PREMIJERKA ANA BRNABIĆ U PARIZU Makron lično posvećen unapređenju odnosa sa Srbijom
Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

„Osnovna poruka je da je predsednik Makron lično posvećen tome da dalje radi na unapređenju i političkih i ekonomskih odnosa Francuske i Srbije i da lično prati mnogobrojne francuske investicije koje danas imamo u Srbiji“, rekla je Brnabić posle sastanka sa premijerom Francuske.

Ona je ukazala da je u poslednjih pet godina razmena dve zemlje povećana je za 36,4 odsto, da je u poslednje četiri godine robna razmena prevazilazi jednu milijardu evra, a 2021. godine razmena je bila blizu 1,4 milijardi evra.

„Potencijali su najmanje još deset puta toliko“, rekla je premijerka i navela da postoji veliki interes francuskih investitora za Srbiju.

Rekla je da mogu da se očekuju dobre vesti narednih nedelja i meseci, da Mišlen grupa planira proširenje investicija, da kompanija Ežis planira da otvori svoj inženjerski centar za čitav region u Beogradu, preneto je na sajtu Vlade Srbije.

Među dobrim vestima je da i da Francuska agencija za razvoj, koja je otvorena posle posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Beogradu, u junu 2019. godine, planira duplo da uveća svoj budžet za projekte u regionu, a najveći deo tih projekata će biti u Srbiji.

"To su neke stvari koje zaista u potpunosti menjaju i politički i ekonomski odnos sa Francuskom", rekla je premijerka i naglasila da će u odnosima dve zemlje u budućnosti biti još mnogo toga dobrog.

Brnabić je započela danas posetu Francuskoj radnim doručkom sa predstavnicima francuskih kompanija u organizaciji Senata te zemlje i organizacije Medef International.

Ona je poručila da Srbija planira još veće investicije u kapitalnu infrastrukturu i zaštitu životne sredine i da u narednih nekoliko godina očekuje još veće prisustvo francuskih kompanija, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading