SRBIJA JE JEDINA U EVROPI KOJA NIJE POSTALA DEO ANTIRUSKE HISTERIJE Vučić odoleo pritiscima, iščupao državu iz haosa!
Foto: Alo/Masanori Jošida

- Srbija neće postati deo kolektivne antiruske histerije - poručio je juče Aleksandar Vulin, ministar policije i lider PS, i istakao da je juče bio sedmi dan u kojem Srbija pokazuje da je jedina slobodna zemlja u Evropi.

- Slobodna zemlja koju vodi slobodan čovek. Nismo stali mirno i poslušali naređenje NATO, nismo uveli sankcije Rusiji. Nećemo otimati imovinu Ruskoj Federaciji, nećemo rusku decu izbacivati iz škola, a Ruse iz restorana, nećemo zabraniti nijedan ruski medij - naveo je Vulin.

SRBIJA JE JEDINA U EVROPI KOJA NIJE POSTALA DEO ANTIRUSKE HISTERIJE Vučić odoleo pritiscima, iščupao državu iz haosa!

Foto: Dejan Briza

 

Vladimir Đukanović, funkcioner SNS s liste „Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve“, oglasio se na Tviteru i tom prilikom zahvalio Rusiji na razumevanju teške pozicije u kojoj se nalazi Srbija

- Srbija je jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji. Srbija se čvrsto drži međunarodnih principa jer jedino tako možemo da branimo našu poziciju po pitanju Kosova i Metohije. Zahvaljujemo Ruskoj Federaciji koja razume užasno težak položaj Srbije - istakao je on.

Premijerka Ana Brnabić poručila je juče da su svi pritisci, politički i ekonomski, usmereni na predsednika Aleksandra Vučića.

SRBIJA JE JEDINA U EVROPI KOJA NIJE POSTALA DEO ANTIRUSKE HISTERIJE Vučić odoleo pritiscima, iščupao državu iz haosa!

Alo

 

- Pritisci su uglavnom ili isključivo usmereni na predsednika Srbije. Volela bih da mogu veći deo toga da ponesem - rekla je ona odgovarajući na pitanje kakvim sve pritiscima je naša zemlja izložena. Istakla je da su u pitanju razgovori, telefonski i drugi, sa svim međunarodnim zvaničnicima iz zemalja EU i sa Zapada i s Istoka.

- Ti pritisci su svakovrsni i tiču se svih tema - rekla je premijerka, i navela da se pritisci tiču i evropskih integracija. Navela je da su tu i pritisci koji se tiču KiM, specijalnih veza i odnosa sa Republikom Srpskom i pretnji da će neki investitori odlaziti iz naše zemlje.

- Mi se borimo da odbranimo interes Srbije i da branimo međunarodno javno pravo - istakla je Brnabićeva, i dodala da je pozicija Srbije jasna i da je naša zemlja za poštovanje međunarodnog javnog prava i teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali i Srbije.

Premijerka je poručila da Srbija ruskim kompanijama u našoj zemlji neće ništa oduzimati niti nacionalizovati njihovu imovinu, već da će se rukovoditi ekonomskim načelima i principima, kao i poštovanjem privatnog vlasništva i imovine, kao i načelima međunarodnog javnog prava.

Ona je na pitanje da li se razmatra da neko srpsko preduzeće preuzme još neku rusku firmu, kao što je AIK banka preuzela Sberbanku u Srbiji, rekla da se trenutno ne razmatra nijedan drugi scenario.

- Naša pozicija je jasna i principijelna i mi ćemo je braniti, a to je da priznajemo i poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine i smatramo veoma pogrešnim njegovo kršenje. Ali i da nije u našem vitalnom interesu da uvodimo sankcije ruskim pojedincima i kompanijama i branićemo tu poziciju - navela je ona, i izrazila nadu da će diplomatija ipak da pobedi i da ova situacija neće dugo trajati i da će ruske kompanije moći nesmetano da rade u Srbiji.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (6)

Loading
Sara

04.03.2022 09:58

Zaista ne mogu da poverujem da je neko i očekivao da bi Vučić okrenuo leđa Rusiji

Sanja

04.03.2022 10:11

Srbija ni ne sme postati deo antiruske histerije, toliko smo dužni Rusiji, oni nas jedini nikada nisu izdali, nikad prodali. Podrškom miru i mirnom razrešenju čitave situacije, Srbija mora čuvati sebe pre svih, dosta smo mi patili i kao država i kao narod. Mir je za nas svetinja.

Olivera

04.03.2022 11:12

Srbija se svom snagom bori za svoj narod.

Stojko

04.03.2022 11:21

Nije ni Turska, ali su oni ispali pametniji i rekli da ne uvode sankcije da bi mogli da posreduju u sukobu. Ali ko jos vodi racuna o Turskoj.

Vera

04.03.2022 18:26

Srpski narod ima da bude ponosan stavom Srbije u ovim trenucima! Dosledno, fer i mudro! Pohvala Vucicu!

Laza

04.03.2022 21:47

Vucic zna sta radi i dobro brine za Srbiju. Ponasa se kako treba, i za Srbiju se trudi da najbolje obezbedi i odrzi dobre i prijateljske odnose sa drugim drzavama.