BALINT PASTOR, PRVI NA IZBORNOJ LISTI SVM - IŠTVAN PASTOR, PORUČIO: Odnosi Mađara i Srba najbolji u istoriji!
Balint Pastor - Promo

On je za naš list rekao da SVM planira da nastavi saradnju sa SNS-om, a otkrio je i kakve rezultate očekuju na predstojećim izborima.

- Mi samostalno nastupamo na izborima, kao što smo to činili od 2006. godine, bićemo jedina mađarska lista na glasačkom listiću. Mi smo i stranka koja je vojvođanska, regionalna i očekujemo podršku građana Vojvodine jer smo u prethodnih 15 godina dokazali da nam je razvoj Vojvodine izuzetno bitan i u kontinuitetu smo se borili za interese AP Vojvodine.

Koliko poslaničkih mesta očekujete?

- Postigli smo istorijski uspeh pre dve godine, pošto smo osvojili devet mandata, to je bilo nešto malo više od 72.000 glasova i naš je cilj da održimo taj rezultat što se tiče broja glasova. Ukoliko taj broj glasova dobijemo i ovom prilikom, bićemo zadovoljni, a koliko će biti mandata, to zavisi od matematike. Ključan je broj glasova.

Šta je to što želite da ostvarite u narednom mandatu, što niste uspeli u prethodnom?

- U Srbiji su vrlo česti izbori. S druge strane, postoje projekti koji iziskuju više vremena da bi se realizovali i zbog toga je bitan kontinuitet. Ono što mi u kontinuitetu zastupamo, to su interesi mađarske nacionalne zajednice, pitanje autonomije Vojvodine, donošenje zakona o finansiranju AP Vojvodine, i proširenje nadležnosti. Ono što smo još dužni, to je izmena zakona koji bi omogućio da poljoprivredni proizvođači plaćaju doprinose za socijalno osiguranje srazmerno veličini poseda i prihoda koji ostvaruju. Kada su infrastrukturni projekti u pitanju, za nas je izuzetno bitna železnička pruga između Beograda i Budimpešte. Videli smo da je prva etapa puštena u saobraćaj i da je to zaista fantastično, i taj projekat treba da se nastavi sve do granice sa Mađarskom. Drugi projekat je pruga između Subotice i Segedina, koja se završava u roku od nekoliko nedelja, a plan nam je da se ona nastavi i od Subotice ka Baji u Mađarskoj. Bavimo se i svim životnim pitanjima, izuzetno su nam bitna i socijalna pitanja, podrška porodicama, demografija i zaštita životne sredine.

BALINT PASTOR, PRVI NA IZBORNOJ LISTI SVM - IŠTVAN PASTOR, PORUČIO: Odnosi Mađara i Srba najbolji u istoriji!

TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

 

Viktor Orban je nedavno poručio da će se uprkos svim izazovima sačuvati srpsko-mađarsko prijateljstvo. Da li ste zadovoljni položajem mađarske nacionalne zajednice u Srbiji?

- Mislim da u novijoj istoriji odnosi između Srbije i Mađarske i odnosi između Srba i Mađara nikada nisu bili na ovako visokom nivou. Zaslugu ima i SVM, kao i Viktor Orban i Aleksandar Vučić, ali smo mi bili oni koji su još 2009. stvorili taj kontakt između njih dvojice kada su obojica još bili u opoziciji. Što se tiče izjave Viktora Orbana, on je iskreni prijatelj Srbije, čitava vlada Mađarske to jeste, i to u kontinuitetu dokazuju. I zaista postoje iskrene težnje i s jedne i s druge strane da ti odnosi ostanu na takvom nivou i da oni ne budu samo politički, nego i ekonomski i trgovinski. Što se tiče Orbanove izjave, poteškoće ne postoje između Srbije i Mađarske, mi nemamo nijedno otvoreno pitanje, odnosi su najbolji u istoriji. Ta rečenica se odnosila na međunarodne okolnosti, pre svega na nove izazove sa kojima se Evropa suočava poslednjih nedelja.

Izborna kampanja je u senci rata u Ukrajini, kakav je vaš stav kada je taj sukob u pitanju?

- Mi zabrinuto gledamo na sve što se dešava u Ukrajini. Imamo i poseban razlog za brigu, a to je prilično velika populacija autohtonih Mađara u Ukrajini, koji tamo žive kao nacionalna manjina. Mi smo zajedno sa Karitasom prikupljali pomoć prethodnih dana građanima Ukrajine, naravno ne samo onima koji su mađarske nacionalnosti već svima, i prikupili smo oko 50.000 evra. Mislim da Srbija ima izbalansiran stav povodom tog konflikta. Dobro je što podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, a s druge strane razumljivo je što se Srbija nije pridružila sankcijama Rusiji. Nadam se da će taj stav moći da opstane i u budućnosti. 

BALINT PASTOR, PRVI NA IZBORNOJ LISTI SVM - IŠTVAN PASTOR, PORUČIO: Odnosi Mađara i Srba najbolji u istoriji!

Balint Pastor - Promo

 

Da li ćete i nakon izbora nastaviti saradnju sa SNS-om?

- Planiramo da nastavimo tu saradnju, mislimo da je to u obostranom interesu, da su veoma bitni projekti realizovani i benefit od te saradnje imaju obe države i oba naroda. S druge strane, mi nastupamo samostalno na parlamentarnim izborima pod rednim brojem tri, bitno nam je da očuvamo samostalnost i da se izmerimo, i da nakon izbora nastavimo saradnju sa SNS-om, da potpišemo koalicioni sporazum kao što smo to uvek činili od 2014. godine. Taj sporazum sadrži za nas bitne prioritete, koji onda postaju i prioriteti Vlade Srbije. 

Doprinećemo Vučićevoj
pobedi u prvom krugu

Podržali ste Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima, očekujete li njegovu pobedu u prvom krugu?

- Nadam se njegovoj pobedi u prvom krugu. Mi ćemo svakako tome doprineti. On je i naš kandidat na glasačkom listiću na predsedničkim izborima, posle njegovog imena su navedene tri stranke, SNS, SPS i SVM. Tokom kampanje pozivamo naše simpatizere da na parlamentarnim izborima glasaju za SVM, a na predsedničkim izborima da glasaju za Vučića.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading