SJAJNA VEST Nabavljamo ponos britanske lovačke avijacije: Srbija kupuje i moćne tajfune
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ovaj avion spada među najnaprednije višenamenske borbene letelice nove generacije na svetskom tržištu. Rađen je u koprodukciji nekoliko evropskih zemalja, predvođenih Velikom Britanijom, ali se prevashodno vodi kao britanski.

Uz postojeće „migove-29“ i znatno naprednije francuske „rafale“ (trebalo bi da ih nabavimo 12, i to novih), ukoliko bude realizovana i kupovina tajfuna, srpska avijacija biće bez premca u ovom delu Evrope. Takođe, imaćemo i moćan PVO odbrambeni kišobran (kineski FK-3, ruski pancir S i francuski mistral), čime će biti zaokružena apsolutna bezbednost našeg neba.

Kako za naš list objašnjava vojni analitičar Vlade Radulović, „tajfun“ obavlja ulogu klasičnog lovačkog aviona.

- Reč je o višenamenskom borbenom avionu četvrte generacije, koji je nastao kao rezultat kooperacije Ujedinjenog Kraljevstva, Španije, Nemačke i Italije. To je avion koji može da obavlja višenamenske uloge i dejstva po ciljevima na kopnu i moru, ali takođe i po ciljevima u vazduhu, dakle za klasičnu je lovačku ulogu - ističe Radulović.

Prema podacima svetskih vojnih i avio-portala i časopisa, „tajfun“ je u realnim uslovima pokazao izuzetno dobre performanse. Poseduje napredne sisteme i smanjenu uočljivost za neprijateljske senzore. Serijski standard „tajfuna“ zasniva se na pogonu sa dva motora „jurodžet EJ200“.

Prvi let prototipa iz kog je razvijen „tajfun“ realizovan je 27. marta 1994. godine, a u operativnu upotrebu uveden je 4. avgusta 2003. Projekat „Tajfun“, inače, najveći je evropski vojni program saradnje u segmentu visoke tehnologije.

Ono što će biti posebno zanimljivo videti jeste kakav će biti odjek vesti da Srbija, posle „rafala“, nabavlja i „tajfune“. Podsetimo, pre nekoliko dana hrvatski mediji su prosto zavapili nad činjenicom da njihova država kupuje 12 polovnih „rafala“, i to posle maratonskog procesa dogovaranja i jednog poništavanja nabavke, dok Srbija uzima eskadrilu od 12 novih aviona.

Vučićeva naredba: Prikaz naše vojne moći 30. marta

 

Na vojnom aerodromu u Batajnici će u subotu 30. aprila od 11 časova biti održan najveći prikaz oružane moći Vojske Srbije. Kako je saopšteno, taj prikaz naredio je predsednik Aleksandar Vučić. Prvi put će javno dejstvovati FK-3, „pasarsi“, helikopteri mi-35, „erbas“ i svi ostali, „mistrali“... Svi građani Srbije pozvani su da vide čime sve raspolaže naša vojska.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading