UCENE IZ EVROPSKE UNIJE I STEJT DEPARTMENTA NAŠOJ ZEMLJI Srbija da uvede sankcije Rusiji!
EPA/ STEPHANIE LECOCQ

I iz Evropske unije, ali i iz Sjedinjenih Američkih Država stigle su ucene i otvorene poruke u kojima se kaže da Srbija mora ne samo da se odrekne prijateljstva sa Rusijom, nego i da joj uvede sankcije.

Evropska unija reagovaće sankcijama na rusko kršenje međunarodnog prava i od država u procesu pristupanja očekuje da se usklade sa odlukama Brisela, saopštio je portparol EU Peter Stano.

- Od zemalja u procesu pristupanja se očekuje da se usklade sa odlukama EU. Srbija je zemlja kandidat i zato se od nje očekuje da se uskladi sa odlukama EU u domenu spoljne i bezbednosne politike - rekao je Stano.

UCENE IZ EVROPSKE UNIJE I STEJT DEPARTMENTA NAŠOJ ZEMLJI Srbija da uvede sankcije Rusiji!

Foto: Youtube/Printscreen

 

SAD veruju da će Srbija stajati rame uz rame sa Evropskom unijom u poštovanju međunarodnog prava da bi se štitili mir, prosperitet i stabilnost širom regiona, saopštio je portpatol Stejt departmenta.

Ucena Zapada

Politički analitičar Dragomir Anđelković ove izjave ocenio je kao veliki bezobrazluk i čistu ucenu.

- To je izuzetno drzak i licemeran nastup od nekog ko je napao Srbiju, udario na našu teritoriju i ne znam sa kojim pravom nam se uopšte obraćaju po pitanju Ukrajine. Eventualno bi mogli da razgovaramo o situaciji tamo i našim stavovima tek kada bi poništili priznanje Kosova, prestali da podržavaju okupaciju naše teritorije, ovako je sve izuzetno licemerno. To vam je kao kada je Hitler tražio da pošaljemo naše snage na istočni deo fronta, što naravno nismo uradili - naveo je on za Alo!.

UCENE IZ EVROPSKE UNIJE I STEJT DEPARTMENTA NAŠOJ ZEMLJI Srbija da uvede sankcije Rusiji!

Alo

 

I nekadašnji ministri spoljnih poslova Jugoslavije Živadin Jovanović i Vladislav Jovanović smatraju da će pritisci sa Zapada na Srbiju zbog ukrajinske krize sve više biti usmereni na to da se Srbija pridruži zapadnim akcijama protiv Moskve, a da pitanje Kosova i Republike Srpske Zapad može da iskoristi u tu svrhu.

Živadin Jovanović u izjavi za Sputnik rekao je i da će, osim „klasičnih zahteva“ da Srbija smanji takozvanu zavisnost od energenata iz Rusije, pritisci ići u pravcu da se još više prikloni Zapadu.

- Mislim da Srbija kao neutralna zemlja treba da se čuva bilo kakvih ishitrenih poteza ili izjava i da nastavi da se zalaže za dijalog, za mirno i diplomatsko rešenje krize. S druge strane, Srbija kao tradicionalni saveznik i prijatelj Rusije, kao zemlja koja sa Rusijom ima strateške odnose, i to kako suštinske, tako i formalne, ne bi smela da prihvata bilo kakve mere Zapada i da čini greške kakve je učinila, recimo, u odnosu na Belorusiju - rekao je on, i podsetio da je srpski najvažniji interes mir, kao i da očuva svoj suverenitet i teritorijalni integritet na Kosovu, a da je Rusija najpostojaniji srpski saveznik u tom naporu.

Srbija se uzdigla

Prema mišljenju Vladislava Jovanovića, u celoj priči najvažnije je što je Srbija uspela da se izdigne iz ranijeg položaja, kada je bila saterana u ćošak - razvila je partnerske odnose sa velikim brojem zemalja i nije je više moguće tretirati kao predmet brutalne politike.

- Zbog toga će, da ne bi bila kontraproduktivna, politika Zapada prema Srbiji, morati da ima prihvatljive forme - zaključio je on.

Podsetimo, predsednik Aleksandar Vučić osvrćući se na ukrajinsko pitanje bio je jasan da je naša politika ka EU, ali bez kvarenja odnosa sa Rusijom i Kinom.

- Ta politika je izdržala teška iskušenja, i uveren sam izdržaće i ona koja su tek pred nama - rekao je Vučić pre dva dana.

Šormaz: Ne treba žuriti sa odlukama

UCENE IZ EVROPSKE UNIJE I STEJT DEPARTMENTA NAŠOJ ZEMLJI Srbija da uvede sankcije Rusiji!

Dragan Šormaz - Alo - M. Jošida

 

Dragan Šormaz, dosadašnji narodni poslanik, je za Alo! poručio da Srbija dosledno poštuje međunarodno pravo i javno, jasno i glasno podržava teritorijalni integritet Ukrajine.

- Što se tiče sankcija, ne treba žuriti, niti praviti medijski pritisak. Vlada Srbije je sada u tehničkom mandatu i takve odluke ne treba ona da donosi. Nova vlada će imati komunikaciju sa partnerima iz EU i sigurno će naći najbolje rešenje za Srbiju. Meni je interesantno da niko iz opozicije, osim besmislenih napada na Vučića, nema ništa da kaže na najveću bezbednosnu krizu koja je nastupila u Evropi posle Drugog svetskog rata - rekao je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Dragi

24.02.2022 08:05

Kad vratite sve što ste oteli onda ćete biti u pravu