MINISTAR MALI ZAKUCAO ĐILASOVOG NIKEZIĆA Vaš "patriotizam" se najbolje meri činjeniocom da 26% ljudi nije imalo posao dok ste vi vladali
Tanjug/Miloš Milivojević

Mali je napomenuo je da je Nikezić propustio da odgovorio na neka od ključnih pitanja koja se tiču njega i njegovog gazde Đilasa.

“Nije želeo da objasni da li je istina da je MMF pobegao iz zemlje 2011. godine jer je vlast kojoj je pripadao napravila rastući javni dug, negativnu stopu rasta, dvocifrenu inflaciju i kurs koji je divljao. Ostali smo i bez odgovora jer nije znao ili nije hteo da objasni kako se povlače sredstva iz zaduženja i kada ulaze u javni dug zemlje.  Nikezić je zaboravio da odgovori i na pitanje ako je u Srbiji sve toliko loše, zašto se stalno čuju pohvale svetskih finansijskih institucija, poput Međunarodnog monetarnog fonda, Svetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj”, upitao je Mali.

On je rekao i da je Nikezić ponovo pokušao da predstavi kao ekonomski isplative populističke I nerealne ideje o ukidanju doprinosa za zdravstvo, što bi izvesno uništilo Republički fond za zdravstveno osiguranje i dodatno doprinelo rastu inflacije i padu životnog standarda građana. 

“Voleo bih da pojasni kako je to “patriotska odluka”. Neko je u komentarima dobro primetio - Ko ne plati na mostu, plati na ćupriji. Tako je i Srbija posle njih morala da plati visoku cenu, zbog koje su bile neophodne teške mere fiskalne konsolidacije. Zahvaljujući tim merama, uspeli smo da se izborimo sa teškim godinama koje su usledile, a pre svega pandemijom virusa korona, koja je proizvela globalne ekonomske turbulencije”, naveo je on.

Mali je ocenio i da deluje da Nikeziću i Draganu Đilasu, smetaju rezerve hrane i energenti kojih u Srbiji ima dovoljno.

“On konstantno, po starom receptu, pokušava da unizi rezultate koje postižemo. Kriza je velika, na nivou čitavog sveta, i mi se trudimo da obezbedimo građane, da ne osete nestašice i probleme koji su nastali usled dešavanja u Ukrajini. Konačno, ostali smo i bez odgovora na pitanje da li Nikezić zaista veruje da će im građani dati poverenje, imajući u vidu ogromne greške na ekonomskom planu dok su vladali, a posebno drastično siromašenje stanovništva. Samo mi nije jasno kako će ubediti građane da u njihovo vreme nije bilo korupcije, sukoba interesa i brutalne krađe”, rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, Nikezić očigledno nije želeo da komentariše ni visoku stopu nezaposlenosti od 25,9 odsto u vreme dok  je bio deo vlasti, a bez odgovora smo ostali i na pitanje koliko stranih direktnih investicija je bilo u njegovo vreme. 

 
“Verovatno se zaledio kada je uočio pitanje kako je moguće i zbog čega je došlo do zaduženja države 2011. godine, sa ekstremno visokom kamatnom stopom od 7,25 odsto, dok je bio državni sekretar u Ministarstvu finasija. Nisam ni očekivao da će objasniti dvocifrenu inflaciju u njegovo vreme i drastičan skok evra”, naveo je Mali.
 
Siniša Mali je zaključio da veruje da će građani 3. aprila doneti pravu odluku i konačan sud, da se opredeljuju za Srbiju okrenutu napretku i boljoj budućnosti, a koja isključuje nekadašnje nosioce vlasti koji su je doveli do bankrota.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading