BRITANCI IMAJU PAKLENI PLAN Zameniti Srbiju - Bugarskom
Tanjug/Zoran Žestić

Ovo je mišljenje diplomate u penziji Milisava Paića koji kao primer da Srbija više nije poželjna na čelu ovog projekta pominje nedavni sastanak o bezbednosti zapadnog Balkana za koje pozivnicu kao članica Otvorenog Balkana - Srbija nije ni dobila.

Niko neće jaku Srbiju

„Niko neće jaku Srbiju posebno u ovom momentu kada je Rusija u klinču sa Ukrajinom. U stvari, plaše se da takva Srbija još na poziciji projekta u kome je otvoren protok robe i ljudstva, na neki način ne pomogne Rusiji. To je apsurdno jer su u ovom projektu i Albanija i Severna Makedonija koje su članice NATO,“ kaže on za Sputnjik.

Paić smatra da može postati stvarnost spekulacija da projekat Otvorenog Balkana umesto Srbije preuzme Bugarska iako zapravo to nema i ne bi imalo smisla.

„Projekat je osmišljen da pomogne zemljama koje su van EU, a ne onima koje su već članice EU. Iz tog razloga postoji opravdana sumnja da možda planiraju da projekat Otvoreni Balkan iskoriste za nešto drugo. Za šta, ne bih u ovom momentu znao da kažem ali, tako deluje i tako se ponašaju međunarodni faktori, posebno Britanci koji od starta nisu bili za ovaj projekat,“ napominje Paić.

Projekat može da promeni namenu

Politikolog Dragomir Anđelković smatra da je cinično da se Britanija koja je istupila iz EU i koja je protiv integracija, odnosno EU, upliće u integraciju druge vrste - Otvoreni Balkan, čiji je čak bila i protivnik.

„Otvoreni Balkan jeste profilisan tako da bude jedna vrsta zone integracija koja je povezana sa EU. U tome je čudno da se Britanija koja izlazi iz EU sada odjednom bavi integracijama Zapadnog Balkana,“ naglašava Anđelković.

BRITANCI IMAJU PAKLENI PLAN Zameniti Srbiju - Bugarskom

Alo

 

Iz ovoga je jasno, dodaje on, da je u pitanju neka zakulisna igra koja za cilj ima isključivo realizaciju nekih britanskih ciljeva, a ne interesa država u lokalu.

Britanska „invazija“ preko Bugarske

„Druga cinična stvar je da se u zonu integracija koje nisu članice EU gura Bugarska što je prilično nakaradno. Što ne govorimo i o Mađarskoj kao centralnoj zoni jer je i jača ekonomski od Bugarske i politički mnogo značajnije pozicionirana. Otuda cela ova priča od strane Britanije ima miris sabotaže jer ova država hoće da skrene pažnju na sebe u ovom regionu ,“ veruje Anđelković.

Britanija kaže on, nije više tako velika sila kako se predstavlja i zato ovaj haos koristi da Amerikancima pošalje poruku da je i ona zastupnik njihovih interesa.

„Znači, ja na ovo ne bih gledao kao na ozbiljnu inicijativu već na britanski marketinški potez i njihovu geopolitičku igru. Britanci gledaju na Srbiju kao na tradicionalno „male Ruse“ i gledaju da koliko god mogu oslabe poziciju Srbije na Balkanu kao što to gledaju da urade u nekim širim razmerama i poziciju Rusije,“ objašnjava on.

Britanci su oduvek bili protiv Rusa i Srba i sama činjenica da se Srbija nalazi na čelu ovog projekta im je dovoljna da se ovako ponašaju.

Ko se boji Srba to?

Rušenje Otvorenog Balkana, saglasni su naši sagovornici, inicijative koja je zasad okupila Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju, sa ambicijom da se proširi na ceo zapadni Balkan, dakle i na Crnu Goru, BiH i teritoriju Kosova, želja je pojedinih evropskih sila da i na ovaj način veštački promene odnos snaga na Balkanu.

Paić dodaje da je, u svetlu ratnih okolnosti u Evropi i sveopšte borbe za snabdevanje energentima, Bugarska međunarodnoj zajednici važna zbog teritorije za transport gasa i nafte ka Evropi. Te, kako zaključuje, političke i ekonomske okolnosti stavile su na dnevni red i inicijativu Otvoreni Balkan, ali u delu evropskih sila to se vidi kao idealan poligon da se prošire i pojačaju mehanizmi pritiska na Srbiju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Aca

17.04.2022 11:51

Britanci su i u drugom svetskom ratu podzali bugarsku za masakre na teritoriji srbije