OCENA KOSOVSKIH ANALITIČARA Spahiu: Vučić sad ima još jači legitimitet, Srbi s Kosova pokazali privrženost Beogradu
Kosovo online

Spahiu za Kosovo onlajn ističe da je, s obzirom na to da je na ovim izborima učestvovala opozicija, pobeda Vučića još ubedljivija.

"Pobeda Vučića i SNS daće mu dodatnu snagu da sve što bude dogovoreno oko Kosova, bude i primenjeno. Međunarodna zajednica će i dalje imati uticaj kao i do sada, ali će pre svega zavisiti od Vučićeve političke volje, kakav će on biti u pregovorima. Dijalog će takođe zavisiti i od situacije u Ukrajini. Kada će se rat završiti, kakav mir će biti sklopljen, mnogo će se odraziti na razvoj situacije na Zapadnom Balkanu", kazao je Spahiu.

Spahiu dodaje da je teško predvideti budućnost diajloga, ali da je on jako važan za Kosovo i Srbiju.

"Dijalog je nacionalni interes Kosova i Srbije. Svaki dogovor je u korist obe strane. Uskoro se očekuje sastanak radnih grupa po pitanju registarskih oznaka. Mislim da je krajnje vreme da se postigne dogovor kako bi se ljudi slobodno kretali sa obe strane bez ikakvih prepreka, jer je za Srbiju veće poniženje da prikrije svoje simbole pri ulasku na Kosovo, nego da prihvati da simboli Kosova na tablicama budu viđeni na teritoriji Srbije. Na kraju, Srbija ne priznaje zastavu Kosova kao nacionalnu, nema razloga da im ona smeta", kaže Spahiu.

On smatra da su Srbi sa Kosova masovnim izlaskom pokazali privrženost Srbiji.

"Srbi sa Kosova su pokazali privrženost Beogradu, kako ne bi ostali na cedilu. Njima je Beograd potrebniji nego ostalim Srbima u Srbiji", kazao je Spahiu za Kosovo onlajn.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading