BRITANSKE KANDŽE NAD BOSNOM! Da li ovaj scenario čeka Dodika? "Nisam znao ni kada je dan, ni kada je noć..."
EPA

Bjelicu su međunarodne trupe bukvalno na ulici 2004. godine kidnapovale i odvele na, njemu nepoznatu, lokaciju.

Bjelica nema dilemu da je iza njegovog hapšenja stajala britanska obaveštajna služba, jer je prethodno bio smenjen od strane Britanca Pedija Ešdauna, a da su izvođači radova bili američki vojnici.

- U dva navrata ukupno su me držali 60 dana na meni nepoznatoj lokaciji. Smešten sam u jedan kontejner koji je zelenom selotejp trakom bio podeljen na pola. U tu drugu polovinu nisam smeo da pređem. Nisam znao ni kada je dan, ni kada je noć. U početku nisam imao ni krevet ni stolicu. Bila su samo vrata i erkondišn koje je često puštao hladan vazduh, a nekada vreo - priča Bjelica.

Navodi da je u pokušaju da odredi koliko je dana prošlo nakon svakog trećeg obroka noktom zarezivao crticu u mali crkveni kalendar koji je imao sačuvan kod sebe.

- Poturali su mi papire i govorili da napišem državu, spisak porodice i prijatelja, kao i novčani iznos u zamenu da kažem gde je Radovan Karadžić - kaže Bjelica.

On dodaje da se nije moglo spavati od glasne muzike koju su puštali 24 časa dnevno. Svaki dan su, kako je rekao, suočavao sa istragom i bio podvrgnut pretnjama da će biti odveden u američki zatvor Gvantanamo ako ne kaže gde je Radovan Karadžić.

- Nisu me mogli slomiti i na kraju su me pustili 14. juna. Nakon toga sam otišao u Beograd na VMA da bih uradio pretrage i proverio kakvo mi je zdravlje. Tada su mi ustanovili kamen u žuči koju sam morao operisati - ističe Bjelica.

Ali, 30. avgusta 2004. sledi novo hapšenje.

- Bez ikakvog prava i zakona, bez dokazane krivice, opet su me držali mesec dana. A, sada prete i srpskom članu Predsedništva BiH i i predsednici Republike Srpske. Mogu pričati da su to pojedinačne mere i sankcije, da se ne odnose na narod i Republiku Srpsku, ali to je sve udar na narod - kaže Bjelica.

On poručuje da su ove sankcije uvedene kako bi se oslabila Republike Srpska i kako bi se prenelo još nadležnosti na nivo BiH.

Bjelica upozorava zvaničnike Srpske koji, kako kaže, dosledno brane interese Republike Srpske, da lako mogu proći kroz sličnu golgotu, da može doći do njihovog kidnapovanja, pa čak i likvidacije.

 - Sada su neophodni jedinstvo i sloga da bi se sačuvale institucije Srpske u onom kapacitetu koji sada imamo, a težiti da se vrate one nadležnosti koje su joj dodelljene Dejtonskim sporazumom - zaključio je Bjelica.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
SRPKINJA

22.04.2022 16:19

Sotone Engleske ostavite Srbe u Bosni na miru. Neka vam Gospod sudi za sva nedela koja ste po celom svetu cinili. Stice vas Bozija kazna.