SLOBODA GOVORA Gde se sve to danas izgubilo, gospodo?
Foto: Printscreen/RTS

Nije li slobodno izražavanje mišljenja nešto za šta su mnogi i živote davali? Nije li čuvena Volterova izreka- ”Ja se ne slažem niti sa jednom reči koju si izgovorio, ali ću do smrti braniti tvoje pravo da ih izgovoriš” bila ideja vodilja zapadnih demokratija? 

Gde se sve to danas izgubilo gospodo? 

Danas oni koji su navodno bili tako žestoki u odbrani slobode medije i novinarskog izražavanja su postali najveći cenzori. Zabranjuju medije, zabranjuju njihov rad, proteruju novinare. I to sve na nacionalnoj osnovi. Znači, ako si Rus, tebi na zapadu nema normalnog života. Ti si građanin drugog reda, nemaš pravo da izveštavaš, da pišeš, da posluješ… Diskriminacija prema Rusima je nešto što se na zapadu počelo da podrazumeva kao normalan stil života. 

No, vratimo se na medije. Zar je moguće da je jedna ”Raša tudej” toliko snažna pa da je postala tako dominantna u odnosu na BBS, Skaj, Dojče vele, RTL, RAI, Euronjuz? Čime je to jedan ”Sputnjik” potukao velikane evropske informativne medijske scene da se čitava Evropska unija uzbudila i da je bila prinuđena da svim ruskim medijima zabrani emitovanje i rad na njenom prostoru? Očito, zapadna informativna medijska scena ne trpi konkurenciju, posebno ne ako je na globalnom političkom planu dijametralno u suprotnosti sa zvanično proklamovanim stavom briselskih birokrata. Tada se pomenute birokrate pretvaraju u prave cenzore, a potom i Gebelse, jer je pored cenzurisanja neophodno i ispirati mozak sopstvenoj javnosti kojoj si prethodno onemogućio da čuje bilo šta drugačije od zvanično proklamovanog narativa da su Rusi zločinci i da je Putin novi Hitler.

Otuda danas imamo zastrašujuću reviziju istorije, jer oni koji u Ukrajini slave Banderu i nacizam, to su borci za slobodu i demokratiju. Obrnuto, oni koji su najviše dali u pobedi nad nacizmom, a to su bez dileme Rusi, oni su savremeni nacisti. Ukoliko se suprotstavite tom narativu rizikujete da budete uklonjeni sa svih mogućih društvenih mreža uz epitet da ste zločinac. Obrnuto, ako pljuneš po Rusima, pa čak i pozivaš na nasilje ili ubistvo Putinovo, to će ti kompanija ”Meta” koja je vlasnik fejsbuka i instagrama sa velikim zadovoljstvom omogućiti da činiš. Skoro pa ćeš i plaketu od istih da dobiješ kao zaslužni borac protiv ruskog nacizma koliko god da vam ovakva sintagma izgledala sumanuto. 

Zemljo, otvori se!

Ponosan sam što se Srbija, bez obzira na zastrašujuće pritiske, ne ponaša kao gomila savremenih briselskih malih Gebelsa. Ponosan sam zato što kod nas nema cenzure prema ruskim medijima i zato što smo jedina evropska zemlja koja nije uvela sankcije Rusiji. Ponosan sam zato što kod nas svako može slobodno da iznese stav i što smo u odnosu na male briselske Gebelse po pitanju sloboda za svetlosnu godinu ispred njih. Ponosan sam zato što u Srbiji zaista je na snazi sloboda govora i slobodno izražavanje mišljenja. Ponosan sam zato što vas u Srbiji niko nikada neće pozvati na bilo kakvu odgovornost zbog slobodno iznetog političkog uverenja i stavova koje iznosite. Ponosan sam na sve ono na šta bi Evropska unija trebalo da bude ponosna, a ne može, jer sve ono za šta se zalagala sama je zgazila i do temelja urušila. Zato je sebi u noge pucala.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading