MINISTAR MOMIROVIĆ U ORAŠCU Duh sretenjske Srbije može i treba da nas inspiriše
Privatna arhiva

 

Nakon uvodnog obraćanja gradonačelnika Nikole Dašića, Sretenjsku besedu je kazivao Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Izgrokaz „Kulturna diplomatija“, po tekstu Vladimira Đorđevića, u režiji Mladena Kneževića, izveli su glumci ansambla Knjaževsko-srpskog teatra.

Duh sretenjske Srbije može i treba da nas inspiriše – da poštujući istoriju i tradiciju, gradimo jaku i modernu državu. Ustav je samo jedno u nizu zaveštanja koje nam je Knjaz ostavio u amanet. Naša je obaveza da sledimo njegov san o Srbiji i srpstvu – da se okupljamo, ne da se mrzimo i ne da se svađamo, već da se volimo i praštamo, dok gradimo bolju kuću za našu decu. To je ono što budući narodni predstavnici Srbije, koji danas nakon raspisivanja izbora, započinju predstavljanje svojih programa i aktivnosti, moraju da imaju u vidu kada sutra imenom i prezimenom budu zastupali svoje građane.

Naša je želja da Kragujevac poput Srbije nastavi da korača razvojnim putem u svakoj oblasti, a možda i korak ispred drugih gradova. Da konačno rešimo problem aerozagađenja zamenom kotlova na ugalj, kotlovima na gas u gradskoj toplani, da Severnom obilaznicom i Gružanskim koridorom povežemo grad sa najvažnijim putnim, ali i železničkim pravcima. Uz Državni data centar, automobilsku i šinsku industriju Kragujevac se sada pozicionira kao lider u haj – tek industriji, lider u inovacijama, digitalizaciji, eUpravi – poručio je Dašić.

Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ovogodišnji besedničar istakao je da su nas Prvi srpski ustanak i Prvi srpski ustav uzdigli iz tmine srednjeg veka i osvetlili put ka modernoj Evropi.

Drugo pitanje, koje postavljam sebi, ali i vama, jeste – Sa čime pred Karađorđa? Sa čime pred Miloša? Šta smo mi uradili da nastavimo njihovo delo? Da li smo potomci dostojni velikih dela naših predaka? I baš sada imam pravo da kažem da smo uradili mnogo toga dobroga i da nemamo čega da se sramimo kada bi izašli pred njihov sud. Ojačali smo Srbiju! Zatekli smo je slabašnu i razjedinjenu.

Opterećenu stranačkim gloženjima i neodlučnim vođama. Prepustili smo narodu da odluči i narod je govorio. I to ne jednom. Već nekoliko puta na demokratskim izborima, narod je jasno poručio šta hoće – ujedinjenu i snažnu Srbiju. I Srbija je ustala iz pepela. Premrežili smo je najmodernijim putevima i prugama.

Obezbedili smo posao i nova radna mesta. Otvorili škole i bolnice. Pokazali smo da u uslovima svetske zdravstvene i ekonomske krize imamo kapacitet da nadvladamo sve izazove i obezbedimo stabilne državne finansije i stabilan priliv stranih investicija. Nekada se za ovu državu ratovalo, a sada se za budućnost borimo drugim sredstvima – novim poslovima, novim putevima, čistijim rekama i jezerima, boljim životom i svetom neopterećenim granicama za nova pokolenja – poručio je Momirović u Kragujevcu. Sretenjskoj akademiji prisustvovali su predstavnici Vlade Republike Srbije, diplomatskog kora, gradskih institucija i dr.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading