PREKRETNICA ZA SRBIJU Ana Brnabić u Ženevi sa najmoćnijim na planeti
Foto: Tanjug

Nakon sastanka u sedištu WEF-a uslediće potpisivanje Sporazuma o uspostavljanju Centra Svetskog ekonomskog foruma za četvrtu industrijsku revoluciju u Srbiji.

Sporazum će u ime Vlade Srbije potpisati direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu Mihailo Jovanović.

Inače, Svetski ekonomski forum (World Economic Forum) je organizacija osnovana 1971. godine, sa sedištem u Ženevi, a najpoznatiji skup je godišnji sastanak Foruma u Davosu, tokom kojeg se okupljaju vodeći poslovni ljudi, političari, intelektualci i novinari, kako bi razgovarali o globalnim izazovima.

Osim sastanaka, Forum provodi brojna istraživanja, a WEF ima promatrački status pri Privrednom i socijalnom savetu Ujedinjenih nacija.

Srbija prepoznata kao lider u ekonomiji i IT industriji

Sporazum o osnivanju Centra Svetskog ekonomskog foruma (WEF) za četvrtu industrijsku revoluciju u Beogradu znak je da je Srbija prepoznata kao lider u ekonomiji i IT industriji, izjavila je danas u Ženevi premijerka Srbije Ana Brnabić.

Brnabić je nakon potpisivanja sporazuma novinarima rekla da je Sporazum rezultat dugogodišnjeg zajedničkog rada Srbije i WEF-a.

- Počeli smo da razgovaramo još 2018.godine, potpisali Memorandum o razumevanju. Zatim nas je 2020.godina malo sputala, ali nastavili smo 2021. godine da prlaniramo, i evo nas danas ovde - rekla je premijerka.

Srbija je tek treća zemlja u Evropi u kojoj će biti uspstavljen ovakav Centar, posle Norveške i Rusije, a prva u regionu. Ovo je 16. centar WEF-a u svetu.

Sam Centar će, prema rečima premijerke, početi sa radom za nešto manje od mesec dana, već od 1.marta, i biće fokusiran na oblast razvoja vestsačke inteligencije, biomedicine i biotehlonogije, te na načine na koje digitalizacija može da podigne produktivnost preduzeća i citave ekonomije.

- A to je ono što dalje vodi većim platama i boljem životnom standardu. Vodi nas ka ekonomiji koja je, pre svega, zasnovana na znanju, kreativnosti i inovacijama - naglasila je premijerka.

Danas, istakla je, imamo ogromno priznanje za šve što je Srbija uradila u oblasti digitalizacije, razvoja visokih tehnologija i promene paradigme - sa ekonomije koja bila zasnovana na radno intenzivnim investicijama, ka digitalnom razvoju.

Zato Sporazum pokazuje i da je Srbija prepoznata kao jedan od lidera u ekonomiji i IT industriji u poslednjih šest godina.

- Ovo je najava početka jos bliže saradnje Srbije i WEF-a, prvi zajednički projekat i po tome smo jedna od retkih zemalja u svetu, a saradnja će se dalje razvijati - poručila je premijerka Brnabić.

Ona je dodala da od 16 centara WEF-a za četvrtu industrijsku revoluciju u svetu na svakih mesec dana imati zajednički sastanak, na kojem će iznositi šta svaki od njih radi, budući da svaki ima razičit fokus.

- Tako ćemo na svakih mesec dana čuti šta ko radi, učiti jedni od drugih i sigurna da će Centar u Beogradu biti jedan od najboljih - rekla je Brnabić.

Ovime dobijamo vidljivost, mogućnost da se Srbija dodatno etablira kao investiciona destinacija, zemlja dobra za život, investiranje u nove tehnologije i znanje.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading