NAROD PREPLAŠEN JER IH SVE PODSEĆA NA ZLOČINE IZ PROŠLOSTI: Šiptari napadaju srpsku decu!
Foto: Shutterstock

Gotovo u jednom danu dogodila su se dva ogromna incidenta u kojima je meta Albanaca bila srpska omladina! U Gračanici su na njih pucali, a u Briselu su decu u srpskoj nošnji rasterali sa trga i preplašili mladići s raširenom albanskom zastavom, koji su im pokazivali i simbol orla!

U nedelju su dva nepoznata muškarca na motorima pucala u pravcu grupe sa devetoro srpskih devojaka i mladića na jezeru kod Gračanice. U pucnjavu se uključio lokalni policajac iz njihovog društva, tako što je svojim pištoljem ranio motoriste kada su krenuli da beže.

Marko Petković iz Lapljeg Sela, koji je bio u grupi srpskih devojaka i mladića, rekao je RTS-u da se pucnjava dogodila u popodnevnim časovima na obali jezera Gračanica.

- Zaustavili su se na nekoliko metara od nas. Prijatelj koji je bio s nama, po nacionalnosti Goranac, radi u policiji i govori albanski jezik. Prišao im je i zamolio ih da napuste mesto, jer je situacija bila neprijatna. Pomerili su se s tog mesta i zaustavili nedaleko od naših automobila, i jedan od njih je počeo da puca iz pištolja na nas - rekao je Petković.

Naveo je da su legli na zemlju kada su čuli pucnjavu, a da su ih od metaka zaštitili parkirani automobili.

- Policajac u civilu koji bio s nama u grupi uzvratio je pucanjem kada su napadači krenuli da beže prema selu Mramor - precizirao je Petković, i dodao da su incident prijavili policiji.

NAROD PREPLAŠEN JER IH SVE PODSEĆA NA ZLOČINE IZ PROŠLOSTI: Šiptari napadaju srpsku decu!

Foto: Shutterstock

 

Patrola iz stanice policije u Gračanici stigla je nakon 40 minuta. Potom je stigla i patrola iz stanice policije u Prištini i preuzela istragu.

- Slučaj se vodi protiv policajca, to nam nije jasno - ispričao je mladić.

Oglasila se Kancelarija za Kosovo i Metohiju, odakle su naveli da napad do koga je došlo na Gračaničkom jezeru predstavlja najdirektnije ugrožavanje života srpske dece.

- Ovakve situacije prizivaju bolna sećanja na strašne zločine u prošlosti u kojima su na Kosovu i Metohiji stradala srpska deca.

Srbi u Gračanici s pravom su ogorčeni i uplašeni za bezbednost svoje dece i zato zahtevamo da se napad na njih tretira s najvećom pažnjom - ističe se u saopštenju.

Istovremeno, desila se još jedna sramna provokacija i maltretiranje Srba, ovog puta u centru Evrope!

Na Instagram stranici Serbstreet (serbstreet.rs) objavljen je snimak koji je zabeležen u centru Brisela.

Na snimku se vidi grupa mališana sa srpskom zastavom obučenih u našu narodnu nošnju sa srpskom trobojkom, koji se pripremaju za nastup na trgu u Briselu.

U jednom momentu dvojica mladića, pretpostavlja se albanske nacionalnosti, prilaze im sa zastavom Albanije, koju šire iza naše dece, dok jedan od njih okupljenima rukama pokazuje simbol dvoglavog orla.

Deca obučena u srpsku narodnu nošnju sklanjaju se, dok dvojica mladića nastavljaju da uzvikuju nešto na albanskom jeziku.

„Ovako se mala nevina deca teraju sa svog nastupa u Belgiji. Sramota“, napisano je u opisu snimka, piše A. Ilić.

 

Zapaljiva retorika prištinskih političara okidač za napade

Zapaljiva retorika i podrivanje mira od strane lidera kosovskih institucija u Prištini za posledicu imaju seriju incidenata čija se kulminacija desila juče kada su dva napadača albanske nacionalnosti pucala iz vatrenog oružja na grupu srpskih mladića i devojaka. Ovo se između ostalog navodi u saopštenju Srpske liste koja najoštrije osuđuje incident i poziva međunarodnu zajednicu da najhitnije reaguje i javno osude ovaj etnički motivisan napad koji je izazvao veliku uznemirenost među svim Srbima, posebno na centralnom Kosovu.

 

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading