Predsednik Vučić primio akreditive novih ambasadora Alžira, Koreje, Libije i Egipta (FOTO)
Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora Narodne Demokratske Republike Alžir Fataha Mahraza, Republike Koreje Lija Đeunga, Države Libije Mohameda Galbuna i Arapske Republike Egipat Besela Salaha.

Ambasador Narodne Demokratske Republike Alžir Fataha Mahraza, preneo je predsedniku Srbije pozdrave predsednika Abdelmadžida Tebuna, kao i poziv za zvaničnu posetu. Uz pozdrave predsedniku Tebunu i srdačnu dobrodošlicu ambasadoru Mahrazu, predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo tradicionalno prijateljskim odnosima Srbije i Alžira, kao i očekivanje da će bilateralna saradnja u različitim oblastima, a koja je trenutno ispod postojećih mogućnosti, dobiti na zamahu.

Predsednik Vučić je istakao značaj koji je za srpsko-alžirske odnose imala poseta premijera Benabderahmana prošlog oktobra, prilikom obeležavanja 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih zemala u Beogradu, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Predsednik Vučić primio akreditive novih ambasadora Alžira, Koreje, Libije i Egipta (FOTO)

Tanjug/Sava Radovanović

 

Predsednik Vučić i ambasador Mahraz su razgovarali o brojnim temama od zajedničkog interesa, ukljmučujući dalje korake na razvoju bilateralnih odnosa.

Dvojica sagovornika su izrazili očekivanje da će uskoro biti potpisani novi sporazumi koji će omogućiti raznovrsniju saradnju, kao i da će biti aktiviran rad Mešovitog komiteta za saradnju.

 

Ambasador Mahraz je rekao da saradnja sa Alžirom otvara Srbiji i mogućnosti za saradnju sa ostalim zemljama na afričkom kontinentu. Predsednik Vučić je posebno zahvalio na principijelnom stavu Alžira o poštovanju međunarodnog javnog prava i poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije u vezi sa nepriznavanjem samoproglašene nezavisnosti tzv. Kosova.

Ambasador Mahraz je rekao da Alžir, kao i Srbija, čuva svoju nezavisnost u odlučivanju.

Predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću akreditivna pisma predao je i ambasador Republike Koreje Li Đeung.

Predsednik Vučić je ovom prilikom zamolio ambasadora Lija da prenese pozdrave i čestitke novoizabranom predsedniku Jun Sok-jolu, sa nadom da će u narednom periodu doći do razmene poseta na visokom nivou.

Predsednik Vučić je ambasadoru Liju poželeo uspešnu diplomatsku službu u Beogradu, uz očekivanje da će svojim angažovanjem, uz podršku srpskih vlasti, podstaći intenziviranje političkog dijaloga i dalje jačanje ekonomskih veza dveju zemalja. Predsednik Vučić je konstatovao da smo u poslednje vreme značajno povećali privrednu saradnju i trgovinsku razmenu.

Predsednik Vučić primio akreditive novih ambasadora Alžira, Koreje, Libije i Egipta (FOTO)

Tanjug/Sava Radovanović

 

Ambasador Li je rekao da će nastaviti rad svojih prethodnika na promovisanju Srbije kao odlične destinacije za investicije korejskih kompanija, kao i ispunjenju cilja o udvostručavanju trgovinske razmene. Takođe je izrazio nameru da radi na tome da stanovnici Južne Koreje saznaju što više o Srbiji kao turističkom odredištu. U razgovoru je konstatovano da se sve više korejskih kompanija interesuje za uslove investiranja na srpskom tržištu, zahvaljujući i radu kancelarije KOTRA (Korejska agencije za promociju trgovine i izvoza).

Dvojica sagovornika su se saglasili da postoje velike mogućnosti i za saradnju u drugim oblastima, poput obrazovanja, kulture i sporta, kao i projektima “pametnih gradova”, elektronske uprave i zaštite životne sredine. Oni su istakli značaj zajedničkog Informatičkog centra, koji od 2017. uspešno radi u Beogradu.

BONUS VIDEO:


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (6)

Loading
Milan

16.03.2022 11:47

Svim novoimenovanim ambasadorima zelimo dobrodoslicu i da se osecaju kao kod svoje kuce .

Xena

16.03.2022 12:07

Radujemo se unapređenju saradnje s ovim zemljama i želimo ambasadorima uspešan rad i dobrodošlicu!

Maja

16.03.2022 13:23

Nadajmo se boljoj saradnji sa Južnom Korejom koja će doprineti razvoju Srbije!

Marija

16.03.2022 17:25

Treba imati uspesna prijateljstva,a nas Vucic ima sa svima.Zato i jeste svuda dobrodosao.

Miki

17.03.2022 02:29

Nadamo se nastavku kontinuirane dobre sradanje sa abasadorima Egipta, Alžira i Republike Koreje kao i produbljivanju bilateralnih odnosa naših država.