"ZAKON O IMOVINI STUPA NA SNAGU" Srpska iznela jasan stav prema Šmitovoj blokadi
Jutjub/ PIXSELL

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić jasno je stavio do znanja Kristijanu Šmitu da se ne slaže sa njegovim poslednjim odlukama i primenom bonskih ovlašćenja. Takvi potezi, kako je naveo, ne doprinose stabilnosti.

Vučić i Šmit sastali su se juče u Beogradu da bi razmotrili trenutnu situaciju u regionu, a posebno u Bosni i Hercegovini. Konkretan povod bila je odluka visokog predstavnika, kojeg Banjaluka ne priznaje, da suspenduje Zakon o imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske, a koji je u februaru usvojila Narodna skupština RS. Šef srpske države i Šmit, kako je saopšteno, saglasni su da je očuvanje mira u BiH i celom regionu od presudnog značaja za ekonomski napredak Zapadnog Balkana.

Dodik kaže da susret u Beogradu vidi kao Šmitov pokušaj vlastite legitimacije kao visokog predstavnika. On je za Srnu rekao da je pre sastanka predsednika Srbije sa Šmitom razgovarao sa Vučićem, da mu je još jednom izneo stavove RS, ali i da razume poziciju Beograda. Ponovio je da Šmit nije izabran za visokog predstavnika u skladu sa procedurama koje propisuje Aneks 10 Dejtonskog sporazuma:

- Njegova turistička putovanja neće ga legitimisati kao visokog predstavnika. To nije pitanje gde je on bio i sa kim se sastao. To je pitanje koje se rešava procedurama po kojima su svi visoki predstavnici u BiH dolazili. Savet bezbednosti UN nije potvrdio njegovo imenovanje, što ga čini jedinom osobom koja tvrdi da je visoki predstavnik, a da se nije našao ni u jednoj rezoluciji SB.

Šmit, u izjavi za Tanjug, nije hteo da govori o detaljima sastanka, a na pitanje da li je objasnio Vučiću zašto je koristio bonska ovlašćenja, odgovorio je da je, kada je reč o državnoj imovini, mesecima ukazivao da je potrebno da se postigne dogovor u saglasnosti sa odlukama Ustavnog suda i Dejtonskog sporazuma.

U međuvremenu Šmit "savetuje" Dodiku da ne vodi politiku kao "parni valjak".

- Politika se sastoji od saradnje, razmišljanja i mudrosti. Ako je bio nervozan i ne zna kuda, onda se pravi veliki i jak. Preporučujem da razmisli kakve posledice to može imati ne samo po njega, već i po one koji će poslušati te pogrešne naredbe. Moraju se poštovati odluke međunarodne zajednice.

Na pitanje šta je crvena linija nakon koje će smeniti Dodika, Šmit je za N1 kazao da želi da državne institucije u BiH donose odluke:

- Zato sam zakon samo suspendovao. To znači da o ovom slučaju treba da odluči Ustavni sud.

A Tužilaštvo mora da donese odluku ukoliko zakon stupi na snagu.

Sve te pretnje, kako uzvraća Dodik, neće poremetiti planove Srpske:

- Naš "Službeni glasnik" će objaviti zakon, on stupa na snagu. Obaveza svih organa u Republici Srpskoj je da postupaju u skladu sa tim. Nikakva odluka pojedinca, pogotovo takvog kao što je Šmit, ne može i neće to da zaustavi.

Krstan Simić, bivši sudija Ustavnog suda BiH, kaže da u ovom trenutku teško može da se odgovori na pitanje šta će dalje biti sa zakonom:

- Ovakva pravna situacija će dovesti u vrlo delikatan položaj ljude koji su dužni da postupaju. Ako ga primene, mogu se suočiti sa merama visokog predstavnika koji može da ih ukloni. S druge strane, ako ne primenjuju zakon, imaće zbog toga problem u RS. Nastao je pravni haos u BiH, koji je velikim delom stvorila međunarodna zajednica.

KOMŠIĆ: TRAŽIO PODRŠKU

Komentarišući susret Vučića i Šmita, hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić kaže da je visoki predstavnik BiH otišao kod srpskog predsednika da traži podršku za potez - posezanje za bonskim ovlašćenjima. On smatra da je Šmit od Vučića tražio i da "pokuša da urazumi Dodika".

ZAŠTO SE AMBASADE U BIH NE OGLAŠAVAJU O PRETNJAMA?

U Banjaluci se ozbiljno proveravaju informacije da je ugrožena bezbednost Dodika i njegove porodice. Slobodan Župljanin, dekan Fakulteta za bezbednost i zaštitu iz Banjaluke, kaže da Dodik ima razloga da bude zabrinut:

- MUP RS je odlično reagovao, a informacije se ne smeju potceniti pogotovo jer dolaze iz stranih i bezbednosno-informativnih agencija, ali i drugih međunarodnih organizacija koje su zainteresovane za stanje u BiH. One organizacije koje su prouzrokovale ovako loše stanje u BiH sasvim sigurno imaju planove da realizuju ciljeve. A glavni je ukloniti Dodika sa političke i državne scene, jer je očigledno smetnja onima koji su namerili da ruše RS i majorizuju srpski narod.

On ukazuje da je problematično što se bezbednosne agencije sa nivoa BiH i mnoge ambasade u Sarajevu ne oglašavaju o pretnjama Dodiku.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Gavrilo

15.04.2022 09:12

Opet Nemac aneksirao Bosnu i Hercegovinu.