SUPRUGA BOJANA PAJTIĆA ŠEST GODINA VEDRILA I OBLAČILA KLINIČKIM CENTROM VOJVODINE Isplivavale brojne afere, kićenje jelke od 1000 evra
Foto: Youtube/Printscreen

Izgradnju je finansirao pokrajinski Fond za kapitalna ulaganja, isti onaj koji se proslavio sa aferama i proneverama, i to sa dve milijarde dinara, dok je sama oprema, koja je pristigla iz SAD i Nemačke, koštala još milijardu.

U stolicu prvog čoveka Urgentnog centra, tačnije njegovog upravnika, prva je zasela dr Vesna Pajtić, supruga tadašanjeg pokrajinskog premijera Bojana Pajtića. Zanimljiv podatak jeste da je pomenuti Fond za kapitalna ulaganja upravo na osnovu odluke Upravnog odbora, na čijem se čelu u to vreme nalazio Bojan Pajtić, obezbedio sredstva za realizaciju tog projekta.

ZAPOSLILA OLIVERA DULIĆA, UDOMLJAVALI RAZMAŽENE DS KADROVE

Period njene vladavine ostaće obeležen po brojnim aferama, ako je suditi po medijskim natpisima iz tog perioda. Umesto da se posveti što boljem funkcionisanju ove ustanove, ona se bavila trivijalnim stvarima – uniformama i dekorom. Jedan od primera je i angažovanje poznatog modnog dizajnera iz Novog Sada, inače njenog velikog prijatelja, da kreira uniforme za lekare, medicinske sestre, portire, kuvarice, čistačice, i to u bojama Demokratske stranke.

Takođe, još se pamti kako je samo na kićenje jelke za jednu Novog godinu tokom njenog mndata potrošeno 1.000 evra, o trošku Kliničkog centra Vojvodine.

Vrhunac je bio kada je pred kraj svog mandata progurala zaposlenje Olivera Dulića, bivšeg ministra građevine iz redova DS u Klinički centar Vojvodine koji je u to vreme služio kao centar za zapošljavanje DS kadrova , jer je njen suprug Bojan Pajtić I dalje bio na čelu Pokrajinske vlade.Ubrzo je usledila njena smena u julu 2016. godine, kada su demokrate izgubili izbore.

KATASTROFALNA ZDRAVSTVENA POLITIKA

Početkom proteke decenije zdravstveni sistem bio je u potpunom kolapsu. Tokom vladavine DS i Bojana Pajtića srpsko zdravstvo bilo je dve godine zarednom proglašavano za najgore u Evropi – 2012. i 2013. godine.

Ocena zdravstvenog sistema formira se na osnovu dostupnosti, kvaliteta i brzine zdravstvenih usluga. Najpre je Evropski zdravstveni korisnički indeks za 2012. pokazao da je srpsko zdravstvo po kvalitetu zdravstvene zaštite na poslednjem mestu od 35 evropske zemlje. I naredne godine, prema istraživanju obavljenom za potrebe Evropskog parlamenta, srpsko zdravstvo bilo je na poslednjem 35. mestu. Ova sumorna statistika danas je potpuno izmenjena zahvaljujući ulaganjima i konstantnom investiranju u ovu važnu granu.

A EVO KAKO JE DANAS – FAKTI I ČINJENICE

Zdravstveni sistem u Vojvodini znatno je osnažen proteklih godina, jer su neki od objekata – bolnice i domovi zdravlja važni za građane Pokrajine, tek posle pola veka rekonstruisani. Tokom proteklih 6 godina obnovljeno je čak 13 klinika, među njima i prvi objekat koji je izgrađen davne 1909. godine.

Rekonstrukcija Klinike za neurohirurgiju, Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju i Klinike za anesteziju, intenzivnu terapiju i terapiju bola, Klinike za interne bolesti Kliničkog centra Vojvodine završena je. Istovremeno, krajem 2020. godine otpočeli su radovi na lamelama B i C Ugrentno-dijagnostičkog centra KCV.

AFERA BETANIJA–ZLOUPOTREBE OKO REKONSTRUKCIJE, ISPUMPANO PREKO 300 MILIONA DINARA

Novosadski mediji u to vreme naveliko su pisali o nenamenskom trošenju novca u porodilištu poznatom pod nazivom Betanija. Tako je  portal 021 prenosio saznanja  iz  Višeg javnog tužilaštvu u Novom Sadu I detalje izjava veštaka.

Klinički centar Vojvodine i tadašnji Fond za kapitalna ulaganja oštećeni su za oko 300 miliona dinara zbog 10 radova koji su uredno naplaćeni i zavedeni u građevinskim knjigama, ali nikada nisu izvedeni. Sve je, kako se navodi u nalazima veštaka, urađeno je u dogovoru između izvođača radova i nadzornika na projektu rekonstrukcije, koji je pečatom overavao radove na dogradnji.

KRIVIČNE PRIJAVE I HAPŠENJA

Podsetimo, od 6. marta 2017. ispituje se zloupotreba službenog položaja odgovornog u preduzeću “Kovačević” R. K. (56), odgovornog izvođača radova “Alpine” iz Beograda O. Š. (59) i predstavnika firme “Arhness” M. J. (77). Oni su uhapšeni u okviru policijske akcije “Pluton 2”.

Na originalan ugovor o radovima na dogradnji Betanije bila su dva aneksa, a potpisivala ih je u ime “Alpine” osumnjičena O. Š. U ime glavnog nadzornika radova, firme “Arhness”, papire je potpisivao pomenuti M. J. Interesantno je da se finansijer, Fond za kapitalna ulaganja, ugovorom obavezao da će sve radove na Betaniji finansirati u skladu sa stvarno izvedenim radovima.

Inače, nadzornik na ovim radovima, “Arhness”, godinama je dobijao na tenderima razne poslove na nadzoru u Kliničkom centru Vojvodine.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading