SKANDAL! Mapa Hrvatske za osnovce obuhvatila BiH, ali i delove Srbije
Alo

 

Moja ćerka je sastavljala spisak znamenitosti u svom zavičaju, pa smo zajedno 'surfovali'. Slučajno smo našli i ovaj kviz, bio nam je zanimljiv i igrali smo se. Ali na kraju nismo znali da li ćemo se smejati ili plakati. Ćerkama smo morali da objašnjavamo da ovo sigurno nije karta Hrvatske, kaže čitateljka koja nam je u sredu poslala ovaj kviz, prenosi 24sata.hr.

Reč je o interaktivnom kvizu za 3. razred osnovne škole iz predmeta Muzička kultura i umetnost objavljenom na sajtu izdavačke kuće Profil Klett, koja izdaje tzv. Repozitorijumi, odnosno sadržaji koje samostalno objavljuju nastavnici, nastavnici i drugi zaposleni u obrazovanju. Kviz je osmišljen u formi slagalice, a igrač treba da poveže ime hrvatskog grada (Zagreb, Pula, Dubrovnik, Vukovar, Zadar, Split) sa fotografijom. Sa svakim pogođenim gradom otvara se deo karte Hrvatske. Međutim, kada se sve zagonetke otvore, granice označene kao Hrvatska, sa mapom Hrvatske, zauzimaju celu teritoriju BiH, a deo Srbije.

Navodi se da je reč o kvizu "Prepoznaj grad po slici", autora koji radi u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi.

Mediji su pitali Profil Klett kako je došlo do ove greške i da li se kviz koristi u nastavi. Izdavačka kuća se odmah ogradila od ovog sadržaja, ističući koliko su šokirani. Zanimljivo je i kako je mapa nestala do objavljivanja ovog teksta. Evo šta su nam odgovorili sa Klettovog profila:

– Što se tiče kviz zadatka na linkovima koje ste nam poslali, napominjemo da na našem sajtu postoje dve vrste sadržaja – jedan je digitalni obrazovni sadržaj, koji konceptualno i autorski potpisuju naši urednici i saradnici, a sasvim drugu grupu čine materijala o tzv. Repozitorijum, za čiji sadržaj nismo ni urednički ni autorski, odnosno nismo njihov izdavač, već su autori zainteresovani nastavnici koji kreiraju digitalne sadržaje.

Ističu da se u ovom slučaju zaista radi o materijalu iz Repozitorija, za koji tek treba da utvrde, ako je moguće, koji korisnik ga je postavio.

– U okviru pomenutog Repozitorija omogućili smo našim nastavnicima, između ostalog, i izradu sadržaja. Prilikom kreiranja ovih sadržaja, svako je dužan da poštuje Uslove korišćenja koji su jasno naznačeni na našoj veb stranici. Pre svega, „registrovani korisnik ne sme da postavlja ili prenosi na našoj veb stranici bilo koji materijal koji ugrožava, ili na bilo koji način krši prava drugih, bilo koji materijal koji je inherentno nezakonit, koji krši ili ugrožava privatnost, ili je na drugi način nepoželjan u odmerenoj komunikaciji i koja podstiče nezakonite radnje“.

Takođe se ističe da je „ovaj objavljeni sadržaj isključiva odgovornost korisnika koji ga koristi“ ili koji ga je objavio, a „Klettov profil ne može biti odgovoran za neovlašćeno korišćenje korisničkog naloga niti za bilo kakvu štetu koju on prouzrokuje.“ ne podržavaju - naglašavaju iz Profil Kletta.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading