SRĐA TRIFKOVIĆ SAOPŠTIO LOŠE VESTI ZA EVROPU Države EU će platiti skupi ceh zbog svog povinovanja američkom diktatu, veliki problem se nadvio i nad Rusijom
Foto: Ilustracija

- Mislim da će sa jedne strane Evropa platiti skupi ceh svog povinovanja američkom diktatu i da će se to pre svega odraziti u Nemačkoj i Italiji koje i dalje imaju značajne proizvodne kapacitete za razliku od mnogih drugih zemalja EU koje su praktično digle ruke od industrijske proizvodnje. U ovom trenutku još uvek establišment je u stanju da zbije redove kao što smo videli sa Makronovom pobedom u drugom krugu francuskih predsedničkih izbora, ali isto tako da protivnici statusa kvo imaju nikako zanemarljivu podršku. Jer Marin le Pen je u kolektivnoj demonizaciji od strane svih francuskih medija dobila 42 odsto glasova, što je dokaz da je bar toliko Francuza i dalje sposobno da misli svojom glavom, a ne kako im diktiraju ’Figaro’, ’Liberasion’... Tome bih dodao, kao svojevrsni PS, da su sami Rusi, a pre svega mislim na običan ruski narod, ali i na pripadnike elite, shvatili do koje mere je latentna rusofobija Zapada sada buknula u jedan akutni oblik u kome je više nego jasno da Putinove i Lavrovljeve priče koje su trajale godinama o našim ’zapadnim partnerima’ su vazda bile besmislene - izjavio je Srđa Trifković.

Istoričar smatra da će i Rusija platiti ogromnu cenu u geopolitičkom smislu jer će biti prinuđena na sve tešnje veze sa Narodnom Republikom Kinom.

- U ovom partnerstvu Rusija će sve više igrati ulogu juniorske strane, koja je u situaciji da traži usluge, pre svega finansijske. Kineske finansijske institucije će im to odobriti uz debelu proviziju. Rusima su te transakcije uskraćene na Zapadu. Ali, suština je u činjenici da istočno od Urala, na četiri petine ruske teritorije, živi svega 25 miliona ljudi, dok samo Mandžurija, koja se graniči sa ruskim pacifičkim krajem i ruskim Dalekim istokom, ima više od 200 miliona stanovnika. U tom partnerstvu, ponavljam, Rusija će biti sve dublje gurnuta u evroazijske dubine kopna, srce kopna, a da će u tom srcu kopna Kina biti apsolutno dominantna strana. Rusija će biti prinuđena da gleda na Tursku kao na mogućeg strateškog saveznika, ali prinuđena je da gleda kroz prste činjenici da Erdogan igra dvostruku igru. Dok s jedne strane pruža tobože dobre usluge kao lokacija za pregovore, a sa druge isporučuje Ukrajini dronove i dalje podržava azerbejdžanske agresivne namere prema Jermenima. Dakle, u toj situaciji rekao bih da i Rusiji neće cvetati ruže, da će to definitivno preorijentisanje na istočnu stranu globalne jednačine Rusiju koštati i u materijalnom i u civilizacijskom i u geopolitičkom smislu - rekao je profesor Trifković u intervjuu za nedeljnik "Ekspres".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading