NE VERUJEMO U POLITIKU SANKCIJA Vučić za nemački list: Postoji jedan, glavni razlog zašto se sastajem sa Šolcem!
Tanjug/Sava Radovanović

Vučić je pred dolazak u Nemačku rekao da Srbiji treba uvažavanje i poštovanje koje je zemlja imala od bivše kancelarke Angele Merkel, te naglasio da u Berlinu ne traži ništa osim dobre evropske perspektive.

Ocenio je i da u Srbiji, Nemačku više vole od EU - zato što je još Angela Merkel ozbiljno shvatala Srbiju.

- Verujemo da i od njenog naslednika, Olafa Šolca, možemo dobiti isto poštovanje i uvažavanje. To je sve što nam treba - rekao je Vučić za Handelsbalt, koji prenosi Dojče vele.

Vučić je rekao i da se nada da će Šolc i njegove reči ubrzati širenje EU.

- Ne govorim samo u ime Srbije. To je ono što nam je svima u regionu potrebno: jasni i ostvarljivi ciljevi - kazao je Vučić i dodao da je i činjenica da se mnogi Srbi u međuvremenu protive članstvu u EU, što je, ocenjuje, i posledica naših grešaka, ali da polovina krivice ide na račun Brisela.

Olafa Šolca je, kako dodaje, upoznao u Hamburgu 2016, kada je bio "jedan od retkih" koji su ga "pažljivo sašlušali".

Kaže da mu je Srbija zahvalna što je odnos EU prema državama bivše SFRJ opisao kao neprihvatljiv.

- To shvatam veoma ozbiljno i to nam daje nadu - rekao je Vučić i dodao ga veoma brine što podrška pristupanju EU u zemlji opada, ali i da može da kaže da Srbija čvrsto ostaje na putu ka EU.

- Naši ljudi od EU čuju samo jedno - Srbija treba da prizna Kosovo kao nezavisnu državu. Mnogi Srbi već su siti toga, jer istovremeno u Ukrajini danas vide potpuno drugačiji pristup istih tih zapadnih sila. Imaju osećaj da postoje dvostruki standardi - naglasio je predsednik Srbije.
Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via APAleksandar Vučić i Vladimir Putin sastali su se 19 puta

Odnosi Vučića i Putina i rat u Ukrajini


Uz ocenu Handelsbalta da je malo stranih političara koji poznaju ruskog predsednika Vladimira Putina bolje od Vučića, a na konstataciju da se "skoro nijedan strani političar nije s Putinom sastajao tako često", on je rekao "do sada 19 puta".

Na pitanje kako danas ocenjuje Putina i njegove namere u Ukrajini, Vučić odgovara da predsednik Rusije o tome s njim nije razgovarao, da su se poslednji put videli 25. novembra i da su tada samo "nekoliko minuta" razgovarali na temu Ukrajine.

Na pitanje da li shvata zašto Putin sada ovako postupa, kidajući odnose s većinom evropskih zemalja, Vučić kaže da on sluša i čita šta kaže ruski predsednik.

- On iznosi svoje motive. Ali to ne znači da se postupanje u Ukrajini može opravdati - rekao je Vučić i ujedno kao moguci razlog navodi to da "Putin jasno pominje širenje NATO na istok".

Ukazao je da bez obzira na to, Srbija i on osudujuju kršenje međunarodnog prava i rat u Ukrajini.

Vučić je za "Handelsblat", koji u uvodu intervjua, uoči njegovog razgovora sa Šolcom, piše da "Srbija hoće u EU, ali ne želi da zauzme jasan stav prema Moskvi", rekao da oseća obavezu da podržava medunarodno pravo, a Srbija je to i uradila.

On je dodao da ne treba zaboraviti da je 1999. Srbiju napao NATO, protivno međunarodnom pravu i bez mandata UN, i da su građani mnogo propatili.

Prema njegovim rečima, to je jedan od razloga zbog kojih je Srbija podržala dve rezolucije UN i osudila rat u Ukrajini.

Kosovo i Ukrajina


Na sugestiju lista da je 1999. "Milošević izvršio agresiju na Kosovo", Vučić je podsetio da je Putin pre nekoliko dana uporedio situaciju u Donbasu sa situacijom na Kosovu.

- On koristi kosovski primer i odluke Međunarodnog suda pravde kao presedan da opravda svoje postupke u Donbasu i drugim delovima Ukrajine - rekao je predsednik Srbije.

Reagujući na pitanje nemačkih novinara koji, podsetivši da je Medunarodni sud pravde 2010. presudio da otcepljenje Kosova od Srbije nije kršenje međunarodnog prava, kažu da je to "zato što je postojao genocid nad Kosovarima", Vučić je naglasio da Kosovu nije bilo genocida i ne postoji nijedna jedina sudska presuda koja to vidi drugačije.

Srbija ne veruje u sankcije

Na pitanje zašto se ne pridruži sankcijama SAD i EU, Vučić odgovara da se Beograd slaže sa EU oko prirode sukoba u Ukrajini, ali da, s obzirom na internu situaciju u Srbiji, nije lako da se ona tako jasno pozicionira.

- A što se sankcija tiče decenijama smo bili žrtve sankcija i ne verujemo u politiku sankcija. Među zemljama EU i dalje se vode rasprave, na primer o embargu na naftu ili gas. Mi imamo svoje interese. I mi još nismo deo EU. Nažalost - rekao je Vučić.

Na konstataciju da su Srbija i on lično pod pritiskom i Moskve i Brisela, Vučić odgovara da smo vojno neutralni, ali ne i politički.

- Za mnoge je bilo iznenađenje to što smo jasno rekli da je rat u Ukrajini kršenje međunarodnog prava. Da li se Srbija priključuje sankcijama ili ne, to ne impresionira nikoga u Rusiji. S druge strane, imamo nacionalne interese u vezi s KiM i drugim pitanjima u kojima Rusija podržava naš stav. Do sada su nas u SBUN podržavale Rusija i Kina. Istovremeno, medutim, važi sledeće: mi smo jasno na putu ka EU, što je naš strateški cilj - rekao je Vučić i nalgasio da je zato i došao u Nemačku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading