mi smo se izjasnili o pitanju pravne i političke prirode sukoba. Jedino je izjašnjavanje Srbije bilo ili neočekivamo ili delimično očekivano za razliku od svih ostalih. Mi nismo otvorili poglavlje 31. Imamo obavezu da se postepeno usklađuejmo da svim odlukama EU. Kancelar je danas bio jasan i snažno ponovio stavove Nemačke. Srbija ima drugačiji odnos po pitanju Kosova i Metohije, nemojte da vas podsećam sa je Srbija bila pod sankcijama deceniju i da imamo drugačiji sentiment prema njima. Izbor Srbije je da bude na evropskom putu i bićemo čvrsto opredeljeni na taj put - rekao je Vučić. 

Kako kaže imali su sadržajan razgovor i o regionalnim pitanjima i o sitiaciju u Bosni i Hercegovini. 

- Obećao sam da Srbija neće biti uzročnik nikakvih problema, a Srbija svoju reč drži - rekao je Vučić. 

- Radujem se skoroj poseti Šolca Beogradu i želim još jednom da se zahvalim na iskrenosti, na otvorenosti i na dobrom razgovoru koji smo imali. 

Pitanja novinara

O prijemu takozvanog Kosova u Savet Evrope.

- Želim da Srbija ostane u Savetu Evrope, to je važno. Ukupono gledano radi se o daljem razvoju odnosa da svi stvaramo zajednicu. Jer je perspektiva da se svi zajedno okupljamo u Evropskoj uniji - rekao je Šolc. 

- Članstvo u EU ne treba da bude neka perspektiva, nego nešto što će zaista doći. 

Vučić je istakao da veruje u ono što je rekao nemački kancelar, da sve što je potpisano mora biti ispoštovano, uključujući i Zajednicu srpskih opština. 

- Verujem da ćemo imati dovoljno snage i da će naši evropski prijatelji razumeti da je potrebno da zajedničkim snagama dolazimo do rešenja. 

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading