SKANDAL! Crkveni velikodostojnik (in)direktno podržao opozicionare pred izbore! Vladika Grigorije se uključio u kampanju!
Vladika Grigorije FOTO: Aleksandar Nalbantjan

Vladika Grigorije direktno se angažovao u predizbornoj kampanji. Episkop koji zastupa SPC u Nemačkoj najavljen je kao učesnik skupa koji se formalno bavi zagađenjem u Zrenjaninu, Vojvodini i Srbiji, a već na prvi pogled jasno je da je, u stvari, reč o promociji koalicije Moramo (Ne davimo Beograd - Nebojša Zelenović - Ćuta).

Ovim potezom, kojem je, inače, prethodio niz političkih istupanja vladike Grigorije i otvorenih kritika vlasti, Grigorije se, između ostalog, oglušio o upozorenje Sinoda SPC. Podsetimo, Sinod je upozorio da je nedopustivo bilo kakvo učešće sveštenih lica u stranačkim nadmetanjima i davanje izjava u korist ili na štetu pojedinih stranaka ili kandidata u izbornim procesima. To je (očekivano) iziritiralo opozicione medije, te su kritikovali ovakav stav crkvene vlade. Usledio je odgovor Crkve, u čijem saopštenju stoji:

- Mada konkretna odluka ne sadrži apsolutno ništa što nije obuhvaćeno kanonima i Ustavom SPC, a njene stavke čine stalnu, maltene vekovnu praksu pravoslavne crkve, nekim medijima se učinilo da im daje zgodnu priliku da još jednom udruženi pokušaju da reanimiraju klinički mrtav narativ o zlom i konzervativnom Sinodu koji ugrožava ljudska, politička i građanska prava mladih, savremenih, lepih sveštenika koji su spremni da do neprepoznatljivosti modernizuju Crkvu, otvore je prema svetu i slično.

SKANDAL! Crkveni velikodostojnik (in)direktno podržao opozicionare pred izbore! Vladika Grigorije se uključio u kampanju!

Instagram/ porfirije_patrijarh

 

Kako za Alo! kaže izvor upućen u prilike u SPC, nije slučajno što se Grigorije u kampanju uključuje da bi podržao takozvanu zelenu koaliciju.

- Podsetiću vas samo da se vladika u Nemačkoj sreo s Violom fon Kramon, istaknutom funkcionerkom i evroposlanicom nemačkih Zelenih, koji su politički mentori pokreta „Ne davimo Beograd“ - objašnjava naš sagovornik.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (10)

Loading
Србислав

19.03.2022 09:10

Поповима је место у цркви а не у политици. Скини мантију па се бави политиком.

ja

19.03.2022 11:07

Napolje iz crkve koju su podizali moji preci u Nemackoj .

Perica

19.03.2022 12:26

Ako naša crkva posle ovoga ništa ne preduzme, pitam se šta nam sledi? Da zovemo političare da nam svete vodu,režu slavski kolač itd

Trig

19.03.2022 13:29

Izbaciti Maserati "vladiku",iz nase crkve.Neka ide kod one sotone Mirasa.

Ludi Milojko

19.03.2022 13:44

Velikodostojnik? Nema on veze sa crkvom, samo je koristi za lično bogaćenje. Sinod i Patrijarh da reše ovu spodobu iz Crkve.

Milan

19.03.2022 14:39

Овова треба разрешити, па нека се бави политиком.

Zagondzija

19.03.2022 18:07

Pod hitno ga smijem ti sa svih funkcija i oduzeti mu cin

Boze

19.03.2022 19:39

Sto nam Dade ovakvog Vladiku. Moramo da se stidimo. Kazu strane sluzbe ga drze u saci.