JOŠ JEDNA DRŽAVA POTVRDILA DA NEĆE PRIZNATI KOSOVO Predsednik Vučić na sastanku od izuzetne važnosti
Printskrin

Predsednik Vučić je naglasio da Srbija izuzetno ceni podršku Angole njenom teritorijalnom integritetu i suverenitetu, saopštila je pres služba predsednika.

"Srbija je u potpunosti posvećena pronalaženju dugoročnog, trajnog i održivog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, uz puno poštovanje osnovnih načela međunarodnog prava“, istakao je Vučić.

Ministar Tete Antonio je ponovio da je pozicija Angole po pitanju suvereniteta Srbije principijelna i da se neće promeniti. On je izrazio zadovoljstvo napretkom Srbije i ukazao na dugogodišnje prijateljstvo dveju zemalja.

„Prve diplomate Angole, posle sticanja nezavisnosti, školovane su u Srbiji. Potpisaćemo dokument o ukidanju viza između Srbije i Angole za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, kao i više bilateralnih dokumenata, među kojima su Memorandum o razumevanju između privrednih komora i Memorandum o razumevanju između diplomatskih akademija“, istakao je ministar Antonio.

Tokom susreta zvaničnici su razgovarali i o jačanju privredne saradnje dveju zemalja.

Vučić je rekao da postoji značajno interesovanje srpskih firmi za povratak na angolsko tržište. S tim u vezi, ministar Antonio pozvao je investitore iz Srbije da ulažu u prehrambenu industriju, posebno proizvodnju i preradu kafe, kako bi Angola ponovo bila četvrti proizvođač u svetu.

Vučić je naglasio da postoji mnogo potencijala za unapređenje saradnje na planu odbrane i bezbednosti i dodao da Angola predstavlja strateškog partnera naše zemlje, kao i značajno i perspektivno tržište za odbrambenu industriju Srbije.

Tokom susreta, ministar spoljnih poslova Tete Antonio uručio je predsedniku Vučiću pismo predsednika Angole Žoaoa Manuela Gonsalveša Lourensa, koji je zahvalio na Ordenu Republike Srbije i najavio svoju posetu posle izbora u Angoli, u avgustu ove godine.

Predsednik Vučić je rekao da će mu biti čast da ugosti predsednika Angole u Srbiji, što će biti prilika za detaljne dogovore o daljim pravcima razvoja odnosa dveju zemalja.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (5)

Loading
sasa

28.03.2022 13:44

Angola nam je iskren prijatelj i uveren sam da ce saradnja sa tom zemljom biti jos bolja u buducnosti

Milan

28.03.2022 14:56

Hvala ljudima iz Angole! Ispravna odluka!

Mina

28.03.2022 15:05

Састанак Вучића са представницима Анголе од изузетне важности, њихов став по питању Косова се не мења , а радује нас између осталог и унапређење сарадње са овом пријатељском земљом!

Dare

28.03.2022 15:13

Angola je vazna i ugledna drzava uprkos siromastva sa kojim se boriDobro je sto nece priznati Kosovo a i mi cemo nadam se uciniti sve sto je u nadoj moci da na svaki nacin podrzimo ovu prijateljsku zemlju.

Angol

28.03.2022 17:04

Presednik angole neće da prizna tzv Kosovo a naši presednici ponoš, djilas, canak, tepic, jeremić, tadic.. Bi samo za stolicu ili neku siću prvi dan priznali lažnu (otetu) državu. Koje ludilo?!