DETALJI RAZGOVORA DVA PREDSEDNIKA Vučić: Kina doživljava Kosovo kao deo Srbije
Foto: Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Pekingu da je imao značajne razgovore sa kineskim kolegom Si Ðinpingom, da je sa njim pokrenuo nove i obnovio ranije teme, te da će predsednik Si čim se obuzda virus posetiti Srbiju i da je naglasio da se raduje toj poseti.

– Čini mi se da je kineski predsednik bio spreman da sastanak traje još duže, ali razumem u kojoj je situaciji kada imate Zimske olimpijske igre i koliko gostiju je stiglo, a treba sa svima razgovarati. Kada pričate sa predstavnicima Kine, SAD, Ruske federacije, EU onda su to uvek veoma važni razgovori za malu zemlju kao što smo mi – objasnio je on.

Vučić je kazao da je tokom razgovora pokrenuto nekoliko tema.

– Jedna nije nova, ali je sveže obnovljena, a to je ideja o upostavljanju avio linija Beograd-Peking i Beograd-Šangaj. Želimo da mi budemo operater – Er Srbija. Verujem da ćemo za kraće vreme nego što je bio slučaj sa linijom Beograd-Njujorak da ih napravimo profitabilnim. Te linije će obezbediti više kontakata među našim poslovnim ljudima, ali i dovesti više kineskih turista – rekao je on.

Druga tema, preneo je, bio je završetak zajedničkog angažmana u vezi ugovora o slobodnoj trgovini.

 

 

Izrazio je uverenje da će pre kraja godine biti moguće doneti taj ugovor, koji će mnogo značiti srpskoj privredi, pre svega našim izvoznicima, poljoprivrednim proizvođačima, prerađivačima, ali i izvoznicima usluga i IT sektoru.

– To je nešto što može da donese novi boljitak i bude stepen daljeg razvoja odnosa sa Kinom – dodao je on.

Kazao je da je bilo reči i o kineskim investicijama.

Preneo je da je predsednik Si najavio nastavak podrške teritorijalnog integriteta Srbije.

– To se pre svega odnosi na Kosovo i Metohiju, koju Kina doživljava kao deo naše zemlje – naglasio je Vučić.

Na pitanje da li je predsednik Kine imao neke sugestije u razgovoru, Vučić je rekao da ih je imao više, te da je naglasio da se raduje poseti Srbiji.

– Nije mogao da dođe prošle godine samo zbog pandemije i čim se obuzda virus, možemo da očekujemo kineskog predsednika sa novim dobrim vestima, da ga prijateljski pozdravimo u Srbiji – rekao je Vučić.

On je preneo da je kineski predsednik govorio o tome kako će ta zemlja da se okreće “zelenoj agenda”, a uz nastavak reindustrijalizacije zemlje.

– Oni imaju fantastične, ambiciozne ciljeve do 2035. i 2050. godine, jer su oni uvek strpljiviji od nas i postavljaju srednjoročne i dugoročne ciljeve. Oni će da nastave sa reindustrijalizacijom, ali će da sprovode i tzv. zelenu agendu, da bude što manja emisija ugljen-dioksida, a što vise zelene energije, bez ugrožavanja ekonomskih interesa – rekao je Vučić.

Dodao je da je Si na važan način uporedio svetske sile, u kojim stvarima i na koji način Kina uspeva da uradi stvari brže od ostalih.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Jovan

06.02.2022 07:34

Hvala im na takvom stavu, hvala za svaki vid podrske i pomoci.