SINIŠA MALI U EMISIJI "REČ NA REČ" Srbija ima najveći rast u Evropi, prosečna plata biće 1000 evra do kraja sledećeg mandata
Foto: Screenshot/RTS

- Država je, kao i tokom pandemije, kad je pomagala građanima, ekspresno reagovala i kad je bilo jasno da svetu preti inflacija. Podiglo smo minimalac, plate i penzije, ali u realnom vremenu, da bi zaštitili standard građana Srbije, zatim smo reagovali zamrzavanjem cena, takođe, građani Srbije nisu osetili poskupljenje struje. Kroz robne rezerve, nabavili smo i nabavljamo sve ono što nam je neophodno da se ne bi ugrozila stabilnost države i da bi mogli da reagujemo ako dođe do nestašice na tržištu - rekao je Mali. 

Evropska unija očekuje od Srbije da se uskladi sa odlukom o sankcijama Rusiji - Alo.rs

- Srbija ide napred, nikada se neće vratiti u prošlost. Danas je 610 evra prosečna plata u Srbiji. Imali smo četiri godine suficita u budžetu, stvorili smo rezerve da pomognemo privredi i građanima, 8,8 milijardi evra, svako može da vidi da se nikada više nije gradilo u Srbiji kroz auto puteve, bolnice i mostove. Zadržali smo udeo u BDP. Kreirali smo 20 milijardi evra BDP, danas je BDP u Srbiji 53 milijarde evra, a u doba prethodne vlasti 33 milijarde. NJihova ekonomska politika bila je - zadužuj se. A naša politika je ako treba da uzmemo kredite ulažemo samo u infrastrukturu, nove fabrike, kanalizaciju, bolnice, odnosno ono od čega građani imaju korist - istakao je Mali.

- Sva ulaganja i zaduženja idu u investicije, u otvaranje novih radnih mesta. Pokazali smo snagu naših javnih financija kroz pomoć građanima Srbije. 2012 godine svaki četvti građanin nije imao posao, a danas je stopa nezaposlenosti na istorijskom minimumu - rekao je ministar Mali.

- Golim okom može da se vidi rast i razvoj Srbije. Rezultat naše ekonomske politike je pomoć države građanima. Postali smo pobednici u Evropi što se ekonomije tiče. Za nas dela govore i tako ćemo nastaviti. Radićemo intenzivno na povećanju standarda u Srbiji. Prosečna plata 1000 evra do kraja sledećeg mandata, a prosečna penzija 500 evra - rekao je Mali.

2013. i 2014. godine nije imao svaki četvrti građanin posao. Borili smo se za to da ljudi dobiju posao. Subvencije postoje i za domaće i strane investitore, meni su svi isti. Ono što je naša strategija bila je i ulaganje u infrastrukturu. Imamo najbrže rastuću avio - kompaniju i ponosan sam na Er Srbiju. Plata medicinske sestre u vreme prethodne vlasti bila je 282 evra, a danas je 533, a lekarima je danas plata 1020 evra.Ulaganje u zdravstvo je milijardu evra. Mi smo delima pokazali kako vodimo računa o građanima Srbije. 10 auto - puteva i brzih saobraćajnica gradimo u ovom trenutku i to svaki građanin može da vidi, kao i sve što smo uradili uprkos pandemiji korona virusa. Sačuvali smo proizvodne pogone i sačuvali radna mesta. Svako obećanje koje smo dali ispunili smo u dan i dinar i to je garant da ćemo i ubuduće da ispunimo sve što smo rekli - istakao je Mali na kraju emisije "Reč na reč".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading