VUČIĆ UPOZORIO NA OPASNU ZAMKU Ovo je pitanje opstanka Srba (VIDEO)
Tanjug/Rade Prelic

Sastanak je usledio nakon odluke privremenih vlasti u Prištini da zabrane Srbima glasanje na izborima 3. aprila.

Tokom obraćanja bilo je reči i o zaključcima sa današnjeg sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost.

- Imali smo danas više sastanaka. Najpre smo na sednici razmatrali sve političke, ekonomske i socijalne aspekte ukrajinske krize. Dali smo i podelili nove zadatke. U najboljoj veri da možemo da ublažimo sve posčledice najgore krize koja je zahvatila svet. Dogovorili smo kupovinu nove količine nafte za naše strateške rezerve, dogovorili novu količinu mleka u prahu koje upravo kreće iz jedne od zemalja EU i to hiljade tona - kaže Vučić.

Povodom odluke Albanaca, Vučić kaže da je Srbima na Kosovu i Metohiji ukinuto pravo da glasaju i da je to pitanje opstanka Srba, ali i bezbednosti.

- Govorili smo o odluci Albanaca da ne dozvole održavanje izbora 3. aprila i svim posledicama takvog čina. To nije pitanje samo da li će Srbi  moći da glasaju ili ne, ili ko bi dobio najveću podršku, to je pitanje bezbednosti, političkog opstanka i egzistencije tih ljudi. Učinili smo brojne ustupke Albancima tokom svih pregovora, a oni su tražili od nas de fakto priznanje tzv. Kosova u zamenu za dozvolu Srbima da glasaju. Albanci su tražili formulaciju da "Vlada Srbije traži od Vlade Kosova" da omogući glasanje. Srbija neće priznati tzv. Kosovo i mi to ne možemo da prihvatimo. Nema te cene i nikakvi izbori, niti izgubljeni glasovi, a zna se ko tu najviše gubi, neće nas pokolebati u odluci da ne priznamo tzv. Kosovo.

Vučić kaže da je situacija na Kosovu i Metohiji nikad teža po pitanju položaja srpskog naroda. 

- Na delu je institucionalno nasilje nad Srbima. Nalazimo se iz dana u dan u sve težem položaju. Ako vam ja kažem da smo došli do te situacije da zajedno ne vidimo izlaz nego da napustimo institucije onda znate do čega smo došli. Danas nakon razgovora sa Srbima sa KiM, nismo mogli da imamo u potpunosti usaglašene aktivnosti. Iznenadili su me danas nekim svojim radikalnijim predlozima. Rekao sam da ću uvek biti uz njih, da nikada neću okrenuti glavu od našeg naroda na Kosovu i Metohiji. Zamolio sam ih da izbrojimo do 10. Oni su gotovo jednoglasno tražili ne samo da se istupi iz svih institucija odmah već i da policajci sa severa ostave oružje i istupe iz regionalne policije. Složili su se i ljudi sa juga, pod upravom Jevtića. Ja sam ih zamolio samo i potao šta ćemo kada dođe dan posle. Nije problem finansijski teret, ali dan posle plašim se da bismo mogli da uđemo u začarani krug ratnih sukoba bez kraja. Zamolio sam za strpljenje i da nastavimo razgovor oko 8. ili 9. aprila. Spremićemo posebna biračka mesta za ljude sa KiM u centralnoj Srbiji, razgovaraćemo još o tome. Razumem težinu pozicije našog naroda, nisam shvatao da su spremni da žrtvuju sve svoje i da su spremni da žrtvuju sve svoje. Ja sam ih molio da ostanu na Kosovu, da čuvaju svoja srpska ognjišta. Ja sam im rekao da će država da bude uz njih uvek, ali da država moli za malo razumevanja. Za strpljenje sam ih zamolio, a oni su bili fer da meni lično veruju, sa drugima neće da razgovaraju, primiću ih opet za neki dan. Mi ćemo da vidimo šta možemo finansijski da podnesemo. Kvintu sam obavestio o tome, nadam se da će jasno da osudi ponašanje Prištine, da to neće biti samo priča na dve strane. Ambasador Rusije je potpuno razumeo, otpravnik poslova Kine je razumeo sve što sam želeo da mu saopštim i odmah obavestio Peking.

Vučić je najavio i mogućnost da će Srbi sa Kosova i Metohije organizovati proteste zbog odluke Prištine.

- Nakon ovoga sam opet razgovarao sa predstavnicima Srba. Vaše demokratsko pravo je da protestujete protiv prištinskih vlasti, ja to razumem. Neki u regionu igraju prljavu igru oko nas. Žele da nas predstave kao protivnike zapadne civilizacije koji bi potom bili izloženi sankcijama, pritiscima i potpunom uništenju, da bi nam bilo onemogućeno da pomognemo našem narodu. To je zamka koju moramo da izbegnemo. Moramo biti pametni, da sačuvamo mir i stabilnost. To je koordinisana akcija Prištine, Zagreba, dela Podgorice i dela Sarajeva da se Srbija uvuče u sukob. Za njih Srbija nikada nije previše mala i slaba da bi je manje napadali. Nastavićemo ove razgovore. Zna se ko bi snosio najveću odgovornost za bilo šta što bi moglo da se desi. Najmanje nam treba bilo kakav incident - zaključio je Vučić. 

Vučić je, takođe, tokom dana imao razgovore sa ambasadorima zemalja Kvinte.

Predsednik je, takođe, imao sastanke sa ambasadorom Rusije i diplomtskim predstavnikom Kine.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading