HRANA NEĆE POSKUPETI Ministarka Tatjana Matić o zaštiti domaćeg tržišta zbog situacije u Ukrajini i predstojećim izborima
Tatjana Matić - Alo! - Vladimir Marković

- Građani nemaju razloga da brinu kada govorimo o osnovnim životnim namirnicama. Snabdevenost je dobra i ostaće takva, najviše zahvaljujući činjenici da je Republika Srbija jedan od većih proizvođača i izvoznika hrane, pre svega žitarica, i tako će i ostati. Mi smo doneli nove mere u cilju zaštite domaćeg tržišta i dobrog snabdevanja dok kriza ne prođe. Sve su indicije da će ona trajati do septembra, a tada se očekuje smirivanje na svetskom tržištu i na berzama hrane. Mi ćemo do tada imati i nove prinose od žetve pšenice i kukuruza.

Da li to znači da ne treba da pravimo zalihe hrane?

- Nema potrebe za zalihama. Znam da svi brinemo jer ove scene iz Ukrajine nas pre svega kao ljude duboko uznemiravaju. Mi smo prošli nešto slično i imamo empatiju. Za Srbiju je najvažnija stvar da smo zemlja koja je proizvođač hrane. Tokom pandemije koronavirusa smo videli, uprkos činjenici da su mnogi proizvodni procesi u čitavom svetu bili zaustavljeni, da smo mi hrane imali. Ništa se neće alarmantno desiti narednih meseci, hrane će biti dovoljno i, što je najvažnije, cene hrane u Srbiji će ostati stabilne. Cene osnovnih životnih namirnica se neće menjati, naše uredbe su na snazi do maja.

Vlada je donela odluku o privremenoj zabrani izvoza pšenice, pšeničnog brašna, kukuruza i prekrupe i suncokretovog ulja...

- To su mere koje imaju za cilj da očuvaju snabdevenost našeg tržišta i da nam omoguće da do prve žetve i prvih prinosa od žetve možemo da imamo stabilnu situaciju. S obzirom na to da je Ukrajina bila jedan od većih izvoznika pšenice i kukuruza, sasvim je logično bilo da se pojavila potreba za našom pšenicom, kukuruzom i uljem. Ovo ne traje od juče, mi smo na početku našim proizvođačima dozvolili da izvoze, ali sada, u ovom trenutku, moramo imati u vidu nacionalni interes. Ove mere će biti privremenog karaktera.

HRANA NEĆE POSKUPETI Ministarka Tatjana Matić o zaštiti domaćeg tržišta zbog situacije u Ukrajini i predstojećim izborima

Tatjana Matić - Alo! - Vladimir Marković

 

Da li će domaći proizvođači ovim merama biti oštećeni?

- Oni sigurno neće biti oštećeni ni na koji način jer oni ostvaruju profit i na domaćem tržištu i ostvarivaće ga i nadalje. Oni su i u ovom periodu mogli da ostvare neku ekstra zaradu i sigurno su plasirali svoju robu. Kada govorimo o trgovcima i proizvođačima hrane, mislim da oni ne treba da brinu, uvek su dobro zarađivali, a posebno će dobro zarađivati u narednom periodu.  

Šta će se dešavati sa cenama goriva?

- Snabdevenost gorivom će biti dobra, građani o tome ne moraju da brinu.

Država se odrekla akciza.

- Taj korak koji je Ministarstvo finansija učinilo je najznačajniji. Goriva će biti dovoljno i mislim da će korekcija cene biti minimalna. Neće biti redova, snabdevenost će biti dobra.

Šapić bi bio sjajan gradonačelnik

Na izborima u Beogradu kandidat SNS za gradonačelnika biće Aleksandar Šapić, kako ocenjujete njegove šanse?

- Mislim da bi on bio sjajan gradonačelnik. On bi za Beograd mogao da učini ono što je gospodin Aleksandar Vučić učinio na nivou Srbije. Ima tu energiju i mislim da je pravi izbor.

 

Za manje od mesec dana građani izlaze na izbore. Vi ste dali podršku Aleksandru Vučiću, kakve su njegove šanse, da li će pobediti u prvom krugu?

- Bez ikakve sumnje mislim da je on pobednik već u prvom krugu. Logično je bilo da pružimo podršku politici koja je pre svega ovoj državi donela prosperitet i ekonomski preobražaj. Ponosna sam na to što sam bila deo Vlade Srbije i što sam mogla bar jednim delom da sprovodim politiku koja je zaista bila u mnogo čemu ispred svog vremena.

HRANA NEĆE POSKUPETI Ministarka Tatjana Matić o zaštiti domaćeg tržišta zbog situacije u Ukrajini i predstojećim izborima

Tatjana Matić - Alo! - Vladimir Marković

 

Vidite li sebe u novoj vladi?

- Ne posmatram sebe kroz neke pozicije i funkcije, već kroz ciljeve koje sebi zadajem. Cilj mi je da ostvarujem nove zadatke, da budem i dalje aktivna u političkom i društvenom životu i da dam svoj doprinos usponu moje najlepše zemlje.

Lider SDPS Rasim Ljajić je veoma aktivan u kampanji, vidite li njega u novoj vladi?

- Apsolutno. Njemu su neki ljudi zamerali zašto je stalno deo Vlade Srbije, međutim, osoba kao što je Rasim Ljajić, a on je državnik i mudar čovek, i u ovako kritičnim situacijama može da ulije sigurnost. On je potreban u ovako teškim vremenima.

Ljajić je rekao da je zadovoljan vašim angažovanjem u Vladi Srbije, kako ga vi ocenjujete?

- Zahvalna sam gospodinu Ljajiću što je pozitivno ocenio moj rad. Iskreno da vam kažem, mi smo zadovoljni što smo uspeli da se izborimo sa svim izazovima. U vreme pandemije koronavirusa najveći izazov bio je turizam, i uspeli smo da iz pozicije potpunih gubitnika završimo 2021. godinu sa deviznim prilivom od preko milijardu i petsto miliona evra. To je rekordni devizni priliv. Kada smo uspeli da isplivamo iz problema u sektoru turizma, sačekali su nas problemi u trgovini zbog situacije u Ukrajini, ali smo zahvaljujući podršci predsednice Vlade Ane Brnabić i ministru finansija Siniši Malom i na to odgovorili promptno i doneli prave mere u pravom trenutku.

Šta je moglo bolje?

- Žao mi je što nismo uspeli da završimo aukciju za 5G mrežu, ali je u uslovima ekonomskih potresa to bilo praktično nemoguće.

Deca mi zameraju što ne
putujem sa njima kao pre

Šta kaže vaša porodica, da li su oni za to da budete deo nove vlade?

- Oni nisu za to. Moja deca mi zameraju to što od kada sam preuzela dužnost ministra turizma ne mogu da putujem sa njima zbog brojnih obaveza koje imam. Jako su nezadovoljni. Ranije sam sa svojom porodicom dosta putovala, a sada zbog posla i pandemije to više ne mogu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading