MINISTAR MALI U "HIT TVITU" Destabilizacija na Kosovu se ne dešava slučajno, treba da budemo oprezni! (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen

Gledaoci su u toku emisije mogu da glasaju za predloge na fejsbuk stranici "Hit tvit" i na tviter nalogu. Takođe, gledaoci su u toku emisije mogu da se uključe i glasaju i uživo u emisiji.

Predlog broj 1 - NATO, 23 godine posle

Ove nedelje navršile su se 23 godine od NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije (SRJ). Tačno u 19 sati i 45 minuta prve bombe pale su na Prištinu, Kuršumliju, Danilovgrad, na kasarne u Batajnici i Mladenovcu.

 

 

Sirene su se čule na sve strane, a bombe padale. Legitimne mete bile su putevi, pruge, mostovi, fabrike, škole, vrtići, zdravstvene ustanove i medijske kuće.

 

 

NATO je koristio bojne otrove protiv nas

MINISTAR MALI U

Foto: Printscreen

 

 

General Vladimir Lazarević rekao je kako je protiv Srbije 1999. vodio rat na svim poljima. 

- Malo ljudi zna da je NATO protiv nas koristio bojne otrove - rekao je general Lazarević. 

- Mi ni danas ne znamo koje hemijsko oružje je korišćeno tokom borbi na Košarama.

- Oni su protiv nas izvršili i kopnenu agresiju preko Juničkih planina. Za 67 dana neprekidnih borbi oni nisu uspeli da izvrše proboj. Oni su mislili da će za 12 sati da prodru do Prizrena a nisu mogli za 67 dana da pomere par stotina vojnika Vojske Jugoslavije ni 100 metara.

Možete nas pratiti i na našem Telegram kanalu Alonovine

Doneli su odluku da nas bombarduju godinu dana ranije i onda su tražili razlog i na kraju ga izmislili

MINISTAR MALI U

Printscreen

 

 

- Svi elementi od 8 elemenata da se neka vojna operacija nazove agresijom su ispunjeni kada se radi o NATO agresiji. Međunarodno pravo je tu jasno - rekao je advokat Goran Petronijević.

- Oni su odluku da bombarduju Jugoslaviju doneli godinu dana pre toga i samo su tražili razlog. Besomučno su ga tražili čak šest meseci i našli su ga u sceniranim dešavanjima u Račku. Nije njima Milošević bio problem, niti je njima bila namera da ga smene. Oni su želeli da zauzmu Kosovo i Metohiju - dodao je on.

- U jednom od svojih poslednjih govora, Milošević je rekao: "Ne napadaju oni Srbiju zbog mene, nego mene zbog Srbije". Milošević je bio njihov faktor stabilnosti na Balkanu, da bi se odjednom okrenula situacija. Što se tiče žrtava, sam broj civilnih žrtava je bio veliki. Ubijeno je tri puta više civila nego vojnika - rekao je Petronijević.

Mir i stabilnost su važniji nego ikada

MINISTAR MALI U

Printscreen

 

 

- Svaka ljudska žrtva, nema cenu i nenadoknadiva je - rekao je ministar Mali.

Ja mogu samo da kažem ekonomski aspekt bombardovanja Šta je sve uništeno u tih 78 dana? 25 hiljada stambenih objekata, 470 kilometara puteva, 595 kilometara pruga, 18 vrtića, 44 mosta, 19 bolnica, 20 domova zdravlja. Mi smo pet godina direktno, u smislu ekonomije, izgubili.

- Zašto ovo govorim? Iz perspektive sadašnjosti. To je ono što predsednik Vučić govori, da očuvamo mir i stabilnost u našoj zemlji. Ne želimo da budemo pioni, kako bi sačuvali mir i stabilnost. Mislim da su te dve reči važnije nego ikada, mislim da je to što predsednik Vučić govori važnije nego ikada. Samo da budemo svesni šta možemo da izbegnemo. Predsednik je i u govoru u Kraljevu rekao da je to agresija, važno je da gajimo i kulturu sećanja na žrtve NATO agresije, ali je rekao i da moramo da idemo dalje, ali ono što je važno, Srbija sedi na svojoj stolici - rekao je Mali.

Predlog broj 2 - Orban vs. Zelenski

Nove sankcije Rusiji i isporuka smrtonosnog oružja Ukrajini protivne su interesima Mađarske, poručio je ove nedelje ukrajinskom predsedniku premijer Viktor Orban koji se obratio za pomoć liderima Evropske unije i pozvao Budimpeštu da izabere stranu, prenosi AFP.

 

 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski apelovao je na lidere NATO-a da povećaju vojnu podršku njegovoj zemlji, upozorivši ih da bi sledeća ruska meta mogle da budu članice NATO-a u istočnoj Evropi, uključujući Poljsku.

„Slušaj Viktore, znaš li šta se dešava u Mariupolju?“, upitao je Zelenski mađarskog premijera.

Pritisci su ozbiljni, ali mi smo zauzeli principijelni stav

MINISTAR MALI U

Printscreen

 

 

- Sami vidite koliko se svet promenio zbog rata u Ukrajini. Zamislite pritisak na Orbana i uporedite to sa pritiskom na Aleksandra Vučića, samo da bude jasan stepen pritiska. Ovo je pritisak na predsednika Vlade zemlje EU, a na nas, oni koji želimo da budemo deo EU, ali i da čuvamo našu nezavisnost, pritisak je dvostruko veći. Mi štitimo naše interese, politika Aleksandra Vučića je najvažnija. Ne želimo da nas vodi politika zapada ili istoka - kazao je Mali.

- Ja ne znam šta i kako oni pričaju, ali pritisci su ogromni, nikome nije lako, pogotovu ne predsedniku Vučiću. Mi smo zauzeli principijelni stav, ako je bilo ko principijelan to je predsednik Vučić - dodao je Mali.

Rat u Ukrajini je svetski rat

- Ja bih rekao da je ovaj rat u Ukrajini srednjeg inteziteta, ali to je svetski rat preko energetske krize - rekao je Lazarević.

- Pitanje je koji su zaista vojni ciljevi Rusije. Oni su saopštili, predsednik Rusije rekao da nema gde, Rusija je saterana i oni moraju da zaštite narod Rusije na istoku Ukrajine. Rusi primenjuju vazdušno-kopnene bitke. Moja procena je da trpe velike gubitke zato što pokušavaju da zaštite civilno stanovništvo - objasnio je Lazarević.

Dva "voza" su krenula jedan na drugi, najbolje je da se sklonimo

- Mi nemamo mnogo izbora. Mi smo mala zmelja. Mi moramo da sarađujemo i sa Istokom i sa Zapadom - rekao je ministar Mali.

- Kako je rekao predsednik Vučić "kada vidite ta dva voza kako su krenuli jedan na drugi najbolje je da se sklonimo".

- Mir i stabilnost su nam važni i mi ne želimo da šaljemo našu decu u tuđe ratove. 

- Ima mnogo dvostrukih standarda. Velike sile kada ne mogu da kažu drugim velikim silama šta žele onda se iživljavaju na manjima. Mi bi najviše voleli da nas nigde ne pominju i da se sklonimo ali oni to ne daju. Kao mala zemlja mi moramo da sarađujemo sa svima - poentirao je ministar.

Predlog broj 3 - Jagma u Evropi

 

 

Građani Srbije ne treba da brinu, imamo svega i imamo stabilnu ekonomiju

- Naši građani ne moraju da brinu. Imamo svega dovoljno. Imali smo pritisak tih 10 dana kada je krenula kriza u Ukrajini, ali samo da razumeju građani koliko se svet promenio. Cena hrane je otišla u nebo, imate i dalje kovid, imate i dalje visoku inflaciju koja vlada najviše u Ameriki. Nikada veću krizu u svetu niste imali, evo već dve godine.

- I pogledajte jednu malu Srbiju. U ostalim zemljama nema ulja, nema brašna, nema hleba. U Austriji prodaju hleb u konzervama, u Italiji 8 evra je hleb, to je 1000 dinara. I pogledaje situaciju u jednoj maloj Srbiji, mi opet kao država, preuzimamo najveći peret ove krize, pokazujemo odgovornost, u našoj zemlji zamrzli smo cene osnovnih životnih namirnica. Apsolutno imamo svega, građani ne moraju da brinu.

I pored svega, država Srbija će mladima od 16 do 29 godina, prvog, drugog i trećeg juna isplatiti još dodatnih 100 evra, rekao je Mali večeras u "Hit Tvitu" i napomenuo kako to nema veze sa izborima koji su sledeće nedelje, već da se ispunjava dato obećanje.

- Uprkos svemu, naši mladi od 16 godina će prvog, drugog i trećeg juna po 100 evra dodatnik. To nema veze sa izborima. Obećanje koje dajemo - ispunjavamo - rekao je ministar Mali.

Predlog broj 4 - "Veoma razočarane" zemlje Kvinte

 

 

- Ovo što rade Albanci na Kosovu i Metohiji nije slučajno i to baš sedam dana pred izbore. Cela situacija kada je na Kosovu u pitanju ide isključivo protiv Srbije. Srbija je najveća zemlja zapadnog Balkana, zbog toga što se razvijamo, nama svi zavide. Treba da na svaki način da sačuvamo mir - objasnio je ministar Siniša Mali.

- Ono čime se vodio predsednik je mir i stabilnost, jer svaka druga odluka bi izazvala sukobe na Kosovu i Metohiji, to nikome ne treba. Treba da budemo pametni i da čuvamo mir i stabilnost - kazao je Mali.

- Samo stabilna vlada pod vođstvom Aleksandra Vučića nas vodi u mir i stabilnost. I samo to je garant nezavisnosti Srbije - zaključio je ministar Mali.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading