UKRAJINA NEĆE PRIZNATI KOSOVO Intervju Ambasador Oleksandar Aleksandrovič za Alo! o ratu, stradanjima civila, podršci srpskog naroda
Alo

Dok ratni vihor besni njegovom zemljom, Aleksandrovič izražava zahvalnost svim Srbima koji su, kako ističe, osudili rusku agresiju.

 

Jeste li na vezi sa Vladom u Kijevu, kako održavate komunikaciju? Šta se trenutno dešava na terenu u Ukrajini?

 

- Ambasada je u stalnom kontaktu sa ukrajinskom vladom. Ukrajina se trenutno odlučno suprotstavlja agresiji ogromnih razmera koju sprovodi Ruska Federacija.

 

Kako ocenjujete reakcije Srbije od početka rata u Ukrajini? Da li zamerate što nismo uveli sankcije Rusiji?

 

- Znate, mi procenjujemo našu sopstvenu reakciju. Većina Ukrajinaca je spremna da odlučno brani svoju zemlju i slobodu i veruje u pobedu. Obični Srbi trenutno izlaze na ulice sa antiratnim protestima ili dolaze u ambasadu donoseći kofere pomoći za žrtve u Ukrajini i na taj način nam izražavaju solidarnost i podršku. Ima Srba koji idu na mitinge podrške ruskoj agresiji. Ima onih koji ćute. Želim srdačno da vam se zahvalim i iskreno se poklonim prvima, koji su dostojanstveni, hrabri i visokomoralni. Njih smatram pravim licem Srbije.

UKRAJINA NEĆE PRIZNATI KOSOVO Intervju Ambasador Oleksandar Aleksandrovič za Alo! o ratu, stradanjima civila, podršci srpskog naroda

Alo

 

 

Predsednik Zelenski pozvao je strane dobrovoljce da se priključe borbama na ukrajinskoj strani. Ima li među njima ljudi sa ovih prostora, ako imate takve informacije?

 

- Ne posedujem takve informacije. Ukrajina ne regrutuje dobrovoljce u Srbiji, jer to je zabranjeno sprskim zakonom. 

 

Prištinske vlasti pozvale su Ukrajinu da prizna samoproglašenu državu Kosovo. Hoće li Ukrajina menjati stav po tom pitanju?

 

- Želim nešto da razjasnim. Koliko mi je poznato, mi nismo dobili takav zahtev. Principijelni stav Ukrajine o poštovanju teritorijalnog integriteta drugih država, uključujući i Srbiju, poznat je i nepromenljiv.

 

Da li ste u poslednjih mesec dana negde sreli vašeg ruskog kolegu Aleksandra Bocan-Harčenka? Ako jeste, kako je taj susret izgledao? Ako niste, šta biste mu rekli ako ga narednih dana sretnete?

 

- Ne komuniciram sa zvaničnim predstavnicima države koja bombarduje porodilišta i nuklearne elektrane. Nakon pobede Ukrajine on će isto biti odgovoran za laži u korist države agresora.

Račun za pomoć Ukrajini

 

Ambasada Ukrajine otvorila je račun za uplatu pomoći narodu te zemlje. Detaljni podaci za uplate u različitim valutama mogu se naći na Fejsbuk adresi https://www.facebook.com/ambasadaukrajine/posts/3232865900280685

 

Instrukcije za plaćanje u dinarima:

 

BANKA : KOMERCIJALNA BANKA AD BEOGRAD  

                 REPUBLIKA SRBIJA

SWIFT KOD: KOBBRSBG

 

KORISNIK:

IBAN

RS35205007020002973757

NAZIV

AMBASADA UKRAJINE

ADRESA

PAJE ADAMOVA 4

GRAD

BEOGRAD

ZEMLJA

Ukrajina


 

UPLATU IZVRŠITI NOSTRO DOZNAKOM:


 

 AKO NALOGODAVAC IMA RAČUN U DRUGOJ DOMAĆOJ BANCI, UPLATU IZVRŠITI U KORIST RAČUNA KOMERCIJALNE BANKE  AD BEOGRAD  908-20501-70 SA POZIVOM NA BROJ 037101 

      I POSLATI SWIFT PORUKU MT 103


 

   AKO NALOGODAVAC IMA RAČUN U KOMERCIJALNOJ BANCI UPLATU IZVRŠITI NOSTRO DOZNAKOM

 

      2.   NAVESTI SVRHU PLAĆANJA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading