BAJDENOV KABINET UBRZAVA SUĐENJE SRBIMA ZA UBISTVO Bela kuća umešala prste u slučaj smrti Amerikanca 2017. godine na Zakintosu
Foto: AP/PATRICK SEMANSKY

Micotakis je obećao potpredsednici SAD da će videti šta se dešava sa ovim slučajem i obavestiti je o tome

Optuženima je ukinuta presuda za učešće u tuči i sada će im se suditi za ubistvo. Novo suđenje Srbima zakazano je za 22. mart.

Suđenje za smrt Bakarija Hendersona (22) na Zakintosu dobilo je međunarodnu dimenziju posle intervencije zamenice predsednika SAD Džoa Bajdena kod grčkog premijera!

Petorici Srba je 11. marta trebalo da počne novo suđenje zbog tuče na Zakintosu 7. jula 2017, posle koje je Amerikanac preminuo, ali je zbog bolesti porotnika odloženo za 22. mart, u sudu u Patri.

Srbima je ukinuta prva presuda kojom su bili osuđeni za učestvovanje u tuči, a sada će im suditi za ubistvo i preti im doživotna kazna! Na ubrzanje postupka je uticao susret američke potpredsednice Kamale Haris sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom, na marginama bezbednosne konferencije u Minhenu, kada se potpredsednica SAD zainteresovala za ovaj slučaj. Prema informacijama grčkih medija, Micotakis joj je obećao da će videti šta se dešava sa ovim slučajem i obavestiti o tome, što je u javnosti, a posebno kod advokata optuženih, izazvalo burne reakcije!

BAJDENOV KABINET UBRZAVA SUĐENJE SRBIMA ZA UBISTVO Bela kuća umešala prste u slučaj smrti Amerikanca 2017. godine na Zakintosu

Foto: EPA

 

U izjavi za grčke medije Agis Tacis, branilac jednog od optuženih Srba, istakao je reč o veoma teškom slučaju.

- Slučaj je posle intervencije američke potpredsednice kod grčkog premijera poprimio međunarodnu dimenziju. Na tehničkom nivou, slučaj je prilično težak, pošto sud mora da proceni stepen odgovornosti svih učesnika tuče. Pokojnik je zapravo izazvao incident u lokalu, posle čega je izbila tuča, koja je na kraju dovela do njegove smrti, što su sve strane osudile. Da je pokojnik danas živ, bio bi na optuženičkoj klupi sa težim optužbama od svih ostalih umešanih! - rekao je Tacis.

Aleksis Kuljas, advokat trojice optuženih srpskih državljana, javno se zapitao: „Da li smo se pretvorili u američki protektorat i na kraju će čak i nezavisno grčko pravosuđe delovati pod uslovima koje nameće američka vlada?“.

Roditelji su u više navrata iznosili mišljenje da se radi o rasnoj netrpeljivosti i da je to osnovni razlog zbog kojeg je njihov sin napadnut i ubijen, pa su advokati optuženih srpskih državljana dostavljali podatke međunarodnih istraživanja, po kojima je Srbija zemlja sa veoma visokim stepenom rasne tolerancije i iz kojih se vidi da je rasna netrpeljivost nešto što je praktično strano srpskom društvu.

Podsećamo, presuda u ovom slučaju, koji je pomno pratila cela Grčka, ali i Srbija i SAD, izrečena je 22. novembra 2018. godine. Izricanju presude prisustvovali su roditelji žrtve, roditelji optuženih, kao i predstavnici Ambasade SAD i srpski konzul iz ambasade u Atini. Od devet optuženih, dva Srbina i Grk, barmen iz bara u kom je izbila tuča, oslobođeni su optužbi. Petorica Srba su osuđena zbog nanošenja teških telesnih povreda. Miloš Senić na pet, Miloš Ilić, Stefan Stojanović i Nemanja Ristić, koji su u vreme incidenta bili mlađi punoletnici, na po devet, a Dušan Ranković na 10 godina. Britanski državljanin bosansko-hercegovačkog porekla Amir Omerdžić osuđen je na 15 godina zatvora, i on je praktično jedini koji se još uvek nalazi u zatvoru. Petorica Srba su odslužila kaznu i pušteni su na uslovnu slobodu. Prema grčkim propisima, donetim između ostalog i zbog preopterećenosti grčkih zatvora, zatvorenik može biti pušten na slobodu, pošto odsluži trećinu kazne, pod uslovom da je imao primerno vladanje. Ranković je bio osuđen na najdužu zatvorsku kaznu, a Grčku je napustio u januaru 2021. godine.

Gejl King ne skida Bakarijevu narukvicu 

Roditelji Bakarija su izjavili da suprugu Kamale Haris duguju zahvalnost za to što se pitanje ubrzanja procesa pojavilo u razgovoru američke potpredsednice i grčkog premijera. On je gledao gostovanje Bakarijevih roditelja kod Gejl King, poznate američke voditeljke u emisiji „CBS Mornings“. Оva voditeljka, kako sama kaže, nikad ne skida ljubičastu narukvicu, koju su kreirali Džil i Fil Henderson u čast svog sina i lično joj poklonili. Na narukvici je odštampano „7-7-17“, dan kada je Bakari izgubio život.

Otac žrtve: Crnci se u Grčkoj drugačije tretiraju

Roditelji su veoma nezadovoljni grčkim pravosuđem, koje ni posle pet godina nije privelo proces kraju. Oni ističu da ih svaki dolazak u Grčku puno košta, a da se suđenja odlažu. Presudom prvostepenog suda su bili veoma nezadovoljni, ističući kako su se optuženi i njihovi advokati zadovoljno grlili i čestitali jedni drugima posle presude suda u Patri. Majka preminulog Bakarija izjavila je za medije: „To je nepravedna odluka i šalje poruku onima koji putuju u Grčku. Ako je neko ubijen i nema kazne, zašto verujete da vaše dete ovde može da bude bezbedno?“, dok je otac rekao: „Nas crnce u Grčkoj ne tretiraju isto kao belce“.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading