Kristijan Šmit obustavio Zakon o imovini Republike Srpske
EPA/FEHIM DEMIR

Razlog je Zakon o nepokretnoj imovini koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske

Najveći prikaz oružane moći Vojske Srbije 30. aprila - Alo.rs

- Ja podvlačim da oba entiteta imaju svoje mesto u Opštem okviru za mir i to će ostati. Ai to ne daju za osnovu za odlučivanje protiv Ustava a ono što smo videli u Banjoj Luci je protiv Ustava BiH. Zakon koji su usvojile vlasti RS narušio bi pravnu sigurnost. Ljudi koji žele investirati u RS žele biti sigurni da u ono što investiraju je u skladu sa zakonom. Osiguravanje pravne sigurnosti i jačanje vladavine prava najbolja je zaštita individualnih imovinskih prava. To je nešto na čemu radim i u vezi s čim pozivam sve, evo i danas, da dođu, sednu i donesu razumno rešenje o državnoj imovini nakon 14 godina.

Cvijanović objavila Ukaz

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović objavila je pre nekoliko dana Ukaz o proglašavanju Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti. Ovaj zakon je trebalo da stupi na snagu u četvrtak.

 - Proglašavam Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, koji je Narodna skupština RS usvojila na Dvadesetoj redovnoj sednici, održanoj 10. februara 2022. godine - piše u Ukazu Željke Cvijanović, objavljenom Službenom glasniku.

Prvobitni naslov ovog teksta ukazivao je na to da je ovim postupkom visoki predstavnik udario na srpski narod, što se nakon analize portala raskrinkavanje.ba pokazalo kao netačno.

Odluke visokog predstavnika ne predstavljaju “udar” ili “napad” na Srbe ili srpski jugoistok Evrope”, s obzirom na to da se odnose na nepokretnu državnu imovinu, poput objekata institucija i javnih ustanova, kao i poljoprivredna zemljišta, reke i šume, a ne na privatno vlasništvo stanovnika/ca bilo kojeg entiteta ili Brčko distrikta.  

Još jedna činjenica koja govori o tome da se ne radi o “napadu na Srbe” jeste i ona da u Republici Srpskoj postoje i pripadnici/e drugih naroda koji/e su također konstitutivni/e u ovom entitetu te koji/e također raspolažu imovinom koja je u državnom, a koja je obustavljenim zakonom trebala preći u entitetsko vlasništvo. 

Odluka, dakle, ima za cilj da zaštiti državnu imovinu i zakone u ovoj sferi uskladi s Ustavom BiH te stoga ne može biti tumačena kao napad na bilo koji narod.

Nakon analize portala raskrinkavanje.ba prvobitni naslov ovog teksta je promenjen. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading