PREMIJERKA BRNABIĆ I AUSTRIJSKI KANCELAR Srbija će nastaviti da vodi politiku stabilnosti i mira! (FOTO/VIDEO)
TANJUG/ RADE PRELIC/bs

 

Odnosi sa Rusijom

- Nas povezuje tradicija, vera, istorija, a danas nas povezuje energetika. Mi se nalazimo u Evropi koja zavisi trenutno od ruskog gasa... Da li su nam se odnosi promenili otkako je počela kriza, mogu da kažem da jesu, jer većina firmi koje dolaze iz Evropske unije su u Srbiji, a zbog uvedenih sankcija, posledice se odražavaju i na našu ekonomiju - dodala je Brnabić.

Nehamer je naglasio kako Austrija zavisi od ruskog gasa i kako bi trebalo napraviti plan kako se osloboditi te zavisnosti.

- Austrija jako zavisi od ruskog gasa i ne znamo kako da se postavimo prema toj zavisnosti. Moramo da napravimo jasan plan kako bismo se oslobodili te zavisnosti. Treba da obezbedimo građane za narednu zimu, ljudi su u strahu - kaže Nehamer.

Obraćanje austrijskog kancelara

- Države zapadnog Balkana pripadaju Evropi i potrebno je da se zato svi izjasne i daju jasan znak. Austrija sebe vidi kao most, nama je jako važno da se taj postupak ubrza. Ukoliko imamo prijatelje, onda ih treba privući k sebi. 

 

Obraćanje Ane Brnabić

Srbija će na zapadnom Balkanu nastaviti da vodi politiku stabilnosti i mira, mi nećemo dozvoliti da se kriza prelije na ovaj deo Evrope, ukoliko je to do nas.

-  Mi smo uvek tu da priteknemo u pomoć našim susedima, kao i svim drugim prijateljima u Evropi i u svetu - dodala je Ana Brnabić.

- Austrija je jedan od naših najvećih partnera, na drugom mestu. Investicije su sve prisutnije, a robna razmena je na zavidnom nivou. Imamo ohrabrujući trend. Austrijske kompanije doprinose i transferom tehnologije i znanja - istakla je Brnabić.

Svrha njegove posete je, kako je najavio, da prenese stav Austrije da Evropska unija neće biti potpuna sve dok joj ne budu pristupile zemlje Zapadnog Balkana.

On je podsetio da je Austrija najvažniji trgovinski partner Srbije i da je u u našoj zemlji više od 400 austrijskih preduzeća omogućilo 22.000 radnih mesta.

- U Srbiji ću, dakle, naglasiti da će EU biti potpuna tek kada države Zapadnog Balkana budu pristupile. Austrija je bila i ostala zagovornik Zapadnog Balkana u EU - poručio je Nehamer.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading