Goran Petronijević, advokat
Masanori Jošida,Alo

 

Iako bi na prvu loptu neko mogao pomisliti da je reč o temeljnosti suda koji želi da suđenje izvede na što kvalitetniji način, ne bi li se došlo do pravde za sve žrtve, istina je drugačija. S obzirom na to da je odavno jasno da je Haški sud namenjen, pre svega, ostvarivanju ciljeva Zapada, a ne sprovođenju pravde, onda se postavlja pitanje šta se krije iza odugovlačenja procesa protiv šiptarskih zločinaca.

Advokat Goran Petronijević je za Alo! objasnio da se iza ove odluke, kao i iza ostalih odluka Haškog suda, krije namera da se dođe do priznanja nezavisnosti lažne države Kosovo.

- Setimo se koliko su godina trajala suđenja našim ljudima. To ništa nije čudno za tu tzv. međunarodnu pravdu. Međutim, što se tiče OVK četvorke, ja oduvek sumnjam, a niko me još nije demantovao, da je ta čitava stvar oko njihovog hapšenja učinjena da bi se oni sklonili ili disciplinovali, a ne da bi se došlo do pravde i da bi se kaznili oni koji su izvršili zločine, a pogotovo ne nad Srbima - rekao je on, i dodao:

- Optužnice koje su njima stavljene na teret najviše su za zločine koji su nad Albancima. Sama ta činjenica govori u prilog tome da taj sud, taj deo međunarodne zajednice koji se petlja u beogradsko-prištinske odnose, ne zanima ni pravda, ni kažnjavanje zločinaca. Njih zanima ostvarivanje njihovih ciljeva, a da bi to ostvarili, neko im nekad smeta. Onda ga oni lepo sklone, kao što je reč s Tačijem i ekipom.

Hašim Tači

Printscreen

 

 

Kako objašnjava, iza toga svega krije se permanentno nastojanje da se srpska strana primora, tiho uvuče u priznavanje nezavisnosti Kosova.

- Tači i ekipa nisu slušali svoje mentore, i to je po meni jedan od glavnih razloga zbog kojih su oni sklonjeni u Hag. Jedan od razloga njihovog sklanjanja je i to da je Zapad nazreo njihovu popustljivost ka kompromisu, iako bi to delimično odgovaralo Srbima, delimično Albancima. Svaki Albanac koji bi možda popustio van onoga što oni smatraju da je neophodno da se popusti već predstavlja neadekvatnog i njega uklanjaju. Ova garnitura u Hagu je upravo primer sklanjanja onih s kojima bismo se mi možda nešto dogovorili - kazao je poznati advokat.

Smatra da Zapad ne zanimaju ciljevi Srba ili Albanaca.

- Da njih nema, mi bismo se sigurno s Albancima do sada dogovorili. Oni neprekidno podgrevaju kod Albanaca težnju da dobiju samostalnu državu, a istovremeno znaju da od toga nema ništa. Sve su to mehanizmi za ucenjivanje Srbije - istakao je naš sagovornik.

Njegovo iskustvo, kako kaže, ukazuje da se s ovima koji su ekstremniji i koji su ratovali poput Tačija lakše pregovara.

- Ovi kao što je Kurti imaju kompleks zato što nisu ratovali, pa iz istog razloga hoće da pokažu da su ekstremniji - zaključio je Petronijević.

Optuženi za mučenja i ubistva

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. Optužnica ih tereti za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje i ubistva. Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i kao ratni zločini.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading