PROCURILI NOVI DETALJI Zemunci 3 puta odustali od atentata pre nego što su ubili Đinđića! Evo šta ih je sprečilo da pucaju na premijera Srbije
EPA/MLADEN ANTONOV

Zoran Đinđić, tadašnji premijer SR Jugoslavije, ubijen je 12. marta 2003. godine, a pripadnici "zemunskog klana" su prethodno čak tri puta organizovali atentat, ali su svaki put odustajali u poslednjem trenutku

Prvo su sredinom februara čekali Đinđića kod naplatne rampe Bubanj potok. U toj grupi bili su Zvezdan Jovanović, Željko Tojaga Žmigi, Mile Luković Kum i još jedna osoba. Čekali su premijera koji se vraćao sa Kopaonika, a odustali su jer su procenili da bi moglo da bude slučajnih žrtava.

Drugi pokušaj "zemunci" su imali 21. februara kod hale "Limes" (današnja Štark arena) kada je Dejan Milenković Bagzi kamionom preprečio put Đinđićevoj koloni od tri vozila. Atentatori, među kojima je ponovo bio Jovanović, planirali su da zoljom gađaju premijerov automobil. Kao i kod Bubanj potoka, i tada su odustali iz istog razloga, a navodno je odluka doneta posle Jovanovićevih reči: "To bi bio masakr".

Treći neuspeli pokušaj "zemunski klan" je imao na današnji dan, 7. marta 2003. Grupa koju je takođe predvodio Jovanović, planirala je da snajperom ubije Đinđića ispred zgrade Savezne skupštine sa gornjeg nivoa garaže "Tri lista duvana", na uglu Ulice kralja Miloša i Bulevara kralja Aleksandra.

Tada su slučajne žrtve bile samo jedan od razloga odustajanja, a drugi je otkrio Zoran Vukojević koji je tada bio u automobilu "folksvagen pasat" sa Aleksandrom Simovićem i Jovanovićem, izjavivši na suđenju da se tom prilikom odustalo od pucanja jer su se zaverenici plašili da ih ne snime sigurnosne kamere sa zgrade Pošte u Takovskoj ulici, kao i zato što ne bi mogli brzo da pobegnu jer su bili parkirani na gornjem spratu garaže.

Pet dana kasnije "zemunci" su ostvarili plan. Đinđić je ubijen 12. marta u 12.25 u dvorištu Vlade Srbije u Beogradu.

Kao direktni izvršilac na 40 godina zatvora osuđen je Zvezdan Jovanović, kao i Milorad Ulemek Legija za organizaciju zločina.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading