PODELA BiH JEDINO REŠENJE Šešelj upozorio na podlu akciju Sarajeva
Foto: Dejan Briza

– Kada je reč o izboru člana Predsedništva BiH Dejtonski sporazum je krajnje jasan – tri konstitutivna naroda imaju svoje predstavnike. Međutim, Srbi svog predstavnika biraju, muslimani biraju svog predstavnika i biraju hrvatskog predstavnika umesto Hrvata, postavljajući se kao da su Hrvati maloletni, pa misle da mogu birati umesto njih. Sad tu postoji strana inicijativa Saveta Evrope i Evropskog suda za ljudska prava prema prigovoru dua Sejdić-Finci, ali niko ne brani Jevrejima, niti pripadnicima drugih naicionalnih manjina da se kandiduju za bilo koju funkciju - navodi Šešelj.

Lider radikala kaže da je pozadina izmena Izbornog zakona u BiH, u stavri revizija Dejtona.

– Za člana Predsendištva BiH objektino može da bude izabran Srbin, Hrvat i musliman, e sad za sve druge funkcije moguće je i da ostali dobiju dovoljno glasova. To je sada nametnuto, ne bi li se izvršila revizija Dejtonskog sporazuma, što Srbi ne smeju prihvatiti - kazao je Šešelj za vecernjenovosti.ba.

Predsendik SRS objašnjava da je političko Sarajevo zadovoljno jer su propali pregovori u Neumu, jer se nadaju da će ubuduće na snazi ostati nepravedni sistem za izbor člana Predsendištva, a koji njima odgovara.

– On bi tako hteli i u srpskom slučaju da postupe – tako je bilo u bivšoj, komunističkoj BiH. To je jedan od razloga zbog kojeg sam se ja svojevremeno pobunio. Što su muslimani ne samo svoje kadrove birali, nego su birali srpske kadrove, najveće idiote i postavljali na naviše funkcije –  Nikolu Stojanovića, Milanka Renovicu, Cvjetina Mijatovića itd. Ova situacija u Neumu podseća na to stanje pre rata, kada je su formalno svi narodi bili zastupljeni u vrhu države, a u suštini muslimani su birali sve predstavnike - kaže Šešelj.

Na pitanje, kako rešiti ovu situaciju, da svi budu zadovoljni, lider radikala odgovara:

– To se u budućnosti može rešiti podelom BiH na srpski, muslimanski i hrvatski deo, ne vidim kako je moguće drugačije. Srbi imaju 49 odsto teritorije BiH, toga treba da se drže, moraju dobiti izlaz na Jadransko more  – oko deset kilometara obale u Neumu - izjavio je Vojislav Šešelj.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
roko

31.01.2022 22:45

Prvo sandzak da se odvoji pa vojvodina onsa da se bosna itegrise bez rs.

Mesa

01.02.2022 06:35

I srbiju ce podelit samo polako rakasu