Isključenje Rusije iz UN bi bio raspad svetskog prava
Alo

Ipak, iako međunarodno pravo i legislativa UN govore jedno, sila govori drugo... Kako je obelodanio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, postoji plan velikih sila po kojem bi na ovaj ili onaj način Rusija bila isključena iz UN. A zašto je to bitno za Srbiju?

- Videli ste to i ono što mogu da predviđam, da će sledeća inicijativa biti isključenje Rusije iz Ujedinjenih nacija. To bi značilo, a već vidim pojedine inicijative u nekim zemljama, zato to i govorim, kao i zbog onoga što nama sledi i kako to zamišljaju Albanci na Kosovu... Planiraju da na osnovu člana šest Povelje UN u narednim nedeljama povedu raspravu o izbacivanju Rusije iz UN - rekao je Vučić.

To, kaže šef države, dalje znači da će uslediti otvoren pritisak na Kinu da dođe do promene Rezolucije SB UN 1244, a posle toga Srbija više nema pravni osnov po kojem bi se pozivala na međunarodno pravo i očuvanje teritorijalnog integriteta kao danas.

Zatim, primećuje predsednik Srbije, slede priznanja lažne države Kosovo od zemalja NATO i EU koje dosad nisu to učinile (Španija, Kipar, Grčka, Rumunija, Slovačka).

Vladislav Jovanović, nekadašnji šef diplomatije, kaže za Alo! da takav slučaj izbacivanja iz UN još nije registrovan. 

Isključenje Rusije iz UN bi bio raspad svetskog prava

Alo

 

- Bilo je slučajeva da su neki članovi Saveta bezbednosti morali da napuste taj položaj, ali zato što su morali da napuste Ujedinjene nacije. Recimo, Tajvan, prethodnik Kine, bio je stalni član SB i član UN, ali je sedamdesetih godina, kad je Kina priznata od SAD, Tajvan jednostavno izašao iz UN i Kina je zauzela njegovo mesto. Ali izbacivanje iz UN kao kaznena mera nije dosad zabeleženo niti postoji neki utvrđeni postupak kako bi to moglo da se uradi. Drugo, Sovjetski Savez, odnosno Rusija, tvorac je Povelje UN i tvorac pobede nad nacizmom u Drugom svetskom ratu. Izbaciti jednog od pobednika u tom ratu značilo bi da je ceo sistem koji je napravljen posle rata doveden u pitanje - ocenjuje Jovanović.

I Obrad Kesić, koji vodi predstavništvo Republike Srpske u SAD, ima sličan stav:

Isključenje Rusije iz UN bi bio raspad svetskog prava

Alo

 

- Ne postoji legalan mehanizam da se Rusija isključi iz UN. Ako bi se to dogodilo, to bi bio raspad ove međunarodne organizacije. Mislim da je taj scenario malo verovatan jer bi takav zahtev morao doći od Saveta bezbednosti, a to ne bi podržale ni Rusija ni Kina. Kina bi glasanjem za takav predlog sama sebi pucala u nogu jer bi, ukoliko bi došlo do sukoba sa Zapadom, i njoj moglo isto da se dogodi - rekao je Kesić. 

Ovo je adut Zapada

 

Inicijativa Zapada i zapadnih medija da se Rusija isključi iz članstva u UN zasniva se na članu šest povelje UN. On glasi: 

„Člana Ujedinjenih nacija koji uporno narušava načela sadržana u ovoj povelji Generalna skupština, na preporuke Saveta bezbednosti, može isključiti iz organizacije“.

Ovako bi sve išlo

 

1. Isključenje Rusije iz UN

2. Pritisak na Kinu da pristane na ukidanje Rezolucije 1244

3. Onemogućavanje Srbiji, nakon ukidanja Rezolucije 1244, da se poziva na bilo koji međunarodni akt kako bi odbranila KiM

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Zoran

04.03.2022 00:33

Smešno, pa kada su SAD postojale međunarodno pravo. Kauboji su toliko Sramota me sto Srbija pripada Evropi koja postaje američka kolonija.

Lule

04.03.2022 04:49

Ako je to tako onda kompletan NATO pakt treba izbaciti iz UN jer su izazvali desetine ratnih sukoba.